🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: Thomas Cook шокира с фалит; Каракачанов препоръча на журналистите да си мълчат

И още: Увеличават се кандидат-кметовете преди изборите, натоварена седмица за ЦИК; През юли е счупен абсолютният температурен рекорд

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Последният дълъг уикенд за годината изпразни София и големите градове, като потокът от почиващи беше основно от и към Гърция, но и във вътрешността на страната. Това беше свързано и с неизбежния трафик и струпване на автомобили по границите и на големите пътни артерии. С наближаването на изборите се появяват и нови лица, но тяхната цел, изглежда, е по-скоро размиване и объркване на вот. Такъв може да е случаят с евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, който се кандидатира за кмет на София, а анализатори вече заговориха за политически бартер на гласове и кметове с ГЕРБ.

В Европа Албания беше ударена от най-силното земетресение в страната от 30 години, с разрушения и над 100 ранени, но за щастие без жертви. Светът пък е насочил поглед към Общото събрание на ООН, което ще продължи до края на седмицата и в чийто основен фокус са проблемите на климата. На него ще присъства и българска делегация, водена от президента Румен Радев.

НАЙ-ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

Thomas Cook обяви фалит и шокира туристическия сектор

Най-старият туроператор в света и един от лидерите на европейския пазар - британската Thomas Cook, обяви в понеделник, че влиза незабавно в процедура по фалит, след като поредният кръг от преговори за спасяване на компанията не доведе до резултат. Считано от днес, са прекратени всички резервации на самолетни билети и почивки, акциите на компанията изобщо не бяха пуснати за търговия. Туроператорът има около 20 млн. клиенти годишно.

  • Фалитът ще има сериозно отражение и върху българския туризъм - годишно Thomas Cook води между 150 и 200 хил. туристи на черноморските курорти, освен това тя има и брандирани хотели от своите вериги.
  • Общо зад граница бяха блокирани около 600 хил. туристи, от които 150 хил. британци, което предизвика най-голямата цивилна евакуация след Втората световна война насам.
  • За компанията работят около 21 хил. служители, които ще бъдат съкратени, има и огромен самолетен парк.

Какво предстои: Първата цел е да се организира прибирането на хилядите туристи към техните държави, като вече няколко авиокомпании обявиха (British Airways, EasyJet), че поемат полетите на фалиралата компания. Тези, които са с прекъснати резервации, ще бъдат обезщетени, но някои онези, които са купили само самолетни билети през оператора, има вероятност да не получат парите си. Информацията, която идваше от Thomas Cook по целия свят, е доста оскъдна, много от клиентите са блокирани на летищата и за всеки полет се взима решение на място. В бъдеще е твърде вероятно една част от бизнеса й да се пренасочи към конкурентите й, а показателно е, че акциите на TUI се покачиха веднага след новината за фалита с 10%.

Защо е важно: Фалитът на компания с мащабите на Thomas Cook определено е шок за туристическия пазар. Причините зад това обаче не са само икономически или в нежеланието на хората да пътуват. След години на борба с дълговете и навлизането на онлайн туристическите компании Thomas Cook става жертва на политическата несигурност, предизвиканата от Brexit, скъпите горива и горещата вълна от последните година - фактори, които накараха туристите да направят преоценка на начина, по който почиват и правят записвания. Климатичните промени вече показват влиянието си и върху туризма, който има голям дял в съвременната глобална икономика.

ТРИ ПО ТРИ

Новините от България и света днес, които си заслужава да се знаят, в три изречения

Каракачанов препоръча на журналистите от БНР да "си държат убежденията вкъщи"

В интервю за самото радио вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов направи остро изказване, обявявайки, че "изпълнителната власт и политиците не трябва да се бъркат професионално и кадрово в ръководството на БНР", но същевременно "не може и определени неправителствени организации и партийно пристрастни групички в радиото да смятат, че то им е частна собственост и могат да си правят каквото си искат с държавните средства, които получават от бюджета на всички данъкоплатци". Каракачанов стигна и по-далеч в оценката си: той обяви, че "работата на журналистите е не да правят оценки, а да предават фактите такива, каквито са, и да не вземат политическа страна и да ми глаголстват по теми, които дали ги разбират или не ги разбират, това си е тяхна работа". "Да си имат убежденията, да си ги държат вкъщи", коментира още той.

Цветан Цветанов прогнозира, че ДПС ще спечелят най-много от местните избори

След няколкомесечно отсъствие от публичното пространство бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който остана извън партията покрай скандала "Апартаментгейт", направи прогноза за предстоящите избори. Според Цветанов, който даде интервю за БНР, ГЕРБ ще остане първа политическа сила, но няма да има настоящите 130 кметове в страната, а БСП и "Обединени патриоти" ще увеличат участието си в местната власт. "Най-печеливши в тези избори ще бъдат ДПС", обаче каза Цветанов, който в момента ръководи новосъздадения евроатлантически център за сигурност.

Лондон направи предложения за Brexit, Брюксел ги отхвърли

Британското правителство представи неофициални документи за обсъждане, съдържащи предложения за замяна на спорния "ирландски резервен план" – мярката, гарантираща избягването на "твърда" ирландска граница след Brexit. ЕС обаче предупреди, че тези предложения не успяват да удовлетворят основните му изисквания за избягването на такава граница. Това отново покачва рисковете за излизането на Обединеното кралство от съюза без сделка на 31 октомври, пише Financial Times. Европейската комисия пък коментира, че трите представени документа не дават "законово приложимите решения", на които Брюксел се е надявал.

АНТИРЕКОРД

През юли е счупен абсолютният температурен рекорд

Последните пет години (2015 до 2019 г.) са били най-горещите, откакто се водят подобни статистики, става ясно от доклад на Световната метеорологична организация, публикуван в неделя. През настоящата петилетка средните температури са били по-високи с 0.2 градуса по Целзий. В сравнение с периодите през 1850-1900 г. температурите през петгодишния период са били по-високи с 1.1 градуса по Целзий, допълва Франс прес, цитирана от Mediapool. Този юли път е счупил всички рекорди, след като няколко горещи вълни минаха през Европа.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Натоварена седмица за ЦИК преди старта на изборната кампания на 27 септември

Началото на предизборната кампания е в петък, 27 септември, точно 30 дни преди изборния ден на 27 октомври. Преди старта на кампанията за ЦИК се очертава натоварена седмица. На 24 септември партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да регистрират в общинските избирателни комисии (ОИК) кандидатските си листи за местните избори, а ден по-късно ОИК пращат в ЦИК списъка с регистрираните кандидати за кметове и общински съветници. През следващите два дни ЦИК провежда жребия за номерата на партиите и коалициите, за реда за участие в диспутите и представянето на кандидатите, а едновремено с това - и споразумението между БНТ, БНР и партиите за темите на предизборната кампания, форматите и екипите.

СЕМ решава дали да освободи генералния директор на БНР

В петък (27 септември) Съветът за електронни медии (СЕМ) ще има извънредно заседание, на което ще преценява дали има законови основания да прекрати предсрочно мандата на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов. На заседанието на СЕМ в четвъртък един от членовете на съвета Ивелина Димитрова (от квотата на президента Румен Радев) бе категорична, че Костов трябва да поеме отговорност за кризата в радиото и да подаде оставка. Редколегията на програма "Хоризонт" и отделни журналисти от медията също поискаха оставката му. В интервю по програма "Хоризонт" обаче той каза, че оставката му не решава проблеми.

Очаква се още през идната седмица СЕМ да изпрати сигнал до прокуратурата във връзка с информация, която журналистите от "Хоризонт" изнесоха пред тях за натиск в медията да бъде отнет ресорът на репортерката Силвия Великова и тя да бъде свалена от ефир като водещ на "Преди всички".

Последна среща от преговорите за назначението на Кьовеши за европейски главен прокурор, следва назначение

На 24 сепетември в Брюксел ще се състои последната среща от преговорите за кандидатурата румънката Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор - ръководител на новата европейска прокуратура. Срещата ще бъде между Съвета на ЕС и преговарящите от страна на Европейския парламент, а нагласата е, че на практика срещата е формална и двете страни ще си стиснат ръцете, след като Кьовеши остана единствен кандидат и беше одобрена и от Съвета на ЕС, и от парламента. Следващата стъпка ще бъде гласуването на нейното назначение от Съвета на ЕС в състав от представителите на 17-те страни членки, които са се присъединили към европейската прокуратура.

Австрия избира предсрочно парламент

Австрийската народна партия на Себастиан Курц (ÖVP) се очаква да спечели предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 29 септември. Интересно е, че крайнодясната Партия на свободата (FPÖ) се предвижда да вземе близо 19%, което е знак, че скандалът, който стана известен като "Аферата Ибиса" и доведе до разпадане на предишната управленска коалиция, не е успял да намали доверието в крайнодесните. Според предварителните екзит полове Курц ще се задържи на власт с 35% от вота. На второ място остават социалдемократите SPÖ с 22% и на трето - FPÖ с 19%. За сравнение - на изборите през 2017 г. разпределението на местата беше същото, като ÖVP взе 31.5%, SPÖ - 26.9%, а FPÖ - 26%. Сега, както и през 2017 г., партията на Курц има удобна преднина, но ще трябва да избере коалиционен партньор. Крайнодесните искат да дадат нов шанс на старата коалиция и заявиха, че ще бъдат в опозиция, ако това не се случи. По-голяма част от поддръжниците на консерваторите са против повторна коалиция с FPÖ, но Курц все още не е изключил тази възможност напълно.

OUT_OF_OFFICE

24-27.09

Fabric is Cool Конкурс, част от COPIS - международното изложение за печат и реклама, в който ще се създадат пет екипа, във всеки по петима специалисти (маркетинг, дизайн, копирайтинг, предпечат и печат). Целта им е за 3 дни да създадат концепция, дизайн, послание, да отпечатат и монтират на място коледна кампания за голям бранд. Аудиторията, пред която се презентира крайният продукт, е от над 6000 бизнес посетители на международните изложения COPIS и TMT. Ще има и жури, което ще раздава награди, тази за първо място е 2500 лв.

В "Интер експо център", начало 10 ч.

25.09

Малки срещу големи кулинари
По време на "Семейните кулинарни турнири" отборът на родителите ще има възможност да се изправи срещу отбора на децата, а задачата ще бъде приготвянето на вечеря. На финала всички ще хапнат заедно и ще бъде излъчен отборът победител. Събитието е подходящо за деца над 5 години.

В "Малки приказки" от 18.30 ч., цена: 35 лв. за родител с дете с включени продукти и вечеря за двама

25-27.09

Поетика на Женския пазар Поети, преводачи и културни мениджъри от няколко европейски страни и от България ще участват в уъркшоп на Женския пазар - "Софийските метафори". На 25 септември от 19.00 часа ще има поетично четене, отворено за посетители, "Словакия и светът на поезията" с музикален съпровод от Петър Чухов и Иван Христов. А на 27-и в рамките на два часа участниците в уоркшопа ще имат възможност да представят пред софийската публика творбите, създадени по време на поетичния пленер.

В галерия "Сердика", ул. "Цар Самуил" 90 Б, вход свободен

26.09

Сетивна разходка отвъд думите
Поредицата "Сетивни градски пътувания" има за цел да покаже София от една нова и неподозирана гледна точка. Организаторите обещават да въвлекат в тях всички сетива на участниците - зрение, обоняние, слух, осезание и вкус. Разходките се провеждат на предварително определени дати, а маршрутът е тайна. Организатори на инициативата са "Театър на сетивата София" и Институтът за изследване на тишината.

Предстоящите дати са: 26.09 от 18 ч. и 28.09 от 14 ч., билет: 60 лв. Повече на: sensorytheatresofia.com

26.09

Разбираме ли се По случай Европейския ден на езиците в музей "Земята и хората" ще се проведе специално събитие, на което ще можете да разгледате 17 щанда на различни държави. На тях представители на различни културни центрове ще разказват за музиката, природата, културното наследство и възможностите за обучение на съответните езици. Организаторите са предвидили още езикови игри с пъзели и рисунки, кръстословици, блиц викторини, примерни безплатни уроци speak dating.

В музей "Земята и хората", от 17 ч.

29.09

Юбилеен концерт

В Софийска филхармония, от 19 часа