Прокуратурата поиска екоминистерството да се самопровери за ТЕЦ-овете на Ковачки

ДАНС са докладвали, че е налице заплаха за екологичната сигурност на страната заради изгарянето на отпадъци

   ©  Цветелина Ангелова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил Министерството на околната страната и водите да извърши проверка на контролираните от Христо Ковачки "Топлофикация – Перник", ТЕЦ " Бобов дол", "Топлофикация – Сливен" и ТЕЦ "Брикел". Информацията беше изнесена в сряда следобед от прокурор Румяна Арнаудова, която е говорител на главния прокурор.

Поводът за проверката е получена вчера от Сотир Цацаров информация от председателя на ДАНС Димитър Георгиев, че в резултат на неправилно използване на съоръженията и съвместно горене на въглища и отпадъци (биомаса и RDF гориво) се получава замърсяване на околната среда. От думите на Румяна Арнаудова стана ясно, че по информация на ДАНС отпадъците са внасяни от чужбина. По информация на "Капитал" такива отпадъци се внасят основно от Италия и Великобритания.

Наскоро международно разследване, в което участва и сайта "Биволъ" разкри, че в ТЕЦ-ове на Ковачки се горят внасяни от италианска фирма отпадъци, която преди години имала сблъсък с властите в Германия и Румъния.

Срокът, в който МОСВ трябва да извърши проверката е едномесечен. Парадоксалното е, че проверката е разпоредена на МОСВ, което по закон трябва да следи регулярно дейността на ТЕЦ-овете и да контролира целият режим по внос, превоз, складиране и оползотворяване на отпадъци. Така излиза, че ако открият нарушение ще се самоуличат в прикриването му.

Наскоро движение "За земята - достъп до правосъдие" осъди министър Нено Димов заради отказа му да предостави информация за разрешенията за експериментално горене на RDF в "Бобов дол". Тази седмица, въпреки влязлото в сила съдебното решение, МОСВ отново отказва да предостави информацията. Мотивът е, че така ще се наруши "търговското ноу хау" на контролирания от Ковачки ТЕЦ.