🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В кои областни градове се пропука ГЕРБ?

Картата на областните градове в страната стана значително по-шарена от досега, като ГЕРБ губи важни крепости

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Картата на областните градове става значително по-шарена след местните избори. Докато през 2015 г. ГЕРБ спечели 21 областни града, сега управляващата партия на Борисов взима 15 области и още два с подкрепени от партията кандидати. На втория тур ГЕРБ загуби срещу БСП в Русе, Перник, Разград и Благоевград и срещу независим местен кандидат във Видин, а в Ямбол - още на първия тур. В Пазарджик отново беше избран досегашният кмет, който не е формално от ГЕРБ.

Перлата в короната на БСП

Най-символичната загуба за управляващите на местните избори е в Русе. Там досегашният депутат от БСП Пенчо Милков успя да победи Диана Иванова от ГЕРБ с 60.53% на 36.63%, въпреки че ГЕРБ държеше града до този момент.

От една страна, Пенчо Милков е сравнително свежо лице в политиката. Предимство му даде вероятно и позитивната и конструктивна кампания. По думите на Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" пред "Капитал" след първия тур "навсякъде, където има свежи и усмихнати кандидати, те изскачат напред", като той даде за пример Милков и Борис Бонев в София.

Друг важен фактор за победата на БСП в Русе е разбитото състояние на структурите на ГЕРБ там, след като ръководството на управляващата партия отказа да подкрепи досегашния кмет на ГЕРБ Пламен Стоилов и влезе в спор с местната структура в Русе. Това би могло да обясни и защо предположенията за дясно обединение срещу Милков на втория тур не се състояха.

Кои други областни градове печели БСП

В Перник кандидатът на БСП Станислав Владимиров победи досегашния кмет Вяра Церовска от ГЕРБ с по-малко от 1000 гласа (50.27% срещу 47.68%). На първия тур кандидатите от двете партии също бяха на косъм един от друг с преднина от малко над 500 гласа за Церовска.

В Разград кандидатът на БСП Денчо Бояджиев успя да измести досегашния кмет от ГЕРБ Валентин Василев с 54.32% на 42.48%. На първи кръг Бояджиев поведе пред Василев само с около процент преднина, но на втория кръг успя да се възползва от масиран протестен вот, произлизащ от непопулярността на досегашния кмет на областния град.

В Благоевград се разигра масирано гласуване срещу ГЕРБ, което успя да измести досегашния кмет Атанас Камбитов. Новият кмет е независимият, но подкрепен от БСП Румен Томов. Камбитов водеше срещу Томов на първия тур с разлика от 5%. За балотажа обаче Томов събра подкрепа от симпатизантите на различни партии, включително "Воля", ВМРО и НФСБ.

Загубата на ГЕРБ във Видин

Във Видин досегашният кмет Огнян Ценков от ГЕРБ беше изместен на втория кръг от подкрепения от местна коалиция на СДС Цветан Ценков. Кметът от ГЕРБ завърши първия тур с 2% преднина пред съперника си, които на втория са се трансформирали в почти 19% изоставане. Фактът, че Цветан Ценков взима 58.27% на балотажа, сочи към масиран анти-ГЕРБ вот.

Загуба от първи тур в Ямбол

ГЕРБ загубиха Ямбол още на първи тур, като кандидатът им Димитър Иванов остана трети след Катя Георгиева от БСП и местния бизнесмен Валентин Ревански, издигнат от "Пряка демокрация". Разгромът на ГЕРБ в града беше очакван, тъй като местната структура на партията там се разцепи около управлението в три мандата на досегашен кмет Георги Славов. На балотажа Валентин Ревански спечели срещу кандидатката на БСП Катя Георгиева.

Къде ГЕРБ не успява да пробие

В Добрич досегашният кмет Йордан Йорданов, издигнат от Реформаторския блок през 2015 г., убедително спечели балотажа срещу кандидата на ГЕРБ Надежда Петкова. Този път Йорданов беше подкрепен от местна коалиция между ДБГ, НДСВ и други партии. Силната победа на Йорданов със 66.54% е знак за продължаващата му популярност като кмет.

В Плевен се повтаря подобен сценарий като в Добрич, но с много по-малка разлика. Досегашният кмет Георг Спартански печели с 50.6% срещу 47.24% за кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров. На тези избори Спартански е независим, но подкрепен от "Демократична България" и местна коалиция.

В Пазарджик кандидатът на ГЕРБ не успя дори да стигне до балотажа, на който отидоха дългогодишният кмет на града Тодор Попов и издигнатият от местна коалиция на БСП Благо Солов. Попов обаче победи Солов убедително с 56.11% на 41.05% на балотажа.

За никого не беше изненада, че в Кърджали кандидатът на ДПС Хасан Азис спечели от първи тур с 24% преднина пред втория - от ГЕРБ.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-@
    Костадин Иванов
    • - 3
    • + 7

    Ако искате, от девет кладенеца вода докарайте.
    ГЕРБ спечели.
    Ако това ви успокоява, няма логика да го направи за пореден път. Твърде дълго управлява, негативите се натрупаха, не са идеални. Значи на следващите избори трябва да напусне. Ако не стане - ше има само една причина. Смотана опозиция.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

    Да си дойдем на думата. Най-сетне едно обективно мнение! Аман от БСП-ари, които само обикалят и оплакват хората, които имат мозък в главата.

    Честно казано - Милков и на мен ми изглежда добре. Сигурно бих гласувал за него, ако се наложи. За Манолова обаче - никога!

    Нередност?
  • 3
    xft01624259 avatar :-|
    Араламбене му е майката
    • - 1

    За Добрич да го кажем така: магаре да беше излязло на балотажа, пак щяха да гласуват ПРОТИВ ГЕРБ. Местния герп, да поясним.

    Нередност?
  • 4
    jumbojet avatar :-|
    Дневник пропагандна газета
    • - 1
    • + 2

    10 кмета повече от 2015. Пропукване има само в главите ви ;) От 27 области 3 за БСП, един подкрепен от БСП и двама независими. А да и един от ДПС. На това все още му викат доминация.

    Нередност?
Нов коментар