Ковачки - невидимият енергиен бос

Институциите се правят, че не виждат свързаност между фирмите от групата на Христо Ковачки

Христо Ковачки не се е появявал публично от години, но бизнесът му се разраства със завидни темпове
Христо Ковачки не се е появявал публично от години, но бизнесът му се разраства със завидни темпове
Христо Ковачки не се е появявал публично от години, но бизнесът му се разраства със завидни темпове    ©  Цветелина Ангелова
Христо Ковачки не се е появявал публично от години, но бизнесът му се разраства със завидни темпове    ©  Цветелина Ангелова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Свързани с Христо Ковачки фирми подадоха четири отделни оферти за АЕЦ "Белене", но държавата, в лицето на енергийния министър Теменужка Петкова твърди, че не знае кой стои зад тези компании. "Атоменергоремонт", ОЗК, ТЕЦ "Марица 3" бяха приватизирани навремето от Ковачки и след това прехвърлени към офшорни дружества, както и създадените от свързани лица и фирми търговци на ток "Гранд енерджи дистрибюшън" и "Юропиан трейд оф енерджи", които са единствените с достъп до енергията от централите на Ковачки.

Същите кандидати за "Белене" бяха поименно посочени като контролирани от него и в сигнал до КЗК за манипулации на енергийната борса от четирите национално представени работодателски организации, но председателката на антимонополния орган Юлия Ненкова отказа да направи проверка, защото не виждала свързаност между дружествата. Столичната община пък отказва да направи проверка в закъсалата "Топлофикация София", която се ръководи от бивши служители на Ковачи, а преференциалната електроенергия от нея се изкупува на минимална цена от "Гранд енерджи дистрибюшън". От този договор, сключен без конкурс, пропуснатите ползи за парното са десетки милиони годишно, но и тук институциите ослепяват за присъствието на Ковачки. Не го забелязват и екоинспекторите в Стара Загора и Перник, които безмълвно разрешават в централите му да се горят съмнителни отпадъци по спорна технология.

Оставащ невидим за държавните институции, Христо Ковачки се превърна в най-големият частен производител на ток в България и най-големия търговец на електроенергия с общи обороти от над 1.5 млрд. лв. на година. Така буквално може да диктува правилата в сектора и дори да участва в АЕЦ "Белене". След края на политическия му проект, закриването на веригата магазини "Европа" и затварянето на мини се предполагаше, че тежестта му ще намалее. За това, че се случва точно обратното, със сигурност има също невидимо засега обяснение.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nns avatar :-P
    nns
    • + 3

    Сякаш основната причина за съществуването на "държавен" сектор в икономиката е зада могат да крадът под формата на " бизнес" такъв тип " бизнесмени"

    Нередност?
  • 2
    udo03382418 avatar :-|
    Nikolay Lazarov
    • + 1

    Еми сметнете 2 + 2. Откакто спря политическият си проект, започна да получава всичко. И Държавата помага! (А как беше преди това? Проверки без край) Явно имаме сделка от типа ти не ми пречиш, а аз ти помагам. Разбираи: спри си партийката и ние няма да ти пречиме. Ако държавата спре да помага, знаете ли колко бързо ще направи партия + телевизия с 10% електорат.

    Нередност?
Нов коментар