Фирма, близка до бившия депутат Илия Илиев, ще ремонтира пътеки в парк "Рила"

Победителят печели търга за 8 млн. лв., след като останалите кандидати са отстранени

Целта на дейностите от търга е да придържат туристите по определените за туризъм пътеки и така да предпазят биоразнообразието в зоните на "Натура 2000"
Целта на дейностите от търга е да придържат туристите по определените за туризъм пътеки и така да предпазят биоразнообразието в зоните на "Натура 2000"
Целта на дейностите от търга е да придържат туристите по определените за туризъм пътеки и така да предпазят биоразнообразието в зоните на "Натура 2000"    ©  Анелия Николова
Целта на дейностите от търга е да придържат туристите по определените за туризъм пътеки и така да предпазят биоразнообразието в зоните на "Натура 2000"    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Национален парк "Рила" ще даде общо 8 105 773 лв. с ДДС по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) за рехабилитация на туристически пътеки. Обществената поръчка е протекла изключително бързо, като оценителната комисия е избрала победител за по-малко от месец, като освен това отстранява всички кандидати без един. В хода на поръчката на парка дружеството "Юнайтед попърти груп" остава единствено на финалния етап на състезанието, а именно - отварянето на ценовите оферти, където печели без конкуренция.

Фирмата победител е свързана с Илия Илиев, бивш депутат от ДПС, председател на ДРОМ и общински съветник в ГЕРБ в периода 2007-2009 г. Прокуратурата го разследваше заради търгове на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) и изборни престъпления.

Процедура само с един подходящ

Оценителната комисия е събрала офертите на 20 декември 2018 г. и на следващия ден, който е и последният работен ден преди коледните празници, ги отваря. Учудващото е, че има изготвен протокол с прегледна получените документи от 27 декември, като това пък е първият работен ден след празниците. На 17 януари 2019 г. комисията излиза с бързо решение за избор на изпълнител.

Поръчката е разделена на три позиции, като първата е едва за 30 хил. лв., но другите две - за по няколко милиона (виж карето долу). Според условията на търга участниците е можело да кандидатстват за всички позиции, което някои от кандидатите са направили. Накрая обаче всички без един са отстранени от състенизанието и така на фазата с отварянето на ценовите оферти победителят няма конкуренция. Прогнозната стойност е 8.123 млн.лв., а неговата ценова оферта е само 17 хил.лв. по-малко.

Някои от участниците в момента обжалват решението на възложителя за избор на изпълнител пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Кои са отстранените кандидати

Отстранените кандидати са обединенията ДЗЗД "Рила за природата и хората" ("Реноват", "Божанов Груп"), Обединение "Рила 2018" ДЗЗД ("Копекс и Ко" и "Петро-Г"), Обединение ДЗЗД "Скаптопара Билд" ("Растер-Юг", "Парсек Груп", "Престиж Бизнес-93") и "КР 7" ("Каро Трейдинг" и "Рутекс").

Победителите, които се завръщат

Победител е дружеството "Юнайтед пропърти груп" със собственик Христо Янков, който е на 20 години, и управител Иван Сталев. Янков е племенник на бившия депутат от ДПС Илия Илиев. Фирмата е създадена през 2015 г., като за 2017 г. е реализирала 4.9 млн.лв. оборот и 172 хил. лв. печалба. Според данните в Търговския регистър Янков купува 100% от компанията със 7.4 млн. лв. активи от предишния й собственик Здравка Маринова на 29 август 2018 г. за 10 хил .лв.

Само през последната година фирмата е спечелила поръчки на общините Годеч, Самоков, Якимово и Ихтиман за над 11 млн. лв. Интересно е, че в оценителната комисия както за поръчката на Национален парк "Рила", така и в тази във въпросните търгове на общините Ихтиман, Самоков и Годеч участва един и същи външен експерт от регистъра на Агенцията за обществени поръчки - адв. Огнян Ненчев.

Братът на Илиев и баща на Янков - Йордан Янков, беше собственик на "Енерджи груп 2003", която получи през годините 24.5 млн. лв. от търгове на НКЖИ. До 2016 г. Сталев е бил в борда на директорите на фирма "Ай Ки Ес" заедно с брата на Христо Янков - Янко. Той е роден през 1993 г. и е бил основен акционер в последната компания, която през 2014 г. постига договор с държавното инфраструктурно дружество за доставка на 7 хил. тона релси за 15.6 млн. лв. без ДДС. Сега компанията е преимеунувана на "Фешън Инвест Къмпани 2016" и е с двама сръбски акционери.

Фирми, свързани с Илия Илиев, бяха сключили договори с НКЖИ за ремонти на жп участъци, пострадали от бедствия, които после държавата сама извършила.

През 2016г. НКЖИ щеше да плати още 43 млн. лв. за доставка на релси през следващите 4 години на въпросното "Ай Ки Ес". Компанията собственост на тогава 21-годишния Янков, победи в търга "Фьосталпине ФАЕ София" - joint venture между един от най-големите доставчици на релси, австрийската Voestalpine VAE, която е с 51% дял в дружеството, и... самата Национална компания "Железопътна инфраструктура". НКЖИ сама се отстрани от поръчката заради недостатъчно добра оферта. В крайна сметка търгът беше прекратен.

Прокуратурата разследваше Илиев за присвояване на над 3 млн.лв. от НКЖИ. Той беше обвинен за купуване на гласове в парламентарните избори през 2014 г.

Какво ще се ремонтира

През миналия програмен период Национален парк "Рила" е изпълнил проект по ОПОС за изготвяне на Национална приоритетна рамка за действие за "Натура 2000". Като една от мерките за опазване на видове и местообитания е именно да се ограничи преминаването на туристите през защитените територии на парка чрез насочването им към туристическите пътеки.

Според заданието пътеките в парка имат различни проблеми - ерозионни процеси в стръмни участъци, заблатяване в равните, липса на ясни очертания, липса на отводняване или настилката е компроментирана. Заради подобни лоши условия туристите излизат от определената широчина на пътеките и навлизат в територии, където не трябва. Първата позиция, която е много по-евтина от другите, е за туристическа пътека от х. "Ловна" през х. "Скакавица" до х. "Рилски езера", в участъка й от м. Лапада до х. "Скакавица". В рамките на търга ще се преместват камъни, ще се изработват и монтират дървени мостове, парапети и скари.

Отсечката от позиция 2 (туристическа пътека и съществуващ път в ПУ Белица и ПУ Якоруда - пътека от м. Семково (границата на защитената зона) до м. Поленица; пътят от м. Поленица до м. Нехтеница; пътят от КИП "Нехтеница" до м. Джендем дере") е общо 23.5 км. В рамките на поръчката ще се почисти пътеката от дървета и клони, ще се изградят противоерозионни съоръжения (канавки, водостоци, отводнителни и пр.), ще се положи трошенокаменна настилка по трасето на пътищата и пътеките, изграждане и монтаж на дървени мостчета и парапети и др. Преди това трябва да се изготвят идеен и технически проект.

Отсечката от позиция 3 обхваща пътека от горна лифтова станция - х. "Рилски езера" – Сухия чал – ез. Бъбрека, ез.Сълзата – ез. Бъбрека – ез. Близнака-Трилистник – ез. Рибно, от всички страни (източен и западен бряг) –ез. Долно – х. "Рилски езера" и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до х. "Рилски езера".

Дейностите са подобни - полагане на каменна настилка от скален материал в участъци от трасето и на съоръжения за отводняване, поставяне на парапети и мостове и др.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-P
    Георги Георгиев

    Така де, не е лесна работа да се правят пътеки.

    Нередност?
Нов коментар