🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ключова седмица за избора на нов главен прокурор

Гласуването за Иван Гешев в четвъртък може да мобилизира протестен вот срещу ГЕРБ на местния вот в неделя

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Вниманието на голяма част от хората тази седмица ще бъде насочено към местните избори, но броени дни преди тях ще се случи решаващата стъпка от процеса по избор на нов главен прокурор. След няколкомесечно развитие процедурата ще стигне кулминацията си идващия четвъртък, 24 октомври, за когато е насрочено изслушването на единствения кандидат – сегашният зам. главен прокурор Иван Гешев.

Този избор има много голямо значение за качеството на държавното управление, борбата с корупцията и бизнес средата в България. През последните седем години настоящият главен прокурор Сотир Цацаров успя да надскочи предоставените му от конституцията и закона правомощия и се превърна в решаващ фактор при вземането и прокарването на важни управленски решения. Освен това чрез прокуратурата се преследват политици, които могат да са заплаха за статуквото. Държавното обвинение се използва и като инструмент за превземане на бизнеси и компрометиране на неговите или на други крила от властта противници.

Изборът на Иван Гешев се смята за предизвестен не само защото той е единствена номинация. Гешев беше издигнат единодушно от цялата 11-членна прокурорска колегия на ВСС начело с главния прокурор Сотир Цацаров, който практически доминира и пленарния състав на съвета.

Интригата около избора на Гешев е не дали ще бъде избран, а колко ще са гласовете в негова подкрепа и ще има ли такива, които ще решат да не дойдат на заседанието.

За да бъде избран за главен прокурор, за него трябва да гласуват минимум 2/3 от членовете на пленарния състав на ВСС, който се състои от 25 души, т.е. той трябва да получи най-малко 17 гласа. Иначе казано, освен единайсетте от прокурорската колегия, които са го номинирали, на него му трябват още поне шест гласа от съдийската, която има 14 членове. Към момента прогнозите са, че голяма част от съдийската колегия също ще гласува за него - не само членовете ѝ от политическата квота (избраните от парламента), но и част от избраните от съдиите, които вече показаха в досегашни дебати и гласувания, че следват безпрекословно указанията на властта.

Иван Гешев е кандидатура на статуквото в прокуратурата. Кариерата му се разви през мандата на Цацаров, а в последните месеци преди стартирането на процедурата по избора беше усърдно промотиран от същата тази прокуратура. Той стана лице на цяла серия показни акции, засега със съмнителен ефект, но с много медийни изяви - задържането на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и зам.-кметицата Биляна Петрова, на алкохолния бос Миню Стайков, на хотелиерското семейство Баневи, на редица кметове и др.

Другият важен момент от изслушването, което ще се предава онлайн, както и в ефира на БНТ, ще бъде дали ще се допусне да му бъдат зададени релевантните въпроси около проблемите в неговата кандидатура – така както ги поставиха редица неправителствени организации, а в последните дни – и Софийският адвокатски съвет. Със своите изявления и действия през последните месеци Гешев даде основания за много сериозни възражения срещу кандидатурата му – заради недопустимите си изказвания против разделението на властите и за сътрудничество на прокуратурата със съда, словесните атаки срещу адвокатите, които обяви за печалбари, лансираната практика за публикуване на избрани доказателства по висящи дела и др. Точно тези му изявления лежат в основата на повечето въпроси към него, както и на силно отрицателните становище за неговата кандидатура от Висшия адвокатски съвет, от Пловдивския адвокатски съвет и от Съвета на столичната адвокатура.

За съвпадението на двата избора - местния вот и този за главен прокурор, има много теории, като повечето са в полето на конспирацията. Независимо от причините обаче близкото разположение на двете събития показва, че събитията в четвъртък могат да повлияят на изборите в неделя. Големият риск в случая е за ГЕРБ, тъй като утвърждаването на Гешев може да консолидира негативен вот срещу кандидатите на управляващите по места и най-вече в София.

Резултатите от национално представително проучване на агенция "Тренд", направено по поръчка на "Капитал"*, показват, че Иван Гешев се възприема от повечето хора като кандидат на ГЕРБ. Подкрепата за неговия избор е най-голяма сред симпатизантите на управляващите и е минимална сред тези на БСП и "Демократична България". Според резултатите от проучването 53% от хората са убедени, че при избора на главния прокурор влияние имат политици и бизнес кръгове. Утвърждаването на Иван Гешев в четвъртък въпреки негативното отношение към неговата кандидатура и към процедурата по налагането му може да мобилизира допълнително последователите на опозиционните партии за гласуването в неделя.

Причината толкова много хора да вярват, че зад избора на главен прокурор стои сянката на скритата власт, може да е не толкова добрата информираност на хората, колкото масовото недоверие към повечето политици и техните действия. Проучването показва, че повечето хората не се интересуват от процедурата по избор на главен прокурор. Мненията на останалите обаче дават да се разбере, че Иван Гешев ще премине следващата стъпка към назначението му в доста трудна обстановка на недоверие. За 32% от хората например процедурата по избор на главен прокурор не е прозрачна срещу само 14%, които са на обратното мнение.

Неодобрението за неговата кандидатура също е по-голямо от одобрението - 26% не подкрепя избора му срещу 20%, които са съгласни с него.

Гласуването в четвъртък не е последната стъпка в процедурата по избор на следващ главен прокурор. След избора ВСС трябва незабавно да публикува решението на сайта си. Въз основа на това решение съветът изготвя и изпраща на президента предложение да назначи избрания кандидат за главен прокурор и тук е следващата интрига. Президентът има право веднъж да откаже да назначи избрания, като вместо това върне предложението на ВСС. В тази ситуация съветът насрочва нова процедура, при която има два варианта - или да потвърди с ново решение, че държи на този кандидат, след което президентът вече е длъжен да го назначи, или да избере и предложи нов главен прокурор.

До момента Румен Радев не е дал ясен знак как възнамерява да постъпи с кандидатурата на Гешев, въпреки че дебатът за и против него е публично известен. През май т.г., още преди старта на процедурата, Радев свика серия консултации при себе си за "критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор." Тогава той си спечели упреците на Цацаров и част от политическата класа, че тези консултации са прибързани и че той се опитва да влияе върху процедурата.

Президентът няма срок за подписване на този указ, така че може да го забави, ако реши да играе на нерви. Статуквото зад Сотир Цацаров и кандидата Гешев обаче до момента показа, че играе твърдо и остра реакция на държавния глава вероятно ще предизвика и силно противодействие.

* Проучването е извършено от "Тренд" по поръчка на "Капитал". То е представително за пълнолетното население на България. Проведено е между 1 и 10 октомври с пряко интервю "лице в лице", размерът на извадката 1008 души.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • - 1
    • + 5

    Ами сега реално ще видим дали Президентът има то*ки и може да издържи една игра на нерви - ако приемем, че #Сотирът няма някаква висяща, трупчосана преписка, чрез която да му въздейства.

    Или просто го бива само и единствено в дърдоренето, без да има смелостта и гръбнака да подплати приказките с действия. Особено с такива действия, които ще му създадат известни 'неудобства'. Да видим! Дано е първото!

    Нередност?
  • 2
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • - 1
    • + 2

    Сега топката е в пРезидента, дано да постъпи правилно и според конституцията.

    Нередност?
  • 3
    vhv31612799 avatar :-|
    ефрейтора
    • + 2

    Успех , г-н Гешев ! И ги почвай ,от най-дребният престъпник , до олигарсите !

    Нередност?
Нов коментар