Фамилията на бившия депутат Илия Илиев печели нови търгове за 20 млн. лв.

Едната от компаниите вече официално е вписана на брат му, който беше в дъното на схема с източване на НКЖИ

Илия Илиев на конференцията на ДПС през април 2016г., малко след като имунитетът му като депутат падна.
Илия Илиев на конференцията на ДПС през април 2016г., малко след като имунитетът му като депутат падна.
Илия Илиев на конференцията на ДПС през април 2016г., малко след като имунитетът му като депутат падна.    ©  Надежда Чипева
Илия Илиев на конференцията на ДПС през април 2016г., малко след като имунитетът му като депутат падна.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две компании - на братът и племенницата на бившия депутат от ДПС, бивш общински съветник от ГЕРБ и основател на ромската партия ДРОМ Илия Илиев, печелят обществени поръчки за около 20 млн. лв. в последната година.

Едната - "Юнайтед пропърти груп", е същата фирма, която влезе с багери край Седемте рилски езера миналото лято и предизвика скандал. Само през 2020 г. тя е спечелила търгове за 13 млн. лв. Впрочем само три месеца след скандала в Рила екоминистърът Емил Димитров заедно с депутата от ГЕРБ Пламен Тачев, кмета на Червен бряг Цветан Костадинов от ГЕРБ и областния управител от ГЕРБ Мирослав Петров бяха на първа копка на обект, който се строи от въпросната фирма.

Другото дружество на семейството - "Мегастрой 2015", е създадено през 2015 г. и почти веднага печели първата си поръчка - без никакъв опит. Фирмата е собственост на Албена Тодорова, която тогава е била на 19 години при основаването й. Оттогава основно печели търгове за "сторително-монтажи работи по водоеми" в различни ВиК оператори, като последната победа е от март 2021 г. и е за близо 4 млн. лв.

Компаниите се занимават с разнообразие от неща - от язовири през ВиК мрежи и сметища до доставка на релси. Впрочем точно за обществена поръчка за релси на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) Илия Илиев беше осъден през март 2019 г. на първа инстанция за източване на държавното дружество, като в схемата бе свързан и брат му Йордан. Той сега официално е собственик на "Юнайтед пропърти груп".

Успехи на всички фронтове

През февруари 2020 г. Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) избра именно "Юнайтед пропърти груп" в търг за над 4.2 млн. лв. без ДДС. Фирмата е имала четири конкурента.

През 2019 г. НКЖИ отново възложи поръчка за релси на фирмата - за над 9 млн. лв. Тогава в заданието имаше изискване за опит с доставка на релси - поне 1150 тона за последните три години. Не е ясно кога "Юнайтед пропърти груп" е придобила този опит, тъй като според справка в регистъра на Агенцията по обществени поръчки (АОП) е печелила само ВиК търгове, както и поръчка на Национален парк "Рила".

В края на юли 2020 г. пък община Червен бряг възложи поръчка за рекултивация на сметище за 1.24 млн. лв. без ДДС. "Юнайтед пропърти груп" е била единственият кандидат в търга.

През ноември 2020 г. фирмата сключва договор за изграждане на довеждащ водопровод до село Голяновци и ВиК ремонти с възложителя община Костинброд за около 1 млн. лв. През декември сключва договори с община Своге за 6.3 млн. лв. за реконструкция на водопроводна мрежа в с. Церово и рехабилитация на водопроводна мрежа в с. Искрец.

До февруари 2021 г. като собственик на фирмата беше Христо Янков, а като управител - Йордан Илиев. Първият е племенник, а вторият - брат на Илия Илиев. През февруари 2021 г. вече официален собственик е Йордан Илиев, а Иван Сталев е управител.

Йордан Илиев беше собственик на една от фирмите, за които брат му бе осъден през 2019 г., че незаконно присвояват държавни пари (виж долу). Иначе "Юнайтед пропърти груп" е създадена през лятото на 2015 г. и първият й собственик е офшорка от Сейшелите. За 2019 г. фирмата има приходи почти 15.5 млн. лв. и печалба над 2.5 млн. лв. Въпреки че трябва да изпълни всички тези проекти в момента, във фирмата работят едва 26 души към януари 2021 г., като преди година са били 19, сочи справка в АПИС. Това може да е сигнал, че се прави преразпределение на поръчките към подизпълнители.

Другият играч - абониран за водоеми

И другата фирма на семейството - "Мегастрой 2015", е натрупала спечелени търгове за около 8 млн. лв. за две години.

Справка в регистъра на Агенцията по обществени поръчки показва, че тя е сключила четири договора - с ВиК - Монтана, ВиК - Търговище, ВиК - Враца, и ВиК - Пловдив. Всички те са с еднакъв предмет - строително-монтажни работи на водоеми за питейна вода, и с еднаква прогнозна стойност - 800 хил. лв. без ДДС. Тя обаче не е пределна, което значи, че може да се платят и в пъти по-големи суми.

През март тази година фирмата е спечелила и поръчка на ВиК Пловдив пак със същия предмет на прогнозна стойност 3.9 млн. лв. без ДДС.

Компанията, също като "Юнайтед пропърти груп", е регистрирана през 2015 г. и сключва първия си договор за обществена поръчка само четири месеца след това. Той е с ВиК - Търговище, и пак е за строително-монтажни работи по водоеми там, но тогава не е имало изискване за какъвто и да е било предишен опит. Сега, когато фирмата участва, такъв критерий има, но и тя го покрива.

Освен това "Мегастрой 2015" тогава е участвала срещу пет други строителни фирми, но всички са отстранени заради грешки в документацията. Само дебютантът е имал изрядна оферта.

"Мегастрой 2015" е собственост на Албена Янкова Тодорова, родена 1995 г., която е дъщеря на Волга Илиева, сестрата на Илия Илиев. Засега дружеството има по-скромни резултати от другата семейна компания - близо 3.5 млн. лв. приходи и 141 хил. лв. печалба за 2019 г. "Мегастрой 2015" има 14 служители към януари 2021-а, преди година са били 26, като реално фирмата започва да расте откъм персонал през 2018-2019 г.

Старият модел

През 2016 г. Илиев беше обвинен, че в периода 2007 г.-2009 г., чрез подставени лица, е контролирал три търговски дружества - "Розалия ММ", "Енерджи груп 2003" и "Строителство и инвестиции". Компаниите са сключили общо четири договора за строителни дейности, "които не са били извършени от фирмите, контролирани от Илиев, като изпълнители, а от работници на самите възложители." Например "Розалия ММ" трябва да изпълни определени дейности, възложени от НКЖИ, но накрая именно държавната компания си свършва работата само, но все пак плаща на дружеството.

Фирми на семейство Илиеви - "Мегастрой 2009", "Енерджи груп 2003" и "Ай Ки Ес", впоследствие имат една и съща съдба - прехвърлени са на сръбски граждани. "Предложи ми човек, бяхме в затруднение, каза, че ще се занимава и ще поеме дълговете. Какво да направим, като хората казват, че имат възможност, поемат ги дори с разходи и задължения, какъв е проблемът - това е в рамките на закона", коментира ситуацията Волга Илиева, сестра на Илия Илиев, през 2019 г. пред "Капитал".

Оправдан за купуване на гласове

Преди седмици Илия Илиев беше оправдан по дело за обвинението за купуване на гласове на парламентарните избори през 2014 година. Това съобщи БНР на 15 март 2021 г. Софийски градски съд го оправда с мотив, че делото срещу него неправилно е водено от полицейски служители, защото още в началото на разследването е било ясно, че той има имунитет, а компетентни да водят такива разследвания са следователите.

Единствените доказателства, на които съдът е могъл да се позове, са свидетелските показания, дадени по време на съдебното производство, но нито един свидетел не е потвърдил в зала, че Илиев му е предлагал пари.

Днешната присъда не е окончателна и прокуратурата вече обяви, че ще я протестира пред Софийския апелативен съд, пише правният портал news.lex.bg.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо

    Мутри дават на същите?

    Нередност?
Нов коментар