🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цикълът на вътрешните избори в БСП започна с критики към Корнелия Нинова

На пленума в неделя не се стигна до дебат за оставката на лидера въпреки раздвижването на вътрешната опозиция

Станишев разкритикува Нинова за изолацията на БСП и трансформацията й от демократична партия в лидерска
Станишев разкритикува Нинова за изолацията на БСП и трансформацията й от демократична партия в лидерска
Станишев разкритикува Нинова за изолацията на БСП и трансформацията й от демократична партия в лидерска    ©  Юлия Лазарова
Станишев разкритикува Нинова за изолацията на БСП и трансформацията й от демократична партия в лидерска    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две седмици след края на изборите Националният съвет на БСП обсъди доклад, изготвен от Изпълнителното бюро, за резултатите от местните избори. Пленумът в неделя се оказа удобна арена за оспорване на лидерството на Корнелия Нинова от вътрешната опозиция, като алтернативен критичен доклад за представянето на изборите беше публикуван в медиите в петък. Така за пореден път се възроди дискусията за лидерството в БСП, която Нинова успя временно да отложи след евроизборите.

Разминаващи се доклади за резултатите

В началото на септември стана ясно, че според вътрешните анализи на БСП за местните избори левицата очакваше увеличение в броя на общинските си съветници в страната с една трета спрямо тези от 2015 г. и удвояване на броя кметове. Подобни резултати бяха обещани и публично от самата Корнелия Нинова.

Реалните резултати от местните избори обаче са различни от обещаваните. Броят на общински съветници на БСП се увеличи със 70 спрямо 2015 г., което е под 10%. В същото време въпреки спечелването на 4 областни града, което е видим успех за левицата, броят кметове на партията в страната остава почти непроменен.

В същото време според пресцентъра на БСП партията е увеличила общия си брой гласове в страната за общински съветници и кметове от двата тура на изборите с около 150 000 гласа спрямо 2015 г. На пленума на "Позитано" е бил представен и доклад на централното ръководство, който заключава, че БСП се завръща силно с тези избори, като се набляга на победите в Перник, Русе, Благоевград и Разград. Ръководителят на предизборния щаб Кирил Добрев е акцентирал и върху изборните нарушени и натиск срещу кандидатите на партията.

Според доклада на вътрешната опозиция обаче БСП е увеличила реалния си брой избиратели спрямо 2015 г. с 43 376 души, главно в София и Русе, където партията се представи особено успешно. В същото време се твърди, че на много места в страната левицата или изцяло изчезва, или има само по един или двама общински съветници и изборите представляват отстъпление на национално ниво въпреки ерозията на ГЕРБ.

Лидерът на софийската организация на БСП Калоян Паргов обясни пред журналисти, че на пленума са обсъдени и двата доклада, но не коментира изводите от тях.

Вътрешната опозиция надига глава

Местните избори дадоха повод на вътрешната опозиция срещу Корнелия Нинова отново да се надигне. Още на 6 ноември, след втория тур, в профила си във Facebook Сергей Станишев обяви, че партията се е изолирала, капсулирала и авторитаризирала. Преди пленума в неделя Станишев допълни, че една от основните причини за загубата на тези избори е "подмяната в характера на БСП", в която "демократичното началото е потиснато". Председателят на ПЕС критикува също самоизолацията на БСП от европейското социалдемократическо семейство - "част от този курс на патриотарски традиционализъм". Станишев също се е подписал под критичния към ръководството на БСП доклад заедно с други членове на вътрешната опозиция като Михаил Миков, Ангел Найденов, Антон Кутев и Борислав Гуцанов.

Самият Гуцанов, когото преди месец Кирил Добрев определи като "тумор" в структурите на партията, отбеляза, че "цялостното представяне на тези избори дава предпоставки за една промяна в ръководството на партията", започвайки от Нинова и Добрев. Преди изборите Нинова и ръководството на БСП отмениха опита на предвожданата от Гуцанов варненска структура на партията да номинира лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов за кандидат-кмет на Варна от името на БСП.

Без опасност за Нинова засега

Въпреки исканията за оставка на Нинова публично от членове на вътрешната опозиция на самия пленум не се е стигнало до подобно гласуване или дори до такъв дебат. По принцип Националният съвет на партията няма и правомощията да иска оставката на лидера.

Нинова потвърди, че партията официално навлиза в процедурата за вътрешни избори в партията, които ще се състоят на конгреса през май 2020 г. След загубата на евроизборите тя първоначално подаде оставка, но след това се отказа от нея под претекст, че партията няма време да навлиза във вътрешни избори пет месеца преди местните избори, а мандатът на Нинова и без това приключва през пролетта на 2020 г. По новите правила това ще е първият пряк избор на председателя на БСП от конгрес на партията, като още не е особено ясно как ще протече процедурата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 1

    Година след година потенциалния електорат на БСП ерозира. Има огромно количество хора, които при никакви обстоятелства не биха гласували за тях. Не вярвам, че който и да било би променил това.

    Единствената причина БСП да държи глава над водата е липсата на партия, която да се ползва с публичност и доверие в обществото. Така активността остава ниска и червените с малкия си капацитет постигат добри резултати.

    Нито един от кметовете на социалистите в областните градове не са партийна заслуга, а са плод на активно участие на кандидатите по време на изборите.

    Нередност?
Нов коментар