Фамилия за поръчки

Семейството на осъдения за присвояване на милиони от НКЖИ бивш депутат от ДПС Илия Илиев продължава да печели обществени поръчки за десетки милиони

През 2006 г. Илия Илиев присъстваше на изборния ден в община Пещера, като хората в града твърдяха, че той плаща за гласове. Срещу него се водят дела за купуване на гласове в Ямбол.
През 2006 г. Илия Илиев присъстваше на изборния ден в община Пещера, като хората в града твърдяха, че той плаща за гласове. Срещу него се водят дела за купуване на гласове в Ямбол.
През 2006 г. Илия Илиев присъстваше на изборния ден в община Пещера, като хората в града твърдяха, че той плаща за гласове. Срещу него се водят дела за купуване на гласове в Ямбол.    ©  Красимир Юскеселиев
През 2006 г. Илия Илиев присъстваше на изборния ден в община Пещера, като хората в града твърдяха, че той плаща за гласове. Срещу него се водят дела за купуване на гласове в Ямбол.    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Семейството на осъдения за присвояване на милиони от НКЖИ бивш депутат от ДПС Илия Илиев продължава да печели обществени поръчки за десетки милиони.
  • Компания на 21-годишния му племенник на скорост побеждава в търгове за над 40 млн. лв., включително с държавното жп дружество.
  • Победите идват въпреки малкото опит и след масирано отстраняване на конкуренти.

Току-що навършил 21 години и вече спечелил обществени поръчки за 15 млн. лв. Това е впечатляващата част от биографията на иначе безизвестния Христо Янков. Неговият брат, 26-годишният Янко Янков, също има подобни топли бизнес отношения с държавата - успял е да натрупа победи в търгове за десетки милиони левове.

Обяснението за успеха обаче едва ли се крие в младостта на двамата, а по-скоро в миналото и връзките на по-възрастните им роднини. Двамата са синове на Йордан Илиев, който е брат на Илия Илиев, бивш депутат от ДПС, учредител на ромската партия ДРОМ, бивш общински съветник от ГЕРБ в София и от тази пролет - осъден за източване на милиони от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Братята Янкови не са единствените в семейството в бизнеса с обществените поръчки - през различни фирми Волга Илиева и дъщеря й Албена Тодорова, сестра и племенница на Илия и Йордан Илиеви, също имат букет от договори. А фамилният сбор от поръчки е за над 80 млн. лв. сумарно за последните над 10 години. И ако неприятният опит с Илия Илиев не е задължително да се пренася към роднините му, детайлите около новите поръчки също са смущаващи - липса на опит, масово отстраняване на конкуренти, постоянно присъствие на един човек в комисиите по избор...

Специалисти по релси

Първо в публичното пространство влезе племенникът на Илия Илиев - Янко Янков, тогава на 21-годишна възраст. Той спечели търг на НКЖИ за над 18 млн. лв. с ДДС със своето дружество "Ай Ки Ес". Другата фирма на семейството - "Енерджи груп 2003", също беше любимец на държавната жп компания - беше получила близо 25 млн. лв. от поръчки през годините. Тя пък беше собственост на брата на Илия Илиев - Йордан Илиев. През 2016 г. НКЖИ щеше да плати 43 млн. лв. за доставка на релси през следващите 4 години на "Ай Ки Ес". В нея фирмата на Янко Янков победи обединение между един от най-големите доставчици на релси в Австрия и НКЖИ, която сама отстрани себе си от търга в името на фамилия Илиеви. Поръчката впоследствие беше прекратена, без да се обясни защо.

През 2011 г. започна разследване на Илия Илиев заради свързани с него фирми и договори с НКЖИ. Той получи обвинение, че е осигурявал неистински документи или такива с невярно съдържание, за да се източи железопътната компания. Конкретно - държавната фирма е разследвана, че е платила 3 млн. лв. на свързани с него фирми за дейности, които сама си е свършила.

Този март Софийският градски съд осъди Илиев за това, че е улеснил длъжностно присвояване в големи размери, като той получи двегодишна условна присъда с петгодишен изпитателен срок. Решението в момента се обжалва в Софийския апелативен съд, като следващото заседание е през октомври.

"Юнайтед пропърти груп" е спечелила поръчки за над 40 млн. лв. с ДДС за по-малко от година, откакто е собственост на племенника на Илия Илиев.

Новата порция

Въпреки дългата злополучна история с фамилията на Илиев НКЖИ не изглежда да иска да се "разведе" с нея. Само през този август държавната компания възложи на друга фирма, свързана със семейството му, две поръчки за общо 15 млн. лв. с ДДС - едната за доставка на релси за 9 млн. лв., а другата - за укрепително съоръжение за 4.3 млн. лв. Победител е дружеството "Юнайтед пропърти груп" със собственик Христо Янков и управител Йордан Илиев. Първият е племенник, а вторият - брат на Илия Илиев.

И в двата търга има смущаващи обстоятелства. В този за доставка за релси не е ясно как е доказана предишна доставка на поне 1150 тона през последните три години. Няма данни дружеството да е изпълнявало такава дейност според справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки (АОП). "Капитал" опита да се свърже с управителя Йордан Илиев, но телефонът му беше изключен.

В поръчката за укрепителното съоръжение всички кандидати (сред които и "Хидрострой" - една от най-големите строителни компании) са отстранени. Единствено "АТ инженеринг 2000" е класирана на второ място в едната, по-евтина обособена позиция. В този търг изискването за опит е било да са построили 100 м стоманенобетонни стени. "Юнайтед пропърти груп" го покрива, тъй като са се водили подизпълнител на "АТ инженеринг 2000" в друг търг на НКЖИ, като обектът е завършен през октомври 2018 г., точно след като фирмата преминава при Христо Янков. Собственик на "АТ инженеринг 2000" е Илиян Терзиев, председател на управителния съвет на Камарата на строителите в България и периферно свързан с депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Капитал" изпрати въпроси до НКЖИ дали проверява фирмите, с които сключва договори, и дали се притеснява, че парите на данъкоплатците отиват при човек, осъден за присвояване на над 3 млн. лв. от държавното дружество, но не получи отговор.

Шампионският път на "Юнайтед"

"Юнайтед пропърти груп" е създадена преди четири години от Здравка Маринова, но в края на август 2018 г. Христо Янков я купува за 10 хил. лв. Тогава компанията е със 7.5 млн. лв. приходи и печалба от 2.4 млн. лв. До сделката има спечелени две поръчки, отново през 2018 г., но откакто е собственост на Янков, успява да излезе победител в търгове за над 40 млн. лв. Те са основно свързани с ВиК дейности, като възложители са общините Годеч, Ихтиман, Костинброд и "ВиК София". Печели поръчка за укрепване на свлачище в Червен бряг в обединение, както и лесен, но апетитен за изпълнение договор с Национален парк "Рила" за почистване на пътеки за над 8 млн. лв.

Няколко факта се набиват на очи в тези търгове. Първо, един и същ външен експерт попада в оценителните комисии в четири от осем поръчки, както и в една от 2018 г. на община Самоков, преди фирмата да стане собственост на Янков. Огнян Ненчев е юрист и според протоколите е бил в регистъра с външни експерти на АОП (но вече не е), като възложителите не са длъжни да си набавят такива, а техният избор обикновено се определя с жребий чрез софтуер. Има и сценарий, в който кметът на общината със своя заповед може да назначи външен експерт. Въпросното съвпадение е огромно, но кметовете имат тази законова възможност, потвърди и експертът по обществени поръчки Петър Бакърджиев. Огнян Ненчев обясни пред "Капитал", че не познава собствениците на фирмата победител, като само е виждал представител на заседанията на оценителните комисии. На въпрос как така е бил назначен в четири търга, в които "Юнайтед" печели, в рамките на няколко месеца обясни "възложителите имат възможността да си говорят помежду си".

Второ, в търговете се отстраняват едни от най-големите строителни фирми - например "Хидрострой", "ПСТ груп", "Трейс", които иначе печелят поръчки за десетки милиони и е странно да не могат да си подготвят техническата документация.

Трето, "Юнайтед пропърти груп" явно декларира опит, за да започне този рязък възход. Но във ВиК сектора например през последните 5 години тя е участвала само през обединения, сочи справка в регистъра на Камарата на строителите. Партньори са били "Мегаинвест холд" в две поръчки отново в Годеч и "Главболгарстрой" в Луковит. Договорите са от времето на Здравка Маринова, предишната собственичка. Няма публична информация да има връзка между нея и семейството на Илиев.

При поръчката на парк "Рила" за туристически пътеки за над 8 млн. лв. пък възложителят скорострелно избира "Юнайтед пропърти груп" за изпълнител - офертите са събрани на 20 декември 2018 г. и въпреки почивните дни и празниците решението за избор на изпълнител е от 17 януари. Всички конкуренти са отстранени без фирмата на Янков. Въпреки че след жалба на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) преписката се връща и трябва да се преразгледа, "Юнайтед" пак печели накрая.

Родословното фирмено дърво

Това обаче далеч не са единствените семейни компании. "Мегастрой 2009" например е била собственост на Волга Илиева, сестра на Йордан и Илия Илиеви. В периода 2013-2014 г. фирмата печели поръчки на ВиК дружествата на Смолян, Благоевград и Търговище. Компанията в момента е в списъка с длъжници на Национална агенция за приходите с дълг от над 700 хил. лв. От 2014 г. е заличена от строителния регистър. "Мегастрой 2015" пък е собственост на Албена Янкова Тодорова, родена 1995 г., която е дъщеря на Волга и племенница на Илия Илиев. Фирмата печели при същите възложители като "Мегастрой 2009", като миналата година получава и две поръчки от "ВиК Пловдив" и "ВиК Враца" за над 2 млн. лв. Волга Илиева уточни, че брат й - Илия Илиев, е в Германия и работи като подизпълнител в строителството. "Сега си работи в Германия на спокойствие, не иска да чуе никой от политиците, обиден е много. Аз печеля поръчки, работя, от 20 години се занимавам със строителство, работя коректно и качествено с много българи", коментира Илиева.

Двете вариации на "Мегастрой", както и "Енерджи груп 2003" и "Ай Ки Ес" имат една и съща съдба - семейство Илиеви ги прехвърля на сръбски граждани. "Предложи ми човек, бяхме в затруднение, каза, че ще се занимава и ще поеме дълговете. Какво да направим, като хората казват, че имат възможност, поемат ги дори с разходи и задължения, какъв е проблемът - това е в рамките на закона", коментира ситуацията Волга Илиева.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • + 7

    Я отидете при тези мангусти и ги накарайте на лист дали могат да си напишат имената. А на бас, че няма да успеят да го направят.

    Нередност?
  • 2
    stefanbachvarov1 avatar :-|
    Stefan Bachvarov
    • - 4
    • + 2

    Ето ви една интегрирана ромска фамилия, без грантове за НПОтата, защо им завиждате?

    Нередност?
  • 3
    pir1567243075620022 avatar :-|
    Kalin Stoev
    • + 4

    Неднадминати са в даването на %!Също и Омерта за тях е Закон .

    Нередност?
  • 4
    vespasian0303 avatar :-|
    vespasian0303
    • + 4

    "7.5 млн. лв. приходи и печалба от 2.4 млн. лв" - печалбата е 32% от оборота и то при основни приходи от обществени поръчки. Доста бизнеси биха искали да имат такъв марж, просто уау, бизнес гурута, явно имат някакви невероятни финнсови модели.

    Нередност?
  • 5
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 8

    Мафиотската корпорация ДПС. Ето затова изборът на главен прокурор е по-важен от всичко друго в държавата.

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#5] от "olga_kokoshkina":

    Сега идва Европейския прокурор и тези схеми ще вървят само покрай държавните пари. Скоро всички ще се нахендрят на този малък пазар и ще има война за ресурси..

    Нередност?
  • 7
    Filip avatar :-|
    Filip Antov

    Фирма ,,Телеком експенс мениджмънт България" с мол: Ясен Бакърджиев се занимава с дейност близка до телефонния тероризъм: записва клучаови думи на случайни граждани: Да, Съгласен съм, аз съм...... ЕГН-то и т.н. целта е да се източат лични данни за да може лицето по-лесно да стане жертва на измама и обир на кредитната си карта, както и да вземат ключаови лични данни и да се продават на черния пазар.

    Нередност?
Нов коментар