Мая Манолова внесе жалба за оспорване на изборния резулт в София

Манолова предостави в ОИК 14 класьора с доказателства за нарушения, като процедурата в съда може да продължи над месец

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Тук не става дума за моя избор или за моя глас, става дума за тежки злоупотреби на десетки хиляди столичани от изборната машина на ГЕРБ." Това заяви Мая Манолова малко преди заедно с щаба си да внесе жалба за оспорване на резултатите от изборите в София в Общинската избирателна комисия. Манолова обясни, че екипът й е установил нарушения в самите избирателни списъци, в протоколите, изготвяни от секционните избирателни комисии, в преброяването на бюлетините, както и в организацията на изборния процес. "14-те класьора с доказателства ще покажат тежки нарушения на изборния процес и друг резултат на изборите", каза тя, макар че не даде пред журналистите примери от конкретни секции.

Жалбата бе очаквана, като Никола Вапцаров, председател на инициативния комитет на независимата кандидатка, подкрепена от БСП, обяви още в нощта на балотажа, че ще търсят касиране на изборите в София заради предполагаемите нарушения. Сега Манолова рамкира жалбата си не толкова като опит за касиране на изборите, а като застъпване за изборните права на столичани и опълчване срещу "изборната машина на ГЕРБ." Тя също обеща да сезира международни правозащитни организации като ПАСЕ и Венецианската комисия за нарушенията в изборния процес в България.

Заедно с Манолова внесоха жалби и кандидатите за районни кметове на БСП от "Люлин" и "Искър", а кандидатът от "Красна поляна" е внесъл жалбата си по-рано днес.

Процедурата

Процедурата по касация на изборите минава през обжалване на решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) за определяне на резултатите. ОИК препраща жалбата към съответен административен съд, който се произнася по законосъобразността на жалбата в 14-дневен срок. Решенията и определенията на административния съд могат да бъдат оспорени пред ВАС в срок от седем дни, като ВАС също трябва да се произнесе в срок до 14 дни от постъпването на жалбата в съда. Ако съдът установи резултат, различен от този в протокола на ОИК, той може да отмени досегашното решение и да върне изборите за повторно преброяване. Ако повторното преброяване пък установи груби нарушения, изборите може да бъдат касирани. Това означава, че Манолова иска да навлезе в битка, която може да трае още месеци.

Извън административната жалба, с която Манолова заяви, че цели да изобличи "фалшификациите и злоупотребите с гласовете на гражданите и да призовем институциите и партиите да застанат зад неприкосновеността на изборите", екипът й стартира и петиция за касирането на изборите в София, както и с искане за електронно и машинно гласуване, чрез които да се намалят нарушенията и за ясни правила за екзит половете в изборния ден. Такива впрочем и в момента съществуват, но систематично не се спазват. Петицията няма никаква правна стойност, по-скоро е търсене на гражданска подкрепа за исканията й.

Какви нарушения виждат от екипа на Манолова

Манолова посочи разликата от 100 000 избиратели, които изчезнаха между първия и втория тур на изборите в София, за пример за нарушенията в избирателните списъци. Миналата седмица ЦИК обяви, че разликата се дължи на техническа грешка и не е повлияла на резултата.

Манолова също посочи друга разлика в избирателните списъци от около 6700 души - "броят граждани от държави - членки на ЕС, с правото да гласуват на местните избори според ЦИК, а според общинската администрация са само 44", посочва Манолова.

Екипът на Манолова също е установил "несъответствия и разлики между протоколите, направени от СИК, и тези, качени онлайн от ЦИК". Докато Манолова не даде конкретни примери, според нея над 60% протоколи на секционните избирателни комисии има поправки, дописвания и пренаписвания - "най-различни нарушения в над 900 протокола", обобщи кандидатът.

Манолова също повдигна темата на за купения и контролиран вот и го свърза със 7000 недействителни гласа. Според нея протоколите с ромските секции в София, където масово е гласувано за Йорданка Фандъкова, са "изрядни и чисти и там практически няма недействителни бюлетини". Според нея това потвърждава информация на екипа й, че в ромските и смесени секции е гласувано с предварително подготвени бюлетини.

Манолова също се оплака от анонимните екзит полове от деня на изборите, които показваха преднина за Йорданка Фандъкова между 10% и 17% през по-голямата част от деня. Според нея това е форма на политическа манипулация, която е отказала някои граждани да гласуват и навредила на кампанията й. В стартираната от екипа й петиция в този контекст се иска ясно обявяване на това кой прави и поръчва половете в изборния ден, "за да се знае кой носи отговорност за партийна и политическа пропаганда на изборния ден".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 2

    Дано да касират изборите, този път да надделее разума и да си изберем "Не подкрепям никого" за кмет на София!

    Нередност?
Нов коментар