🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Саудитският консорциум Arkad ще строи "Български поток", петролът продължава да поевтинява

И още: Висшият адвокатски съвет срещу Гешев за главен прокурор, "Алфа Рисърч": ако изборите бяха днес, партията на Слави Трифонов влиза в парламента

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В страната денят премина под знака на граждански протести и задълбочаване на икономическите връзки между България и Русия. Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с руския министър на промишлеността Денис Мантуров и двамата обявиха, че вече се водят преговори за създаване на международен консорциум между кандидатиралите се инвеститори за дострояване на "АЕЦ Белене". Мантуров припомни, че руската държавна корпорация вече е подала заявка за участие в строежа на ядрената централа и би участвала в консорциум.

В битката за София двете основни кандидатки за кмет, подкрепени съответно от ГЕРБ и от БСП, продължават линията си на ухажване на десните избиратели. Йорданка Фандъкова направи заявка, че листата за общински съветници на ГЕРБ в столицата ще е доминирана от лекари, архитекти и юристи вместо от партийни лица. Днес тя представи един от тях - арх. Ивайло Петков, който е сред основателите на сдружението за подобряване на градската среда "Група Град". А Мая Манолова се разкая за минали грешки като отношението си към протестиращите срещу кабинета "Орешарски" през 2013 г. и направи реверанс към кандидатите за кметове на "Демократична България" Борислав Игнатов и "Спаси София" Борис Бонев.

Междувременно заради влошено здравословно състояние Специализираният наказателен съд промени мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева на "домашен арест", но тя все още не е освободена. Заедно със съпруга си - хотелиера Ветко Арабаджиев, тя беше обвинена в участие в организирана престъпна група с цел данъчни престъпления и пране на пари.

НАЙ-ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

Саудитският консорциум Arkad ще строи "Турски поток" през България

Неочаквано и без предварително обявление държавата сключи най-скъпия си договор за последните години - този за строителството на "Турски поток" през България срещу над 2.5 млрд. лв. Споразумението е между саудитския консорциум Arkad и "Булгартрансгаз" и трябва да осигури транзита на руски газ от Турция към Сърбия.

Какво следва?

  • Договорът е с Arkad, но в проекта реално ще участват и руснаци
  • Произведените в Русия тръби от месеци се доставят в пристанище Бургас, като премиерът Бойко Борисов казва, че 90% от необходимите количества са вече в страната
  • Според Борисов строежът на газопровода ще започне веднага
  • Първо, за 250 дни трябва да се изгради 308-километров газопровод от компресорната станция "Полски Сеновец" до сръбската граница. После изпълнителят ще има още 365 дни за трасето от Провадия до "Полски Сеновец", както и още няколко връзки с газовата мрежа.

Защо е важно?

  • Икономическата полза от този скъп проект е спорна, защото огромната инвестиция може да бъде възстановена най-рано след 15 години
  • България не разнообразява доставките си на газ и остава зависима от Русия
  • Замяната на транзита на руски газ от Украйна през Турция ще влоши силно финансовите резултати на "Булгартрансгаз".

ШЕСТ ПО ТРИ

Новините от България и света днес, които си заслужава да се знаят, в три изречения

"Алфа Рисърч": Увеличават се критичните оценки за управлението

Критиките към стила и качеството на управлението в страната се увеличават, но няма единна политическа опозиция, която да се заяви като алтернатива, показва проучване на обществените нагласи на социологическата агенция, проведено между 10 и 16 септември. ГЕРБ запазва предимството си пред БСП, като 21.5% посочват, че биха гласували за партията на Бойко Борисов, а 18.7% за тази на Корнелия Нинова. Според "Алфа Рисърч" потенциалът на заявената от Слави Трифонов партия "Няма такава държава" е около 8.3%, почти колкото на ДПС. Формацията на телевизионния водещ би отнела симпатизанти от БСП, националистите и "Воля".

Висшият адвокатски съвет: Гешев не отговаря на изискванията за главен прокурор

Иван Гешев не притежава нужните качества, за да може отговорно, професионално, безпристрастно и справедливо да осъществява функциите на главен прокурор. Това се казва в позиция на Висшия адвокатски съвет, публикувана днес. В нея се подчертава, че съветът е изчакал достатъчно, за да оцени и концепцията на кандидата, и публичните му позиции, и дори становищата на помощните комисии на ВСС в негова подкрепа. Висшият адвокатски съвет предлага на ВСС да не одобрява единствения кандидат за главен прокурор, а да открие нова процедура.

Премахване на възможността за съкратено съдебно следствие в случай на умишлено убийство, гласува правната комисия в НС

Съкратено съдебно следствие да не се прилага в случаите на умишлено убийство и умишлено причинена тежка телесна повреда - за това гласуваха единодушно депутатите от правната комисия в сряда, като одобриха преди първо четене общо четири законопроекта - на БСП, "Обединени патриоти", "Воля" и ГЕРБ. Остава открит въпросът за конкретните параметри на новия закон, след като главният прокурор Сотир Цацаров направи някои възражения към подхода в законопроекта на ГЕРБ. Той предлага хибриден вариант - съкратеното следствие да остане и в тези случаи, но само от съда да зависи дали да намали наказанието, при това не с една трета, а с една пета.

Държавата ще финансира трансплантации извън ЕС

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че с промяна в наредба ще стане възможно държавата да финансира трансплантации в страни извън ЕС. Това е неговият отговор на започнал днес безсрочен протест на пациентски организации срещу липсата на белодробни трансплантации в България и неработещата Национална програма за донорство. Ананиев се срещна с протестиращите и обеща в кратки срокове да реши проблемите на чакащите за лечение, но без да се ангажира с повече конкретика.

Испания се насочва към нови предсрочни избори през ноември

Изпълняващият длъжността премиер на Испания и лидер на социалистическата партия Педро Санчес заяви, че в страната ще има нови парламентарни избори на 10 ноември, защото нито един партиен лидер не може да спечели достатъчно парламентарна подкрепа, за да успее да състави правителство. Това ще бъдат четвъртите избори за четири години, а според социологическите проучвания новият вот може да не доведе до изход от задънената улица.

Саудитска Арабия възстанови частично производството на петрол

Саудитска Арабия обяви, че е възстановила частично производството в най-голямата рафинерия в света Абкаик, която беше ударена от дронове в края на миналата седмица. В момента се произвеждат около 2 млн. барела дневно, което е малко под половината от загубената продукция. Новината даде глътка въздух на пазара и цените на петрола продължиха да се понижават след пика в понеделник. Във вторник те отстъпиха със 7%, а в сряда спадът продължи и към 16.35 часа брентът се търгува за 63.78 долара за барел (-1.19%), а лекият американски петрол за 58.12% (-1.66%).

СНИМКА НА ДЕНЯ

"Независим борд" ще следи за свободата на словото във Facebook

Компанията на Марк Зукърбърг обяви детайли за идеята си за обществен борд, който да модерира съдържанието в социалната мрежа. В него ще влизат 40 души от цял свят, като целта им ще е да надзирават решенията на самия Facebook за съдържанието - тоест кои постове са приемливи и кои са за изтриване, и да бъде независим авторитет извън самата нея. Първоначалният състав на борда обаче ще е от 11 души и ще се избере от компанията.