"Демократична България": Вотът на симпатизантите ни е тяхно суверенно право

Обединението отговори на нападките на Борисов, че за балотажа в София са се съюзили с БСП

Бойко Борисов използва форум на ГЕРБ, за да отправи нападки към "Демократична България" заради това, че симпатизанти на обединението са подкрепили на балотажа Мая Манолова за кмет на София
Бойко Борисов използва форум на ГЕРБ, за да отправи нападки към "Демократична България" заради това, че симпатизанти на обединението са подкрепили на балотажа Мая Манолова за кмет на София
Бойко Борисов използва форум на ГЕРБ, за да отправи нападки към "Демократична България" заради това, че симпатизанти на обединението са подкрепили на балотажа Мая Манолова за кмет на София    ©  Юлия Лазарова
Бойко Борисов използва форум на ГЕРБ, за да отправи нападки към "Демократична България" заради това, че симпатизанти на обединението са подкрепили на балотажа Мая Манолова за кмет на София    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ден след като по време на работната среща с новоизбраните кметове на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов обвини "Демократична България", че на местните избори в София са се съюзили с БСП и призова партийния актив да не нарича обединението "десница, защото това са бившите деца и внуци на червената номенклатура", от коалицията излязоха с остра позиция срещу твърденията на премиера. "Инсинуациите за свързаност на политици от "Демократична България" с бившата комунистическа номенклатура, дошли от представители на партия, която за пореден път включи в своите кандидатски листи значителен брой агенти и доносници на комунистическата Държавна сигурност и която има във висшия си ръководен орган членове на бившата БКП като самия Бойко Борисов, Пламен Нунев, Менда Стоянова и дори новоизбрания кмет на София, са обикновен и примитивен политически цинизъм. Поради това ги отминаваме с погнусата и пренебрежението, които единствено заслужават", заявяват от "Демократична България".

Трибуналът на ГЕРБ срещу "Демократична България"

Повод за гнева на Борисов стана вторият тур от изборите за кмет на София, на който според екзит половете на социологическите агенции по-голямата част от симпатизантите на "Демократична България", които са гласували на балотажа, са подкрепи Мая Манолова, а не кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

Срещата на ГЕРБ с новоизбраните кметове на партията и областните ръководства първоначално беше обявена като анализ на резултатите от местните избори. Очакваше се и на нея Борисов да направи предложението кметовете от партията, които имат три мандата, да не се кандидатират повече за поста. Това намерение той обяви в нощта след втория тур на изборите и дори кметът на Стара Загора Живко Тодоров побърза публично да обяви, че това ще е последният му мандат.

Вместо това обаче в изказването си на срещата Борисов заяви, че този път "няма да се кара" на актива на ГЕРБ и превърна сбирката в нещо като трибунал срещу "Демократична България". "Това не е градска десница, а опозицията вътре в комунистическата партия, която е била. Тя сега с нейните сателити работи", заяви премиерът.

В, меко казано, нелепите си обвинения към "Демократична България" лидерът на ГЕРБ стигна и по-далеч. Според него те се озлобили най-много, след като правителството не купило изтребителите "Грипен", а F-16, както и когато започнало изграждането на интерконектора за втечнен газ с Гърция. "Ей това вече си ги разкри и те отидоха при Мая", каза Борисов. Към обвиненията се присъедини и президентът Росен Плевнелиев, който пък призова "Демократична България" да си изберат Мая Манолова за лидер.

В отговор на всичко това от "Демократична България" заявяват, че не гледат на своите избиратели като на хора, на които някой може да нареди как и за кого да гласуват, и припомнят, че след първия тур на изборите ръководството на обединението е излязло с изявление, че не подкрепя нито една от двете кандидатки, стигнали до балотаж, "поради това, че те не предлагат онези необходими промени в управлението на общината, от които тя и гражданите се нуждаят".

"Прокуратурата да разследва твърденията на Борисов"

"Техният избор е тяхно суверенно право. Тяхно суверенно право, гарантирано от конституцията, е и запазването на тайната на вота им. Изказванията на политици от ГЕРБ, в които се твърди, че те са гласували по определен начин, е или груба клевета, ако не се базира на обективни факти, или престъпление, ако тази партия действително разполага с обективни данни за това как са гласували гражданите на София на балотажа на 3 ноември. Смятаме, че прокуратурата би трябвало да разследва тези изказвания, за да установи има ли данни за извършено престъпление от страна на политици от управляващата партия или се касае единствено за клеветническа кампания, насочена срещу "Демократична България" и нашите привърженици и избиратели", заявяват още в позицията си от дясноцентристкото обединение.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mesambria avatar :-|
    mesambria
    • - 13
    • + 2

    Ръководството на ДБ единодушно гласува с червената бюлетина!

    Нередност?
  • 2
    hanseatic avatar :-|
    hanseatic
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#1] от "balkantourist":

    Шегаджия! Не вярвам някой от ДБ да гласува с червена бюлетина, за прислугата на БКП нарекла се ГЕРБ, но щом Горисов и Гнусненлиев казват, значи със сигурност ги е заболяло, че има все още нормални избиратели в бедната ни родина. Дано повратната точка са тези избори и на следващите бъдат изметени от политическата сцена.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 13

    Драмата не е в идеологизирането на публиката - публиката изобщо не се интересува от идеологии. Тя просто мрази другия: богатия, гея, "комуниста", пребоядисалия се. Апропо - силно се надявам, че г-н Христо Иванов няма в понеделник да се откаже чрез Държавен вестник от майка си - уважаваната лява интелектуалка и бунтарка срещу тоталитаризма Мария Бойкикева.

    Драмата е, че няма приемливи за мнозинството лидери, зад които до застанат недоволните - нито вляво, а още по-тежко е вдясно.

    На тези избори се видя ясно латентното недоволство от краденето, презрителното отношение и разцепването на българското общество и социалната деградация.

    Рано или късно на мястото на компрометираните в очите на хората партии и камарилите им ще дойдат самоорганизирали се по линия на недоволството народни движения. Така тръгнаха Сириза в Гърция, Подемос в Испания, 5 змезди в Италия.

    Спаси София е такава бяла лястовица. Много надежда възлагам на тези млади хора да вдъхнат чувство за значимост на всеки объркан бълггарин. Днес в София, утре и в други градове.

    Нередност?
  • 4
    qvd50491823 avatar :-P
    Костадин Иванов
    • - 8
    • + 1

    ДБ наистина се прегърнаха с Манолова и мечтаеха как ще делят с БСП някаква баница, която ГЕРБ държи само за себе си.
    Ще имат твърде изненадани физиономии, ако БСП вземат властта. Комунистите са прекалено гладни, за да раздават.

    Нередност?
  • 5
    zun59432773 avatar :-|
    zun59432773
    • - 1
    • + 3

    За съжаление ББ продължава да се изявява в неговия типичен стил, истината е една и тя е неговата. Че да беше отишъл на среща с лидерите на ДБ, да ги беше попитал .... защо, и какво да промени за да го покрепят? Истински силният лидер би направил това. А иначе, хората са абсолютно прави. Избирателите гласуват за платформи, а не за “абсолютни истини”. Ако бяха сбъркали и бяха заели позиция да призоват гласувалите за тях да гласуват на втория тур за ГЕРБ, за следващите избори щяха да загубят половината от тези гласували за тях сега. Та това и беше съществена част от смисъла на вопъла за помощ от страна на ГЕРБ! Да разцепят избирателите на ДБ!

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 3

    ДБ не се е съюзявал с никого. Софиянци просто намразиха Фандъкова.

    За районни кметове БСП падаха навсякъде, а ДБ печелеха. БСП-ари гласуваха за ДБ, десницата не гласува за БСП.

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#5] от "zun59432773":

    Той се среща само с Доган. ДБ не го интересува. Техния електорат не е "дисцпилиниран". Вижте само какви ги върши държавата - отстъпва бизнеси, лобира, кредитира и прави обществени поръчки за фирмите на Доган и Пеевски. ТЕЦ Варна, Пристанището, морските сараи, докога?!

    Нередност?
  • 8
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#4] от "Костадин Иванов":

    Каква баница бе, човек?! Не виждаш ли как ГЕРБ продават парче по парче България на Доган? Докога трябва да се случва това, за да се удариш по челото? Първо прецакаха ТЕЦ МИ със студения резерв и го дадоха на официалния ТЕЦ на доган. Сега ще му предадат бизнеса на държавното Пристанище Варна. Съдебната и журналистическата система отдавна са на концесия (за това спомогнаха активно и БСП).

    Как може пламенно да отричате единствената партия, която обелва дума против това скандално родоотстъпничество?!

    Нередност?
  • 9
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов

    До коментар [#8] от "Георги Георгиев":

    Рано или късно ГЕРБ ще изтърват властта, точно тогава ще видиш за какво става дума.
    Не че тези ги бива, но БСП директно взема, без да се крие зад инфраструктурни обекти.
    Прост пример - при временното изпъждане на ББ Ореха изгони строителите на пътя Юндола - Банско при осигурено финансиране.
    Изпълнителят беше чужд - австрийски.

    Нередност?
  • 10
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    До коментар [#9] от "Костадин Иванов":

    Как да ти обясня, че БСП и ГЕРБ всъщност е ДПС? Аз не искам нито една от тези партии близо до властта. Това е. Никога няма да гласувам за БСП, обаче без да се осъзнаем и сменим всички тези мутри ще страдаме още много.

    Нередност?
Нов коментар