🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мръсният път на свищовския боклук

Пожарът в старото градско сметище разкри порочни практики и куп проблеми при управлението на отпадъците

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Години наред държавата не може или не иска да рекултивира градските депа за боклуци. В резултат на това в края на август формално закритото старо сметище във Велинград се запали и пожарникарите се бориха четири дни, за да потушат пожара. По същото време пламна и сметището в Свищов, където кметската управа беше принудена на два пъти да обяви бедствено положение заради обгазяването на града от пушеците. В разгара на кризата с горящите боклуци министър Димов призна, че в България има 116 сметища, като това в Свищов (повече по темата вижте тук).

"От десет години всеки ден вървят камионите с контейнерите и се изхвърля смет нагоре. Не ги знам какви фирми са, но всичко върви нагоре през целия ден", казва дядо Петко. Възрастният мъж живее в една от къщите в края на Свищов по пътя за старото общинско сметище на града. Съседката му, към която той се обръща с галеното Марче, добавя, че освен камиони с контейнери нагоре към сметището вървят и открити камиони с боклуци. "От тях хвърчат найлони и шишета.", казва жената и сочи близкото дере, където е падал боклукът.

На документи от 2016 г. Свищов кара битовите си отпадъци в новото регионално депо в никополското село Санадиново, а старото сметище, което се намира на около 6 км от града, е закрито. Въпреки това извозването на боклук до него продължава и това е обществена тайна в града. Хората от Свищов казват, че през годините е имало сигнали до РИОСВ - Велико Търново, и прокуратурата със снимки на камиони, превозващи отпадъци, но незаконното изхвърляне на боклук така и не спира. През август сметището се запали и кметът Генчо Генчев беше принуден на два пъти да обяви бедствено положение заради обгазяването на града. "Оттогава нагоре по пътя вървят само камиони, пълни с пръст", казва дядо Петко.

Версиите

В града има няколко версии за възникването на пожара. Кметът Генчев смята, че той е умишлен и е свързан с предстоящите местни избори. "На трийстата минута след получаването на сигнала за пожара бях на сметището. Докато гледахме на запад, откъдето гореше, започна да гори и от източната страна. Наближават избори и дайте да направим на кмета малко черен ПР. Затова съм пуснал сигнал до прокуратурата за умишлен палеж, защото не може от три места да тръгне пожарът", обяснява Генчев. По думите му пожарът станал малко след като обявил, че ще се кандидатира за втори мандат.

Други обаче виждат връзка между пожара и предстоящата рекултивация на сметището. През юли беше избрана фирмата "Климатроник" да извърши дейностите срещу малко над 3 млн. лв. и според хора от общината пожарът е съвпаднал с началото на рекултивацията. Фирмата е свързана с убития в началото на 2018 г. великотърновски бизнесмен Петър Христов, който беше близък до тогавашния втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Дружеството е участвало в ремонтите на столичната зала "Фестивална" и Зимния дворец. Има и печелени обществени поръчки в община Свищов за малко под 3 млн. лв., но няма опит в областта на рекултивацията на сметища.

Версията на кмета за умишлен палеж заради изборите изглежда малко вероятна и защото зад кандидатурата му са БСП, ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Според хора от бранша пък фирмата няма интерес да пали сметището, защото тя така или иначе ще трябва да го засипе с пръст при рекултивацията. Разбира се, както казва бившият зам.-кмет по благоустройството на Свищов Виктор Майсторов, от гниенето на боклука се образува метан и е достатъчна и една искра за да се възпламени сметището. Но при всички случаи пожарите могат да прикрият и незаконното изхвърляне на отпадъци, за което има съмнение, че се прави.

Сагата с рекултивацията на старото сметище

Кметът Генчев твърди, че причината за забавянето на рекултивацията на старото сметище е в тромавата процедура в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което финансира проектите. "Кандидатстваме от 2017 г., но едва тази година получихме финансиране", казва той. Обяснява и, че когато старото сметище било затворено, хората започнали да изхвърлят боклука си на различни места край пътища и така се образували нерегламентирани сметища. "Затова решихме, че е по-добре да хвърлят на закритото сметище, докато започне рекултивацията, отколкото да замърсяват цялата община", уточнява Генчев.

Виктор Майсторов обаче смята, че "драмата със забавянето е била заради това кой ще вземе обществената поръчка за рекултивацията". Той разказва, че докато е бил заместник на предишния кмет Станислав Благов, в ПУДООС е бил внесен проектът за рекултивация и е одобрен през 2014 г. През 2017 г. обаче общината възлага на друга фирма изработването на нов проект. Майсторов твърди, че двата проекта са идентични. "Това е илюстрация на една корупционна схема, защото за едно и също нещо общината е платила два пъти", казва той.

Защото в Санадиново ни е скъпо

"Треви, клони и дървета не ги карам в Санадиново. Това са разградими отпадъци. Раздробяваме ги и ги хвърляме на старото сметище, защото след 1-2 години това е компост", признава кметът Генчев. По думите му това е начин общината "да спести" от високите такси, които трябва да плаща за приемането на битовите отпадъци в регионалното депо в Санадиново. Откогато то работи, кметът е в открита война с оператора на депото - консорциума "Екосорт Никопол", като твърди, че договорът с него е подписан от временно изпълняващата длъжността кмет на Никопол Анелия Димитрова, без да бъдат уведомени останалите общини, членуващи в сдружението, което управлява депото - Свищов, Левски, Белене и Павликени. "Един такъв сериозен договор с оператора, за малко под 7 млн. лв., няма как да бъде подписан от временно изпълняващ длъжността. С него попаднахме в капана, в който в рамките на 5 години ние не можем по никакъв друг начин да отклоняваме отпадъка, да го сепарираме, а всичко трябва да се кара в пълния обем на регионалното депо в Санадиново", казва Ганчев.

"До този момент никой не ни обясни по какъв начин и как е ценообразуван отпадъкът, за да ни стане ясно ние колко плащаме, за какъв отпадък и какви са съотношенията между полезния отпадък и този, който отива за депониране", казва Ганчев, като прибавя и това, че никоя от общините не знае какви количества от сметта отиват за рециклиране, за компостиране и каква част отива за депониране, защото нямат контрол върху процеса.

Финансистът на община Свищов Стефан Кирчев посочва, че през август за сепариране на отпадъка общината е платила 39 лв. за тон, а за компостиране са платили 21.81 лв. на тон. "С депонирането сумата става около 70 лв. на тон и това е без разходите за транспорта от Свищов до депото в Санадиново", прибавя кметът. Понеже общинското предприятие "Чистота" няма подходящ камион, с който да извозва отпадъци до Санадиново, което се намира на 35 км, за целта наема фирма. Този разход струва на общината годишно 250 хил. лв. без ДДС. Отделно са и двата вида такси, които се внасят в РИОСВ.

Свищов кара в депото лош отпадък

От консорциума "Екосорт Никопол" обясняват високите цени за сепариране и депониране с поскъпването на електроенергията и увеличаването на минималната работна заплата. Операторът твърди още, че община Свищов е намалила с около 37% боклука, който кара в депото, като при това идвал само отпадък, който става само за депониране. Подозренията са, че преди да пристигне на депото в Санадиново, свищовският боклук се сепарира в претоварната станция, която кметът Генчев е изградил в близост до Свищов. "Това е все едно да си направиш ново сметище. Фирмата, която извозва отпадъците до депото - "Еко феникс" отделя това, което става за рециклиране и кара в Санадиново това, което остане. На няколко пъти операторът се оплака, защото, първо, че караме малко отпадък, и, второ, като го закараме, те не могат да отделят нищо за рециклиране и така не могат да си изпълняват целите", казват хора от общината в Свищов.

Къде отиват парите от такса смет

Колко отпадък генерира община Свищов на година се оказа най-строго пазената тайна. Кметът Генчев и финансистът на общината заявиха, че "справките за това са в оператора на регионалното депо". Оттам предоставиха справка за времето от юни 2016 г. до август 2018 г., според която община Свищов е извозила до депото общо 20 929 т отпадъци, като за двете пълни години, 2017 и 2018, количествата са съответно - 6579 т и 7234 т. За осемте месеца на тази година количеството е 4793 т.

"Капитал" се обърна по този въпрос към РИОСВ - Плевен, които също отказаха да ни предоставят тази информация. Бившият зам.-кмет Майсторов казва, че докато е заемал поста, общината е генерирала 12 хил. тона отпадъци годишно, но сега отчита в пъти по-малко. Според кмета Генчев количествата отпадъци за година са "11-12 хил. тона". Дългогодишни служители в общината пък си спомнят, че преди години, когато държавата е плащала на общината за отпадъците, отчетените количества боклук са били 40 хил. т годишно. "След това с решението таксата смет да се събира от общините и да се изразходва само за тази дейност за една година, количествата намаляха на 20 хил. т, а след това станаха 12 хил. т. Бяхме стигнали и до 10 хил. т. Когато дойде Бедри Мехмедов (сегашният зам.-кмет по транспорта и чистотата от ДПС), отчетите спряха.", казват те.

"Простата сметка показва, че близо трите милиона лв от таксата смет трябва да осигурят обработката на 12 т отпадъци, но реално общината отчита по-малки количества.", казва Майсторов. Той смята, че част от средствата потъват в общинското предприятие "Чистота" и се харчат за други дейности. Общинският съветник Калин Костов казва, че в "Чистота" работят по щат 72-ма души, но има много хора на граждански договори. "Общинското предприятие и при предишния кмет си беше анклав, чрез който се държеше турско-циганската общност. Предишният директор Илданай Ахмедов беше хванат за купуване на гласове в полза на ДПС на парламентарните избори 2013 г. Новият директор Мехмед Мехмедов, който е роднина на зам.-кмета по чистотата Бедри Алиев, също беше хванат да купува гласове на парламентарните избори през 2017 г. със служебните автомобили на "Чистота"., казва Костов и добавя, че ДПС е един от архитектите на настоящата коалиция, която управлява Свищов.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Който е запалил сметището - браво! Сега на пук на политиците старото сметище най-сетне ще се рекултивизира. Ползите от това са много повече от щетите от пожара.

    Вижда се, че нашите политици действат само кампанийно, така че ще е хубаво да имаме повече подобни кампании.

    Нередност?
Нов коментар