🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата постави Пеевски и Доган в епицентъра на международна афера

Българин и румънец са задържани по обвинение, че са изнудвали двамата политици с доклад на френските служби за контрабандата на цигари

   ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Май 2019 г., Монако. Депутатът от ДПС и издател Делян Пеевски трябва да се срещне с френски бизнесмен и бивш служител на румънските служби. Те искат от него 12 млн. евро, за да махнат името му и това на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от доклад на френските служби за това, че с контрабандата на "Булгартабак" се финансират терористичните организации "Ислямска държава", "Ал Нусра", ПКК и режимът на Башар Асад. Въпросният доклад е трябвало да бъде изпратен на Европейската комисия (ЕК).

Звучи като в ниско бюджетен трилър, но това, според прокуратурата, се е случило по-рано тази година. Резултатът от нейните усилия по този случай е, че на 16 май при операция на ДАНС и спецпрокуратурата са задържани Дорин Йордаке и Дилян Георгиев. Те са обвинени в организирана престъпна група, създадена през 2018 г. с цел да извършва тероризъм и изнудване.

Тезата на държавното обвинение (в лицето на прокурорите Евгения Станкова, Ангел Кънев и Фердинандов) е, че именно те двамата, заедно с обявения за издирване румънец с френско гражданство Овидиу Семенеску са поискали 12 млн. евро, за да бъдат изтрити имената на Пеевски и Доган от доклад на френските служби, който ги уличава, че финансират тероризъм през контрабандата в Турция на цигари на "Булгартабак". Въпросният доклад, според предадените от прокуратурата твърдения на обвинияените, е трябвало да бъде изпратен на европейските институции през юни.

По време на разследването са разпитани десетки хора, с които обвиняемите са контактували в България. Между тях са и общинските съветници от ГЕРБ Орлин Алексиев и Валя Чилова. Част от тях са питани дали се познават с бизнесмена Васил Божков. Основни свидетели на прокуратурата са хора от близкото обкръжение на депутата Делян Пеевски.

Днес, четири месеца след ареста им, Дорин Йордаке и Дилян Георгиев са все още в следствения арест.

Описаната фактология по-долу се базира публични източници - съдебните заседания, на които е гледана мярката за неотклонение на двамата задържани. Представителите на държавното обвинение не споменават имената на Пеевски и Доган в пледоарията си, а говорят за "публични личности". От разпитите по разследването двамата политици са споменати многократно, а самите прокурорски свидетели са от близкото обкръжение на Пеевски.

"Какво изнудване е това? С какво ги заплашват? Че няма спрямо тях да се прилага наказателна отговорност или какво? Делото съществува само и единствено защото в него са замесени великите имена Пеевски и Доган. Ако това бяха Иван Петров и Георги Иванов, това чудо нямаше да съществува изобщо", коментира пред съда обвинението единият от адвокатите.

Бивш полицай, френски бизнесмен

От собствените му обяснения пред съда става ясно, че Дорин Йордаке е бивш служител на румънската служба за борба с организираната престъпност, където е отговарял за трафика на наркотици, а след това за крадени автомобили. Въпреки че официално се занимава с бизнес и има дружества в Румъния, България и Дубай, Йордаке заявява пред съда, че все още е офицер. Обявеният за издирване Овидиу Семенеску беше задържан през 2015 г. в Румъния по разследване за корупция, свързано с дейността на френската компания "Веолия" в Румъния.

Дорин Йордаке се запознал с Дилян Георгиев, който е известен в родния си град Варна като Капанеца.

Йордаке и Георгиев имат общ бизнес с близкия до ТИМ Марин Костов-Магарето, а от делото става ясно, че Георгиев е консултирал договора за продажба на ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган. В Търговския регистър се вижда фирма "Сад констракшън" регистрирана още през 2012 г. в която Йордаке, Георгиев и Костов са съдружници.

Двамата, по техните обяснения, имали намерение да развиват бизнес и търсили различни контакти. Свидетелите казват в показанията си, че Георгиев играел ролята на преводач.

През 2018 г. те се запознали с Иван Петлешков. Впоследствие той, според адвокатите, ще се окаже и основният свидетел на прокуратурата, но под тайна самоличност - 436. Другите свидетели на обвинението са Добролюб Нинчев, който през 2009 г. е бил изпълнителен директор на току-що регистрираната кантора на адвоката на Пеевски Александър Ангелов (връзката трябвало да стане през бившата му съпруга, която продължава да работи там), и варненският бизнесмен Николай Георгиев.

Според показанията на свидетел 436 Георгиев и Йордаке отишли в Будапеща, където се срещнали с Овидиу Семенеску, който има бизнес с недвижими имоти, хазарт, туризъм и финансира медии. Последният показал от iPad-а си доклад, който бил посветен на контрабандата на цигари и финансиране на тероризъм и в него имало 20 страници, посветени на България, и там, както един от адвокатите преразказва показанията на тайния свидетел, имало информация, касаеща "българската компания "Булгартабак", която не е регламентирана по закон, и там е видял имената на политика Ахмед Доган и политико-бизнесмена Делян Пеевски, отделно и името на лицето Чолаков".

По думите на свидетеля те поискали 12 млн. евро, за да бъдат редактиран докладът и от него да отпаднат имената на Доган и Пеевски. Според показаният от тази сума 10 млн. евро трябвал да отидат за френския прокурор, който наблюдавал разследването, а останалите 2 млн. евро за посредниците румънци.

По време на искането за постоянното задържане на двамата обвиняеми прокурор Евгения Станкова (станала известна с тезата, че служителите на фирма "ТАД груп", обвинени за хакерската атака на НАП, са искали да превземат системата за автоматично напояване пред парламента) казва: "Вътре в доклада свидетелят посочва, че темата била свързана с контрабанда на цигарени изделия, като със средствата от тази дейност се финансират няколко терористични организации като "Ислямска държава", "Ал Нусра", ПКК и режима на Башар Асад. Било посочено, че в сделките като посредници се използват няколко търговски дружества от Дубай. Част от лицата, които се явяват посредници между фирма "Булгартабак" АД и терористични организации."

През май тайният свидетел сезира прокуратурата и Йордаке и Георгиев са сложени под наблюдение и подслушване, а в крайна сметка задържани след среща в столично заведение.

Тезата на двамата задържани е, че са провеждали редица срещи в България, за да развиват бизнес в страната. Последното се подкрепя и от други факти по делото. Дни преди ареста на Дорин Йордаке той и Овидиу Семенеску се виждат с общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Връзката била направена от друг представител на ГЕРБ в съвета - Валя Чилова. От показанията му става ясно, че те са говорили за управлението на "Топлофикация София", а впоследствие са потърсили през тях контакт с Клаус Мангаот от компанията Alstom (вероятно става дума за Клаус Манголд, който е бил в надзорния съвет на компанията от 2010 до 2016 г.) Такава среща е станала, но със сина му Кристоф. Срещата била във връзка с намеренията на ремонтния завод в "Илиянци" да привлече чужд инвеститор.

Да изнудваш Пеевски и Доган се оказа тероризъм

Първоначално повдигнатото обвинение от специализираната прокуратура на двамата задържани е за участие в организирана престъпна група, създадена, за да извършва тероризъм и изнудване. При първото разглеждане на мерките за неотклонение защитата на обвиняемите пледира, че данни за тероризъм по делото има единствено по отношение на Доган и Пеевски, а не на двамата задържани.

"Няма необходимост и не е длъжен който и да било от тези двамата граждани, намиращи се тук в залата, да търпи несгодите и ареста само защото е трябвало да доказваме, че никога не са били свързани с "Булгартабак" и че "Булгартабак не е разследван и не е в силите и компетентностите на българските разузнавателни служби да знаят да знаят дали френските разследват тези хора", казва един от адвокатите на обвиняемите пред съда.

Защитата прави аналогия и с друг сходен случай - продуцираното през 2014 г. от прокуратурата т.нар. убийство на Пеевски. Тогава двама души бяха задържани по обвинение, че са се опитали да убият депутата от ДПС, но след това стана ясно, че въобще не е имало такъв опит, а делото е измислено от държавното обвинение: "Не е налице каквато и да била опасност същият да извърши друго престъпление, тъй като за това трябва да има някакви доказателства, най-малкото, че той ще пречи в хода на това ДП (досъдебно производство), ако ДП продължава да го поддържа, защото практиката, която се наложи в последните години, когато става въпрос и се замесва името на господин Пеевски, един път вече главният прокурор се извинява за това, че прокурори са повдигали обвинение на група, която е искала да го убива господин Пеевски".

Парадоксалното по случая е, че по разследването за изнудване на Пеевски и Доган самите те, които трябва да имат качеството на пострадали, не са разпитани. В края на май са разпитани бившият и настоящият директор на "Булгартабак" Венцислав Чолаков и Владимир Жеков, които коментират единствено докладите на "Нилсен" за контрабандата на цигари в България.

Данни за това, че продукти на "Булгартабак" наводняват нелегалния пазар на цигари в Турция, се съдържаха в серия от доклади на службите в Анкара. През 2015 г. се появи информация, че Пеевски и Доган имат забрана да влизат в Турция.

Две години по-късно - през 2017 г., турските власти съобщиха, че са изпратили констатациите си на мрежата за полицейско сътрудничество Интерпол. След медиен натиск главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че започва проверка по случая, но след това държавното обвинение отказваше каквато и да е било информация по случая.

През 2018 г. правата върху марките бяха продадени на British American tobbaco, а в последния доклад на турската служба за борба с организираната престъпност името на компанията отсъства.

Спецпрокуратурата е изпратила европейска заповед за разследване до Франция, с която искат разпит на "френския гражданин Бернард Ассо", за когото се предполага, че е трябвало да помогне за "редактирането" на доклада.

От разследването срещу Йордаке и Георгиев не става ясно дали докладът, с който те са изнудвали двамата политици, съществува. Една от тезите на защитата на обвиняемите е, че държавното обвинение е инициирало разследването именно за да разбере дали френските служби са изготвяли такъв доклад. Пред съда представителя на държавното обвинение твърди, че при арестите на двамата са иззети флашки, но дали въпросният доклад е на тях (нещо, което обвиняемите отричат) не става ясно.

Засега шест съдебни състава в специализирания съд са отказали да освободят Дилян Георгиев и Дорин Йордаке, изцяло възприемайки безкритично тезата на прокуратурата, че те могат да се укрият или да извършат ново престъпление, както и че има достатъчно данни, че са членове на въпросната организирана престъпна група, създадена с цел изнудване.

Встрани от обвинението, което изглежда абсурдно, казусът за пореден път показва докъде е готова да стигне прокуратурата, за да защитава интересите на Делян Пеевски.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 2
    • + 29

    "Да изнудваш Пеевски и Доган се оказа тероризъм"
    Kaтo дoйдe гeшeф да кpитикуваш пеевски и доган щe се окажe тероризъм.

    Нередност?
  • 2
    Slick avatar :-|
    Slick
    • - 4
    • + 20

    Дойде ли Гешев, всеки, който пише срещу Пеевски и Доган ще бъде разследван. Ама няма ЕС, няма права. Ще ни спукат гьона.

    Нередност?
  • 3
    val1320 avatar :-|
    val1320
    • - 1
    • + 20

    Интересно-френски и турски служби,които не са съвсем случайни и дилетантски,достигат до един и същ извод,а в БГ-нищо!Защо?!

    Нередност?
  • 4
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • - 1
    • + 21

    Е щом Жени Пръскачката е в играта, значи всичко е точно! И да - каквото и да е притесняване на #ДП и Сокола си е чиста проба тероризъм! Нещо повече - предлагам да се запише директно в Конституцията на Територията следното: "Притесняването на, писането на лоши неща отностно, а и най-общо липсата на боготворене и г*золиз*не на Двамата Велики се счита за държавна измяна от най-висш порядък. Обвинените по този член нямат право на съдебен контрол - обвинението е едновременно и присъда, чете се от наблюдаващия прокурор, не подлежи на обжалване и влиза в сила веднага".

    Така добре ли е, как мислите? Ако нещо пропускам, нека видните прависти от БЛИЦ, ПИК, "Правен Свят", или просто Филчев ме поправят. Или направо Гешеф(т) да напише текста, той нали е виртуоз на правото. За да спрем да се лигавим вече със съд и прочее - и да пристъпим към работа по същество.

    Нередност?
  • 7
    mrhide avatar :-P
    MrHide
    • - 1
    • + 15

    С нетърпение очаквам госпожата от северната ни съседка да започне активна работа!

    Нередност?
  • 8
    peni_nikol.53. avatar :-P
    Peni Nikol
    • - 2
    • + 3

    Тия изнудвачи са си навили беля с пеевски и доганьо, ду*е да им е яко.

    Нередност?
  • 9
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 5

    На Дебелян му отесня България, започва да се изявява и в международен план, но чуждите служби не си поплюват.

    Нередност?
  • 10
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • - 1
    • + 9

    Мисля, че прокурор Евгения Станкова е подходяща за длъжността на гл. прокурор (след мандата на Гешев, де)! Такива терористи разкри тази смела, интелЕгентна прокурорка! Хакнати пръскачки! Изнудвачи - терористи! "Евгения е радост!"

    Нередност?
Нов коментар