Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Дълги години управляващите от ГЕРБ пазеха гърба на президента на БФС Борислав Михайлов, но във вторник изненадващо му поискаха оставката
Дълги години управляващите от ГЕРБ пазеха гърба на президента на БФС Борислав Михайлов, но във вторник изненадващо му поискаха оставката
Дълги години управляващите от ГЕРБ пазеха гърба на президента на БФС Борислав Михайлов, но във вторник изненадващо му поискаха оставката    ©  Велко Ангелов
Дълги години управляващите от ГЕРБ пазеха гърба на президента на БФС Борислав Михайлов, но във вторник изненадващо му поискаха оставката    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Расизъм с елементи на организирано активно мероприятие. Акция на ГДБОП, която по случайност съвпада с разгромната загуба на националите от Англия и световната реакция срещу проявите на феновете на стадиона. Футболен мач, който накара двама премиери - Борис Джонсън и Бойко Борисов, да призоват за сериозни мерки. И едни два часа, в които президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов измина пътя от "няма да си ходя" до "подавам си оставката"...

Какво всъщност се случи на мача България и Англия и кой и/или какво доведе до оттеглянето на бившия национален вратар?

Някъде около 13 часа във вторник - деня след мача, на който група фенове обиждаха английските футболисти на расова основа, Михайлов очевидно нямаше намерение да подава никаква оставка, въпреки че по-рано през деня премиерът Борисов му я поиска с доста категоричен тон. Междувременно спортният министър Красен Кралев е обявил, че държавата спира всякакви взаимоотношения с БФС и докато започват коментарите дали това е вмешателство на държавата във футболните дела и нарушава ли правилата на ФИФА, настъпва обрат. В 15:36 часа на сайта на БФС се появява информация, че Михайлов се оттегля.

Ден по-рано, както обикновено на мач на националите, Михайлов и Кралев седят един до друг в ложата на стадион "Васил Левски" и гледат поражението с 0:6. Всъщност президентът на БФС го прави само до 0:5. Той напуска стадиона малко след 70-ата минута, за да избегне въпросите на журналистите. До този момент напрежение между властта и Михайлов няма. Дори напротив.

За всички 10 години (от общо 14 на Михайлов начело на футбола), в които ГЕРБ управлява под една или друга форма България, бившият вратар е систематично подкрепян. Благодарение на Бойко Борисов

Част от резиденция "Бояна" беше отцепена напук

на протестите на хора с реституционни претенции, за да се построи национална футболна база. Кралев стоеше зад Михайлов при последните му битки за властта във футбола. Той започна да отпуска средства за детско-юношеския футбол – първо по 1 милион лева на година, а напоследък и повече.

На въпроса кое преобърна отношението към Михайлов, Борисов отговаря: "Преди известно време ние говорихме именно за респект, за чистота на взимане на съдийски решения, за ненамесата в работата им. За съжаление те не се вслушаха и мислеха, че с колегите, с които се срещахме и ги предупредихме, си правим евтин пиар... Те не се съобразиха и това, което службите ми докладваха сутринта... просто съвпаднаха няколко неща заедно."

Липсва обаче отговорът

Защо ГДБОП влезе в офисите на БФС

ден след мача с Англия, а не преди това. А също и кое накара Михайлов да преобърне мнението си само за два часа и половина във вторник следобед. Едната логична версия е да е разбрал, че предния ден е бил "сготвен" с проявите на расизъм, които нямаше как да му гарантират защита от приятелите в УЕФА. А признаци, че проявите на расизъм са подготвяни и не случайни, има много.

Когато английските футболисти и треньори заговориха за бойкот на мача при прояви на расизъм, Михайлов предпочете защитна реакция пред УЕФА, но не и на национално ниво. Така на трибуните се оказаха познати лица, които от години създават главоболия на БФС и"Левски" с проявите си.

Според "Дневник" това са добре познатите от агитката на крайни фенове на сините – ММА боецът Георги Валентинов и Тодор Грудов, известен като Теди Хитлера. Зрители, които са били в различни краища на стадиона, коментираха пред "Капитал", че дори в сектор А е имало групичка, в която целенасочено и безцеремонно са правили нацистки поздрави по време на химна. Ултрасите не само че не криеха лицата си, както имат навика да правят при влизане в противоречие със закона, но и съвсем спокойно напуснаха стадиона в 42-ата минута. Английски журналисти свидетелстват, че част от стюардите са съблекли жилетките си и са се присъединили към групичката с расистките прояви и нацистките поздрави.

Но както е известно от години –

Фенклубовете изнудват ръководствата на отборите за пари

уж срещу охрана, а при отказ създават главоболия. На практика стюардите и зрителите са от една и съща групировка. Освен липсата на страх от властта въпреки безкрайните поправки в последните години на закона за футболното хулиганство, има и друго обяснение. Същите фенове могат да бъдат видени по време на протести и контрапротести в защита на интересите на властта или статуквото в съдебната система. Те могат лесно и бързо да бъдат активирани, когато е необходимо да се създаде напрежение по улиците, а в случая - на стадиона.

Употребата на тези фенове от страна на политици и други властимащи е от години. Тя обаче стана особено видима през последното десетилетие и натрапчива през последните 3-4. Съвпада и с овладяването на фенската маса на "Левски" от страна на групировката "София Запад" (т.е. "Люлин"). Тя буквално пропъди от стадионите далеч по-нормалната "Южна дивизия". Същата група беше разследвана и за разпространение на наркотици и дори имаше арестувани членове.

Яките момчета с черни фланелки

се появяват или на националистически митинги на някои ултрадесни партии, или услужливо търкалят агнешки главички пред протестиращи пред Висшия съдебен съвет с искане за реформи. Или пък се смесват с протестиращи срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор. Изобщо употребата на ултарасите от силните на деня ги прави да бъдат арогантни и недосегаеми. Същото може да се каже и за агитката на "Локомотив Пловдив", чиито привърженици пак бяха забелязани на мача България - Англия.

От друга страна, фенската маса е ухажвана заради изборите, защото може да наклони везните в една или друга посока. Масова практика е премиерът Борисов да се заиграва с футболните клубове, като отпуска средства или за ремонт на стадионите, или за осветление. А понякога отборите направо минават на държавна издръжка, като "Берое" - Стара Загора, например, с ясното съзнание, че това ще донесе дивиденти при следващите избори.

"Лумпени и расисти има във всички държави", каза за "Капитал" адвокатът Михаил Екимджиев. "Проблемът на България е, че от десетилетия те участват в управлението и открито проповядват своите нацистки и расистки възгледи. А повечето медии и институциите, призвани да ни защитават срещу расизма и ксенофобията, съпричастно мълчат. Особено обезпокоително е, че хора от футболните агитки, които открито - с нацистки поздрави, символи и облекла, проповядват и демонстрират тези възгледи, включително и чрез малтретиране на хора заради техния етнос или цвят на кожата, не просто са толерирани, а са закриляни от властта. Хора от властта и политически партии се възползват от техните услуги за "мокри поръчки" и безредици в кризисни политически ситуации. Последно ги видяхме на сборищата, организирани в подкрепа на предизвестения избор на новия главен прокурор Иван Гешев."

В цялата истерия преди и по време на мача МВР беше пасивен зрител. Предупреждения за расистки изпълнения имаше поне седмица по-рано, както и заканите на футболистите на Англия, които заявиха, че са решени да напуснат терена, ако бъдат обиждани. Полицията обаче не реагира изобщо на тези сигнали, не предприе никакви превантивни мерки, не направи абсолютно нищо, за да намали напрежението. Нещо повече - никой от органите на властта не направи необходимото да предотврати влизането на евентуални провокатори на стадиона.

Когато ултрасите си свършиха работата

и излязоха от "Васил Левски" преди края на първото полувреме, нито един от тях не бе проверен или задържан. МВР обяви, че е започнало да издирва и разпитва разпознатите от снимките и кадрите зрители едва в сряда – ден след оставката на Михайлов. А във вторник, докато премиерът Борисов обясняваше защо е поискал председателят на БФС да напусне "заради група олигофрени", вътрешният министър Младен Маринов спокойно стоеше да него. Всичко това създава подозрения за режисирана провокация, чиято цена обаче е доста висока.

Другото обяснение за обрата с оставката на Михайлов може да се крие в оттеглена подкрепа от място, което не е свързано с Борисов. Бившият национален вратар се възкачи на президентския пост през 2005 г. с активната подкрепа на ДПС и мрежата от клубове (съответно гласове на конгреса) по места. Дългогодишният член на ръководството на ДПС Камен Костадинов е неизменно лице в изпълнителния комитет на съюза, а изпълнителният директор Борислав Попов се смята също за назначение на въпросната партия.

Информацията на "Капитал" сочи, че сутринта във вторник Михайлов е бил твърдо решен да запази поста си и е хвърлил вината за расисткия скандал на МВР и неговото бездействие. Той е бил готов да устои на политическия натиск на Борисов и Кралев, но неизвестно засега събитие е обърнало ситуацията. Например ако няКОЙ не се е усетил във вторник на обед, че може да севъзползва от ситуацията и да превземе тотално БФС - нещо, което ще си проличи от заседанието на изпълкома в петък или от името на следващия ръководител на футбола в България.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш
    • + 2

    Когато има много пари, какво да му "готвиш" Яде сандвичи....

    Нередност?
  • 2
    Slick avatar :-|
    Slick

    Доста постна пунта мара, но като за БГ мащабите, толкова.

    Нередност?
Нов коментар