Уикенд новини: СЕМ поиска оставката на шефа на БНР; Берлин купува 6000 жилища, за да спре ръста на наемите

И още: САЩ обмислят да блокират американските инвестиции в Китай; държавата отново ще изкупува частни гори

Близо половин милион души преминаха на шествие по улиците на Монреал заедно с шведската екоактивистка Грета Тунберг в рамките на поредната "световна стачка за климата"."Това не само е най-голямата демонстрация в историята на Квебек, но и най-голямата демонстрация за седмицата по света", обяви пред множеството природозащитникът Франсоа Жофроа
Близо половин милион души преминаха на шествие по улиците на Монреал заедно с шведската екоактивистка Грета Тунберг в рамките на поредната "световна стачка за климата"."Това не само е най-голямата демонстрация в историята на Квебек, но и най-голямата демонстрация за седмицата по света", обяви пред множеството природозащитникът Франсоа Жофроа
Близо половин милион души преминаха на шествие по улиците на Монреал заедно с шведската екоактивистка Грета Тунберг в рамките на поредната "световна стачка за климата"."Това не само е най-голямата демонстрация в историята на Квебек, но и най-голямата демонстрация за седмицата по света", обяви пред множеството природозащитникът Франсоа Жофроа    ©  Reuters
Близо половин милион души преминаха на шествие по улиците на Монреал заедно с шведската екоактивистка Грета Тунберг в рамките на поредната "световна стачка за климата"."Това не само е най-голямата демонстрация в историята на Квебек, но и най-голямата демонстрация за седмицата по света", обяви пред множеството природозащитникът Франсоа Жофроа    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България е подвластна на предизборната кампания за общинския вот в края на октомври. Кандидатите за кметове в големи и малки градове от различни партии цял месец ще са на вълна обещания – едни да запазят властта си, а други да я спечелят. През уикенда основните кандидати за кмет на столицата участваха в дебат "Какво може да направи следващият кмет за по-чист въздух на София". Опитът показва, че досега не са предприети никакви реални мерки.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов направи поредното си остро изказване срещу Северна Македония. Според него България не трябва да се съгласява Европейският съюз да започне преговори със страната за интеграцията й в общността. Острата реакция е в отговор на интервю, дадено от македонския президент Стево Пендаровски за местна медия, в което той според ВМРО си позволява да злоупотребява с историческата истина за произхода на Гоце Делчев.

В събота и неделя трафикът на две КПП на границата с Турция - при Малко Търново и Лесово, към входа за България е било затруднено заради срив в системата за обработка на документи на турските гранични пунктове.

Вниманието на света дълго време ще бъде насочено към скандала с натиска на президента Доналд Тръмп над Украйна да разследва основния му опонент Джо Байдън. Специалният пратеник на Държавния департамент на САЩ за Украйна - Кърт Волкър, подаде оставка от поста, след като името му се оказа замесено в него. Това е първата оставка в администрацията след началото на разкритията за действия на Тръмп, адвоката му Руди Джулиани и служители на Белия дом, предизвикали проверка за започване на процедура за отстраняване на президента от власт.

Бившият австрийски дясноцентристки канцлер Себастиан Курц вероятно ще се върне на власт едва четири месеца след като скандал с видео доведе до разпад на коалицията му с крайнодесните. Австрийската народна партия на Курц се очаква да спечели най-много гласове на предсрочните избори днес, но може да се наложи да обмисли сключването на нетрадиционни съюзи, след като аферата около "видеото от Ибиса" размести политическия пейзаж в страната.

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ, за да разпръсне антиправителствена демонстрация по повод пет години от създаването на протестното Движение на чадърите, което блокира през 2014 г. улиците на града в продължение на 79 дни.

Американецът Крисчън Коулмън, който пропусна няколко допинг проверки през годината, стана световен шампион на 100 метра на първенството в Доха. Лидерът в световната ранглиста остави всичките си конкуренти зад себе си, след като направи бягане за 9.76 секунди. В понеделник на финала на висок скок ще участва Мирела Демирева.

ПЕТ ПО ТРИ

Новините от България и света, които си заслужава да се знаят, в три изречения

СЕМ поиска оставката на директора на БНР

На извънредно заседание Съветът за електронни медии (СЕМ) поиска оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов. Той обаче твърди категорично, че не възнамерява да се оттегли. Членовете на регулатора заявиха готовност, че ако до края на следващата седмица Костов не освободи сам поста, ще започнат процедура по предсрочно прекратяване на мандата му. Остава нерешен основният проблем в кризата с общественото радио - да се изясни откъде е дошъл натискът за отстраняването на журналистката Силвия Великова заради критичната й позиция по процедурата за избора на новия главен прокурор.

Държавата за втори път ще изкупува частни гори

Целта е към държавните гори да бъдат присъединени малки горски имоти, които не могат да бъдат обслужвани и поддържани в добро състояние от собствениците им. Приемът на документи започва на 1 октомври и ще продължи до 15 януари 2020 г. При проведената през 2016 г. процедура бяха сключени сделки за 126 имота с обща площ 1029 дка на стойност близо 600 хил. лв.

Община Берлин купува 6000 стари жилища, за да спре ръста на наемите

Община Берлин ще купи обратно 6000 жилища, които е продала преди 15 години. Причината за тази ренационализация е рязкото вдигане на наемите в германската столица. През 2004 г. общината в германската столица е получила за тези стари социални жилища, построени между 60-те и 90-те години на миналия век, общо 405 млн. евро. Сега тя ще похарчи 920 млн. евро, за да си ги върне.

САЩ готвят план за блокиране на всички американски инвестиции в Китай

Обсъжданията все още са на предварителен етап и нищо не е решено, твърди източник на CNBC. Освен това представители на администрацията на Доналд Тръмп обмислят начини за премахване от американските фондови борси на листнатите на тях китайски компании. Тези новини се разминават с твърденията на Тръмп, че САЩ и Китай се приближават към сключване на търговска сделка.

Илън Мъск представи план за ново поколение космически кораб до Марс

Основателят и главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илън Мъск изненада феновете на космическите технологии с представянето на план за следващо поколение Starship – космически кораб, който ще се използва за евентуално пътуване на хора до Марс, съобщава Bloomberg. Целта е да се направят "космическите пътувания като самолетните пътувания", посочва Мъск по време на технологична презентация в базата на SpaceX в Бока Чика, Тексас.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Ще се проведат изслушванията на кандидатите за еврокомисари

Изслушванията на кандидатите за еврокомисари ще се състоят между 30 септември и 8 октомври. Всяко изслушване ще бъде с продължителност 3 часа, като ще започне с 15-минутно встъпително изявление на кандидата, последвано от въпроси на евродепутатите. Еврокомисарят Мария Габриел, предложена да отговаря за младежта и иновациите, ще бъде изслушана на 30 септември от 19.30 ч. до 22.30 ч. българско време. На 15 октомври Съветът на председателите на комисии ще оцени резултатите от изслушванията и ще предаде заключенията си на Председателския съвет. Гласуването на състава на Европейската комисия се очаква да бъде на 23 октомври.

Конференцията Industry 4.0 ще се проведе в Пловдив на 3 октомври

Как България да стане по-привлекателна за инвестиции, може ли страната да се превърне в център за високотехнологично производство за автомобилния сектор, какви са политиките на държавата в тази посока. Това са само част от темите, които ще се дискутират на 4-та конференция Industry 4.0, организирана от "Капитал", община Пловдив и "Тракия тех". Участници в нея са представители на най-големите чужди и местни инвеститори в България, министри, кметове, както и мениджъри на чуждестранни бизнеси, които ще споделят своя опит.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Първи балкански финал на европейското по волейбол

Сърбия и Словения ще определят европейския шампион по волейбол при мъжете днес вечерта в Париж. Това е първият балкански финал, след като сърбите победиха на полуфинала Франция, а словенците - световния шампион Полша. Сърбия е била шампион на Европа при мъжете през 2001 и 2011 г. Ако спечелят титлата, мъжете ще дублират успеха на женския отбор на Сърбия отпреди месец. В малкия финал Полша победи Франция и спечели бронзовите медали.

OUT_OF_OFFICE

Спорт

1.10 Софийски планински клуб организира благотворително бягане, наречено "Светулки рън", в подкрепа на хората със зрителни увреждания. Бягането ще се проведе по петкилометрово трасе в Борисовата градина, а стартът е от езерото "Ариана". Всички участници ще трябва да бъдат с челници, за да се ориентират в тъмното.

В Борисовата градина, регистрация 19 ч., такса 10 лв.

Изложба

2-20.10
Good Mirrors Are Not Cheap е кураторски проект, развит около идеите за репрезентация и носталгия, произхождащи от специфичния културен контекст на София. Кураторка е Киара Картучиа, а творбите са на художниците Мария Налбантова, Мартин Пенев, Севда Семер, Ина Валентинова и Стела Василева. Откриването с представяне е на 2 октомври.

В Гьоте институт

Концерт

3.10

В Зала "Арена Армеец", билети: 50 - 120 лв.