🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кметът на Пловдив започна мандата си със спорно назначение на главен архитект

Арх. Димитър Ахрянов, неуспял бивш кандидат за поста в града и досегашен главен архитект на Карлово, е директно трансфериран в Пловдив без конкурс

Здравко Димитров направи заявка за отворено управление и сътрудничество с професионалните организации, но пропусна да консултира назначението на нов главен архитект с гилдията
Здравко Димитров направи заявка за отворено управление и сътрудничество с професионалните организации, но пропусна да консултира назначението на нов главен архитект с гилдията
Здравко Димитров направи заявка за отворено управление и сътрудничество с професионалните организации, но пропусна да консултира назначението на нов главен архитект с гилдията    ©  Alexander Ivanoff
Здравко Димитров направи заявка за отворено управление и сътрудничество с професионалните организации, но пропусна да консултира назначението на нов главен архитект с гилдията    ©  Alexander Ivanoff
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изненада и неприятно усещане за пренебрегване на правилата предизвика решението на новия кмет на Пловдив Здравко Димитров да назначи главен архитект на града без конкурс. Става дума за арх. Димитър Ахрянов - неуспял бивш кандидат за поста в Града под тепетата и досегашен главен архитект на Карлово, който ще бъде директно трансфериран в Пловдив. Той бе представен вчера следобед заедно с другите членове на екипа на Здравко Димитров.

Назначението предизвика изненада в регионалното представителство на Камарата на архитектите (КАБ), които са научили от медиите за решението. От КАБ са категорични, че назначението без конкурс е нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и че ще настояват за провеждането на конкурс. Реакция дойде и от представители на опозицията от "Демократична България" в Общинския съвет на Пловдив, които също смятат, че кметът е пренебрегнал изискването на закона.

Още повече че според местни медии в биографията на арх. Ахрянов има спорни моменти. По информация на пловдивския сайт "Под тепето" той е автор на проекта за изграждането на хотел на мястото на един от тютюневите складове - на ул. "Одрин" 8. Складът беше полусрутен за осъществяването на проекта, а пълното му унищожаване беше спряно след жива верига от гражданите. Именно неговият подпис седял под проекта за ПУП-а, довел до скандала.

Освен това Ахрянов - твърди медиата, е част от епархийския съвет в града, смята се за близък до пловдивския митрополит Николай и дори бил известен като "архитекта на митрополита", тъй като бил автор на проекти за храмове, възложени от митрополията. Митрополит Николай е активен поддръжник на Здравко Димитров, който започна кампанията си, искайки благословия от него.

Камарата на архитектите се кани да противодейства

Въпреки заявката на новия кмет за отворено управление и сътрудничество с професионалните и неправителствени организации назначението на новия главен архитект не е консултирано с местната архитектурната гилдия, чиито членове научили за назначението постфактум.

Пред "Капитал" зам.-председателят на Управителния съвет на Камарата на архитектите арх. Петкана Бакалова бе категорична, че имат много сериозни правни основания да търдят, че става дума за нарушение на закона. Местната администрация изглежда иска да използва текст от Закона за държавния служител, според който, ако двете места са еднакви по длъжност, трансферът е възможен. Арх. Бакалова обаче отбелязва, че ЗУТ е специален закон и неговите разпоредби са категорично с предимство. Освен това тя казва, че Карлово и голям град с райони, какъвто е Пловдив, не са сравними и изискват съвсем различна експертиза и тя трябва да бъде доказана и защитена публично, именно каквато е и целта на един конкурс.

"Изборът на главен архитект е изключително отговорен акт. Това важи в пълна степен за Пловдив, който има своята специфика. Странно е подобно непрозрачно назначение. Ние от месеци водим кампания за спазването на изискването главните архитекти на населени места да бъдат избирани с конкурси и там, където има проблеми взимаме мерки и противодействаме със средствата на закона", казва тя.

По думите й от КАБ вече са изискали документите за назначението по Закона за достъп до информация и след като се запознаятс тях, ще решат и как да действат. "Имаме опит с подобни казуси – например случая с назначението на главния архитект на Разград. Там открихме нарушения, подадохме сигнал към КПКОМПИ, а те към Специализираната прокуратура", разказва арх. Бакалова.

И политически реакции

Назначението на арх. Димитър Ахрянов за главен архитект на Пловдив без конкурс стана повод за критика и от групата на "Демократична България" в местния парламент. Общинският съветник от "Демократична България" Йордан Иванов каза за "Капитал", че в назначението има два притеснителни момента. Единият е, че това става без проведен конкурс за длъжността, както е изискването на закона. "Още по-притеснителното е, че подписът на арх. Ахрянов стои под проекта за ПУП, който стана причина за събарянето на тютюневия склад, заради което "Демократична България" протестира", заяви Иванов. По думите му освен това назначението е в противовес със заявката на кмета Здравко Димитров в предизборната кампания за нов модел на управление на Пловдив.

Адв. Веселина Александрова от "Демократична България", цитирана от местния сайт "Под тепето", пък обяснява, че Законът за устройство на територията постановява, че главният архитект се назначава след проведен конкурс, като в комисията участват представители на Камарата на архитектите и на Съюза на архитектите в България. "Това изискване на специалния закон в настоящия случай изглежда пренебрегнато, конкурс не е имало", казва тя и добавя, че кметът най-малкото би трябвало да мотивира решението си. В противен случай ще остане съмнението за пренебрегване на правилата.

От началото на 2017 г., когато почина заемащият поста дотогава арх. Румен Русев, Пловдив няма редовно избран главен архитект, а временно изпълняващ длъжността. Това бе арх. Юлиана Петрова - дотогава архитект на район "Централен". След това се проведоха два конкурса за титуляр, като арх. Ахрянов е участвал във втория от тях. И двамата обаче са безрезултатни, тъй като комисията не хареса никого от явилите се. Така арх. Петрова изпълнява длъжността вече почти 3 години.

Кой е арх. Ахрянов

Според официалната му биография архитект Димитър Ахрянов е завършил ОМГ "Акад. Кирил Попов", а след това архитектура в УАСГ - София. Специализира "Опазване на недвижимото културно наследство" към Екол де Шайо, Франция, и има "значителен опит в областта на обществената, жилищната и църковната архитектура".

Работил е като главен архитект на район "Южен" в община Пловдив от 2011 до 2013 г. От 2014 г. до момента заема длъжността главен архитект на община Карлово.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    ГЕРБ смениха дерибейте, но оставиха дерибейщината. Пловдив е обречен да се измъкне на ГЕРБ в момента, в който се появи качествен кандидат.

    Нередност?
  • 2
    nikolai_petrov avatar :-|
    FanFan - la tulipe

    Арх, Ахрянов е много качествен човек. Града може само да спечели от неговата работа. Това са мой лични впечатления.

    Що се отнася до процедурните въпроси, трябва да се направи конкурс, щом така повелява закона. С тези наредени неща само изхабиха шанса града да има добър архитект.

    Нередност?
Нов коментар