🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Лагард е избрана за президент на ЕЦБ, техническият директор на БНР спрял радиото

И още: Петролът спада с 6% след рекордния скок; Е-тротинетките ще се регулират като велосипедите

Кристин Лагард    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По-малко от седмица преди официалния край на астрономическото лято предизборната кампания вече отчетливо диктува дневния ред на публичното говорене. Докато светът трескаво се готви за евентуална рецесия, с тревога следи цените на петрола и нарастващото напрежение между САЩ и Иран, българският премиер Бойко Борисов изля днес поредната доза икономически оптимизъм.

"Рецесия се бори с откриване на нови заводи, квалифицирана работна ръка и възнаграждения, които подхождат", бодро обяви той по време на поредното предизборно рязане на лента на нова фабрика - този път на швейцарската АВВ в Петрич. По-рано същия ден Борисов се изказа и по проблемите на киберсигурността, като призова "така както мразим крадците и убийците, така да мразим и хакерите".

Паралелно неговият бивш фаворит Цветан Цветанов официално обяви своето ново, по-аналитично политическо амплоа, представяйки наскоро учредения от него мозъчен тръст "Евроатлантически център за сигурност".

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пък прогнозира, че цените на горивата могат да скочат с 5-10 ст. на литър заради атаките с дронове срещу рафинерии в Саудитска Арабия.

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Новините от България и света днес, които си заслужава да се знаят, в три изречения

Европейският парламент подкрепи Кристин Лагард за президент на ЕЦБ

Евродепутатите гласуваха с 394 гласа "за", 206 "против" и 49 "въздържал се", като така откриха пътя за първи път жена да оглави Европейската централна банка (ЕЦБ), като през октомври трябва Европейският съвет формално да подкрепи назначението й. Лагард ще замени на поста Марио Драги на 1 ноември и ще има нелеката задача да помогне на икономиката на еврозоната да не влезе в рецесия. На последното си заседание ЕЦБ намали още лихвата и обяви нов пакет за стимулиране на икономиката на валутния съюз.

Обвиниха техническия директор на БНР за спирането на радиото

Директорът на дирекция "Техника" в БНР Пламен Костов ще бъде обвинен в престъпление по служба заради безпрецедентното спиране на ефирния сигнал на основната програма на радиото - "Хоризонт", миналия петък за близо пет часа. Това става известно от разпространеното днес съобщение на прокуратурата за резултатите от разпоредената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка заради прекъснатото излъчване. Важно е да се отбележи, че техническият директор не може да извърши това сам без съгласието на генералния директор на БНР Светослав Костов, който е резолирал с "да" предложението му, без да има основание за това.

Петролът спада с 6% след рекордния скоквчера

Преди ден котировките се изстреляха с 15% заради атаката срещу рафинерии и петролни съоръжения в Саудитска Арабия в края на миналата седмица. Към 16.45 часа българско време днес поевтиняването при брента е с 5.5% до 65.25 долара за барел. Лекият американски петрол се понижава с 5.11%, до 59.47 долара. Досега няма информация от Саудитска Арабия кога производството ще бъде възстановено напълно.

Е-тротинетките ще се регулират като велосипедите

Все по-масово навлизащите електрически тротинетки да се регулират според правила, подобни на режима за движение на велосипедите, ще предложи председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова. Те ще трябва да се движат със скорост до 25 км/ч и да използват велосипедната инфраструктура и най-дясната лента на пътищата, където е разрешена скорост до 50 км/ч. Е-тротинетките няма да подлежат на регистрационен режим, задължително трябва да имат светлини отпред и отзад, а водачите им трябва да имат светлоотразителни елементи, когато ги използват през нощта.

КАКВО СЛЕДИМ

Очаква се Фед пак да намали лихвата

Пазарите очакват Федералният резерв на САЩ да намали лихвите в сряда, което ще е второ поредно. Инвеститорите залагат, че 90% е вероятността краткосрочните лихви да бъдат понижени с 25 пр. пункта до 1.75-2%. Американският президент Доналд Тръмп отново призова Фед за по-голямо понижение на лихвата и стимули, като дава за пример последното решение на ЕЦБ.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Терорист атакува с ножица италиански войник в Милано