🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо ГЕРБ загуби контрола си върху районните кметства в София

Широк фронт срещу партията на Борисов донесе победа на опозицията в 11 столични района

Опозицията ще управлява половината от столичните райони след балотажа за районни кметове в София
Опозицията ще управлява половината от столичните райони след балотажа за районни кметове в София
Опозицията ще управлява половината от столичните райони след балотажа за районни кметове в София    ©  Юлия Лазарова
Опозицията ще управлява половината от столичните райони след балотажа за районни кметове в София    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ГЕРБ спечели кметското място в София и има най-голям брой общински съветници в Столичния общински съвет (СОС), но загуби контрола си над 24-те софийски района. На местните избори през 2015 г. партията на Борисов имаше районни кметове в 19 столични района, а останалите пет се управляваха от кметове на Реформаторския блок и един независим в Кремиковци. Равносметката след втория тур на сегашните избори в София показва, че ГЕРБ са загубили вота в половината столични района. В останалите ще управляват кметове от "Демократична България", БСП и независими кандидати. Въпреки че районните кметове имат ограничени правомощия и зависят от Столичната община, те все пак разполагат с лостове за провеждане на политики и да оказват натиск върху СОС за решаването на проблемите в столицата.

Пробив на "Демократична България"

На тези избори обединението "Демократична България" постигна значителен пробив в София, като спечели кметската надпревара в осем столични района на балотажа срещу кандидатите на ГЕРБ. Това са централните "Лозенец", "Оборище", "Средец", "Триадица", както и "Овча купел", "Красно село", "Слатина" и район "Студентски".

В "Лозенец" кандидатът на "Демократична България" Константин Павлов спечели убедително срещу кандидата на ГЕРБ Любомир Дреков, след като на първия тур губеше с 488 гласа. На балотажа Павлов победи с 11 513 гласа срещу 7007 за опонента му от ГЕРБ.

Убедителна победа в "Средец" постигна и Трайчо Трайков, който спечели срещу Любомир Ковачев от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа преднина, след като на първия тур водеше с 1 000.

В район "Студентски" кандидатът на "Демократична България" Петко Горанов успя да стопи преднината на опонента си от ГЕРБ Димитър Дилчев от 1300 гласа и спечели кметската надпревара. За него гласуваха 5602 души, а за кандидата на ГЕРБ 4 441.

Подобен обрат имаше и в район "Слатина", където кандидатът на "Демократична България" Георги Илиев изоставаше от опонентката си от ГЕРБ Наталия Стоянова с 2648 гласа, но успя да спечели балотажа с малко над 2752 гласа.

До голяма степен тези пробиви на "Демократична България" в осемте столични района се дължат на протестния вот и на подкрепата на широк кръг избиратели от различни политически сили, включително и от левицата. Най-вероятно привържениците на БСП са се вслушали в призива на лидера на БСП Корнелия Нинова социалистите да гласуват за кандидатите за районни кметове на "Демократична България", в районите, където те се явяват срещу ГЕРБ на балотажа.

Същият призив за гласуване срещу кандидатите за районни кметове на ГЕРБ отправи към симпатизантите си и Борис Бонев от "Спаси София".

БСП спечели "Изгрев"

Подобен широк фронт срещу ГЕРБ обаче не се получи там, където на балотажа имаше кандидати за районни кметове от БСП. Социалистите успяха да спечелят само един район - "Изгрев". Там кандидатът на БСП Делян Георгиев победи Цветомир Жеков от ГЕРБ, след като на първия тур между двамата имаше паритет.

В останалите райони в столицата, където БСП се яви на балотаж срещу кандидати на ГЕРБ, представителите й загубиха вота. Това са районите "Искър", "Подуяне", "Люлин" и "Сердика", "Надежда", "Илинден" и "Върбица". Кандидатите на ГЕРБ спечелиха още районите "Витоша" и "Възраждане", където на балотажа се явиха срещу кандидати на "Демократична България".

Няколко столични района ще се управляват от независими кметове. В "Младост" изборите спечели независимият кандидат Стефан Стефанов, който беше подкрепен от Мая Манолова. Бившият кмет на с. Бистрица от ГЕРБ Николай Гюров се кандидатира като независим в надпреварата за кмет на район "Панчарево" и победи Димитър Сичанов от ГЕРБ. "Кремиковци" също ще се управлява от независим районен кмет. Там Лилия Донкова, която беше подкрепена от ГЕРБ, СДС и ВМРО, спечели изборите още на първи тур.

Какви правомощия имат районните кметове

Въпреки че се избират пряко, районните кметове са поставени в пряка законова зависимост от Столичната община и нейния бюджет. Именно през него те могат да се грижат за състоянието на сградния фонд на училищата и детските градини, детските площадки и публичните площи. Независимо от бюджетното ограничение районните кметове имат лостове за провеждане на политики. Те могат да са "глас" на гражданите в общинския съвет, като могат да внасят предложения за решения, които са от тяхната компетентност, или да поставят въпроси, тъй като имат право на съвещателен глас.

В много голяма част от случаите районните кметства са единственото място, през което гражданите и бизнесът контактуват с местната власт.

Именно от районните кметове зависи как ще бъдат организирани процедурите по предоставяне на услуги като издаване актовете за гражданско състояние (раждане, брак, семейно положение, смърт и наследници), адресните регистрации и най-масовите - разрешения за строеж (преустройство), поставяне на сергии, извършване на търговска и дори извършване на артистична дейност.

Те имат правомощия по устройство на територията, като например съгласуват и одобряват техническите или работните инвестиционни проекти, учредяват право на строеж.

Силата на районният кмет може да бъде в подобряването на комуникацията с гражданите. Така например районът може активно да организира обществени обсъждания на различни проекти, които се реализират.

Въпреки че не са записани изрично в закона за опазване на културното наследство, на база на "сигналната" си функция, кметовете на райони могат активно да се включат в опазването и спасяването на сградите, паметници на културата.

Законът дава възможност на кмета на Столичната община да прехвърли свои правомощия на районните кметове. Така например във възхода на Десислава Иванчева като кмет на район "Младост" Йорданка Фандъкова й прехвърли правомощието да спира строежи.

Много често районните кметове са крайните получатели на подадените до общината сигнали от граждани, свързани с инфраструктурата (дупки, разбити тротоари, висящи кабели), т.е. те могат да оказват натиск върху общината за решаването на проблема. Пак районните кметове носят отговорност и за гаранционното обслужване на предадени обекти.

Правомощия на районните кметове има "разхвърляни" в редица закони. Така те например имат отношение към изпълнението на някои от мерките по закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, районните кметове издават и настанителните заповеди в общински жилища.

И не на последно място - при необходимост и до идването на полицията, районните кметове имат право да арестуват, извършват обиск на хора и претърсване на помещения и дори да използват сила и оръжие.

Фактът, че за пръв път от много време половината от районните кметства в София ще се контролират от опозицията, е още един знак за отслабващата подкрепа за ГЕРБ в столицата.

Сериозната промяна в досегашното им политическо представителство показва и промяна в отношението към подценяваната досега роля на районните кметове в управлението на града. И може да се очаква, че въпреки формално ограничените си правомощия техният глас ще се чува повече при взиманите от Столичния общински съвет решения.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 8

    По време на ГЕРБ районните кметства бяха маргинализирани. Командната верига беше Сараите и Банкя => Голяма община => заповедта се спуска за изпълнение на прислугата от районни кметове.

    В замяна за вярната служба всеки районен кмет от ГЕРБ можеше да разчита на чадър от голямата община, медиите-бухалки и силовите институции, за да си прави някакви по-дребни далавери за свой джоб. Нито Делян Георгиев, нито Георги Илиев пасват в ролята на прислуга, затова катаклизми могат да се очакват. За начало - доста разкрити далавери на старите, защото те си мислеха, че механизмът работи перпетуум мобиле и те ще бъдат вечно на власт.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 9

    Уважаеми Капитал,
    Отворих един от обзорите ви по темата при предишните местни избори през 2015:

    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/10/23/2635609_izberete_si_raionen_kmet/

    Той е прочетен от 60 000 читатели!! Шейсет хиляди! Имате ли обяснение защо сега ви четем по 1000-1200 души?

    Една от причините вероятно е, че задавате въпроси, от чиито отговори бягате.

    А отговорът на въпросът ви е, че Борисов с животинската си свръхсетивност, виждайки изплъзващата му се власт, започна да се вкопчва само в главните и да се отървава от второстепенните неща. Видя, че преяждянето с власт води до частни асансьори, гюбеци с петдесетолевки на челото и пура в зъбите, счупени ключици при катастрофи след запои и т.н, - все неща, които рушат авторитета му. И още - майсторски разединява политическите си противници и разводнява гласовете на привържениците им. И като сложим от другата страна и циганите...

    За Борисов въпрос на живот и смърт беше да удържи Фандъкова. За повече нямаше ресурс А и не му трябваше.

    Районните кметове по закон са обикновени фигуранти: не формират собствен бюджет, нямат глас в СОбС, нямат "законодателна" инициатива. Обикновени администратори.
    Да не мислите, че районният кмет на Средец има отношение към безумията по Графа? Или този на Красно село има участие в нескопосаното "ново" кръстовище?

    Големите пари са в Столична община. Там е и разпределението им - на кого и от кого. Затова Фандъкова трябваше да остане. На всяка цена!

    Герб трябва да се търси само там, където има пари и свързаните с тяхното отклоняване възможности. В районите пари няма.

    Въпреки всичко написано дотук, на балотажа в неделя, гласувах за кандидата на Дай БГ. И той спечели. Всъщност гласувах срещу Герб. И Волен или друг болен да беще контрапункта на гербаджията, щях да гласувам за него.

    Може би е време тежката артилерия на Капитал да почете, да помисли и да обясни на читателите защо господстващите в Турция, Полша, Унгария партии загубиха местните избори в столиците и най-големите градове: Анкара и Истанбул, Варшава, Будапеща.

    Единствено този анализ ще може да даде отговор на въпроса кога Герб ще загуби контрола над съдбите ни. Вашите и на децата ни.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 7
    • + 2

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Ей, пак не спечели БСП-то! Успокой се, в София никога няма да спечели.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 6

    Ако ДБ иска да покаже, че може да управлява София - длъжни са да направят от нищо нещо. С едни активни районни кметове могат да спечелят доверието на гражданите.

    По кварталите има дупки, потрошени тротоари, занемарени общи пространства. Време е някой да възприеме тези теми за свои и да окаже натиск върху кмета.

    Нередност?
  • 5
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • + 1

    Трябва да видим добри примери на районни кметове и практики. Засега подобни се виждат от други градове, така че е крайно време тази функция да се засили и в София. Ако в момента районните кметства са безправни значи има потенциал за промяна, така че ако не се промени веднага поне то поне да се очертае една трайна цел.

    Нередност?
  • 7
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Много интересен коментар.
    Абсолютно съм съгласен, че ГЕРБ са там, където са паричните потоци.
    Всичко останало почти не ги интересува(пример президенските избори).

    "За Борисов въпрос на живот и смърт беше да удържи Фандъкова."

    Това защо и чак на живот и на смърт?
    Да, ще удари част от паричните потоци, но остават останалите(правителството) които са много повече.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#7] от "kapitalcho":

    Защо на живот и смърт ли?

    Защото София е точка на пречупване. Тук живее половин България. Пуснете си новините и засечете каква част от емисията се говори за събития и случки от столицата и колко за останалата част от родината: 1:10.

    Няма начин да загубиш София и да оцелееш още дълго. А според резултатите и от тези избори низходящата тенденция при Герб е много видима. Спасяват ги все още дрязгите между вождовете на противниците им, което пръскат вота анти-Герб и ниската избирателна активност, когато един купен цигански катун осигурява кмет.

    И после - парите са смисъл на властта, когато нищо не я застрашава. Но когато виждаш тълпата да идва за теб, хвърляш чувала със златото и бягаш с всички сили.

    Все още няма лидер, който да обедини недоволството, но появата му е само въпрос на време. Не са ангажирам да гадая дали Манолова няма да е тази, която ще хвърли шашката динамит в нужника.
    Борисов просто е забравил с кого си има работа. Тази жена е колкото амбицирана да се измъкне от сянката на партията-майка и да покаже какво може, толкова е и в състояние да го направи, защото няма какво да губи.

    Днес сутринта закъснях, защото я мернах в бТв бясна и седнах да гледам. Професионално изкривяване ми е - винаги изключвам звука и само гледам: мимики, жестове, емоции. Можеш да приказваш лъжи колкото си искаш, но няма как да скриеш езика на тялото. Той казва всичко.

    Манолова е стъпила на военната пътека, изгорила е мостовете зад себе си и в момента събира в армията си недоволните без значение от разцветките им, като ги сплотява с истината, че всички те са еднакво крадени, лъгани и унижавани от Борисов и камарилата му.

    Отдавна приключи мускетарската договорка между СДС и БСП да не се закачат като се сменят във властта. Борисов прекрасно разбира, че за него прошка няма да има и че той ще опере пешкира. Тръгне ли лавината, ни Гешев, ни Доган - никой вече няма да го познава.

    Гледах без звук и лицето на Борисов на пресконференцията му. Гледал съм по филми как човек, попаднал в тресавище, с мятането си насам-натам просто помага на потъването си. Е, Борисов неистово се мяташе. И потъва, потъва, потъва...

    Фандъковото оставане на Московска е нещо такова. Сега цялата мръсотия около изборите и около трите й мандата ще започне да излиза.

    Помните ли как изглеждаше Жимков с белезниците? Е , ще доживеем да видим в същата ситуация и телохранителя му.




    Нередност?
  • 9
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho

    До коментар [#8] от "D-r D":

    Напипваш много вярно тренда(не знам дали професионално се занимаваш с това...ако е да-личи ти), но за някой неща преувеличаваш.
    1)Загубата на София би била неприятна,но не фатална(справка Инстанбул, Варшава, Будапеща)-все още нищо не е решено.
    2)Борисов въпреки че е забъркан в далавери, криминални схеми и корупция, има неща които пречат за да падне от власт:
    А)Прави леки неща, така че да няма тотално недоволство
    -подобрява/строи нова инфрасктруктура
    -лека по лека увеличава доходите(макар и на парче)-учителите, сега сигурно и медицинските сестри ще получат нещо...заплатите се увеличават(минималната и средната) което тушира избухването на масово недоволство
    -икономиката нараства(средно 3-3.5 % годишно)
    ....
    Това което ще му изяде главата е липсата на реформи...проблемите във всички сектори се натрупват и те лека полека ще избият
    Б)Няма авторитетна опозиция- тези които се опитват да бъдат такива(БСП,Маноложа...) са компрометирани и никой им няма вяра.
    БСП-то посмъртно не може да спечели столицата...освен ако радикално не си промени партията.
    В)Борисов направи всичко възможно да убие/да не допуска истинска опозиция-БСП-то няма как да бъде такава никога(никой не ги харесва),а десните сами се компроментираха:
    -когато се коалираха с него(те бяха обезличени)
    -с залитането им с всякакви гей-паради,Инстанбулски конвенции,Джендърство и подобни
    3)Надценявате борбата-в България тя е за власт и пари-никой няма да вкара Борисов в затвора(най-много да има някой медиен цирк) защото всички са омешани здраво в далаверите, купуването на гласове и ако направят прецедент...другия също ще се разприказва...и всички трябва да влязат в затвора...което няма как да стане.
    Опасноста за Борисов са:
    -все повече хора им писна от него и искат резултати(с харизма, разходки из страната, позакърпване на определен сектор с отпускане на някой сумичка, успява да тушира напрежението частично.
    -липсата на реформи-хората искат резултати,а тикава почти няма(заради нищо правенето и корупционните схеми).
    -Слави-не знам защо му е насъбрал толкова, но ще откъсне серизона част от ГЕРБ(достатъчно за да са определящ фактор).

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#9] от "kapitalcho":

    Ха! Вие ще вземете да ме надминете по дълго писане!

    Извинете, но много клиширано разсъждавате точно за БСП. Това не е партията, легнала на сърцето ми, защото ми е прекалено дясна, но не пречи и на нея да се старая да гледам обективно: това е единствената българска партия, в която се води идеологически дебат. Там протичат много сложни процеси, най-малкото, защото има силни центрове, които по едни теми може да са единомишленици, а по други се разминават кардинално. Има и далаверадции, естествено.

    Ако погледнете историята, развитието на обществото се дължи именно на системата от противоборства, а не от единомислието.

    Нинова е доста дървена, но тя е единственият партиен лидер, който не тръгва и няма да тръгне на колаборация с Герб. Няма друг.

    Ето ви един много сериозен анализ на лявомислещата забележителна журналистка Калина Андролова, която буквално съсича Нинова. Но го прави много аргументирано:

    https://infacto.bg/da-parazitirash-vrhu-naivnici/

    Нередност?
Нов коментар