🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Балотажите на местни избори 2019: Най-важните новини от деня и предварителни резултати

Как протече вторият тур на местния вот

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Днес беше вторият тур на местните избори. На балотаж отидоха 18 областни града, сред които и столицата София. Битка имаше и при редица районни кметове в София, Пловдив и Варна, както и в по-малки общини из цялата страна (виж инфографиката).

Екипът на "Капитал" следеше на живо всичко най-интересно от изборния ден, както и в нощта след вота. По-долу можете да видите хронологично (най-горе са най-новите неща) най-важните събития от протичането на балотажа, данни за избирателната активност и коментари от журналистите на "Капитал".

22:16

По данни от паралелното преброяване на "Галъп интернешънъл" ГЕРБ печели в Шумен. Кандидатът им Любомир Христов печели срещу кандидата на БСП Венцислав Венков с 52.1% срещу 44.4%.

22:09

По предварителни данни от паралелното преброяване в Перник, кандидатът на БСП Станислав Владимиров печели срещу досегашния кмет от ГЕРБ Вяра Церовска. Владимиров обаче води само с 900 гласа, които лесно може да се стопят при официалното преброяване, така че градът остава под въпрос. На първия тур между кандидатите от БСП и ГЕРБ имаше разлика от около 550 гласа.

21:41

Сегашният кмет на Добрич Йордан Йорданов, подкрепен от местна коалиция от ДБГ, НДСВ, ССД, и ГН, по предварителни резултати печели със 68% в града си срещу кандидата на ГЕРБ Надежда Петкова. През 2015 г. Йорданов беше издигнат от Реформаторския блок.

21.00

ГЕРБ загуби кметското място във Видин. Там сегашният кмет от формацията на Борисов Огнян Ценков не успя да спечели вота срещу опонента си от местната коалиция СДС Цветан Ценков според 100% от паралелното преброяване на "Галъп интернешънъл". За Цветан Ценков 57.8% от избирателите, а Огнян Ценков получи 39.7%. На първия тур разликата между двамата беше 2% в полза на сегашния кмет.

20:44

Според социолозите на "Галъп", "Тренд" и "Алфа рисърч" Фандъкова е мобилизирала основно гласовете на ГЕРБ, докато Мая Манолова е събрала доста разнородна подкрепа, включително малко по-голямата част от решилите да гласуват на втори тур избиратели на "Демократична България" и по-голяма част от подкрепилите на първи тур независимия кандидат за кмет от "Спаси София" Борис Бонев. Избирателите на Ангел Джамбазки от ВМРО, които са гласували и на балотажа, са разделени наполовина между двете кандидатки, като според едни агенции по-голяма част от тях са подкрепили Манолова, а според други - Фандъкова.

20:19

Йорданка Фандъкова печели втория тур в София според екзит-половете на две агенции - "Алфа рисърч" (53.4% срещу 40.6%) и "Галъп" (50.9% срещу 42.7%), представени по БНТ. ГЕРБ губи Благоевград според данните на "Галъп". Там с 52.1% надделява местният кандидат Румен Томов срещу 43% за досегашния кмет Атанас Камбитов. БСП направи своя пробив в Русе, където Пенчо Милков от левицата печели с 59.7% срещу 36.8% за Диана Иванова от ГЕРБ. В Пловдив според "Алфа рисърч" втория тур печели Здравко Димитров от ГЕРБ пред Славчо Атанасов от НФСБ-ВМРО (55.4 срещу 39.1%), но Боряна Димитров от агенцията направи уговорката, че за да бъдат сигурни тези резултати, трябва да се изчакат и данните от паралелното преброяване, тъй като и на първи тур Пловдив поднесе изненади и обрат на резултатите. В Плевен първи отново е независимият и подкрепен от десни формации досегашен кмет Георг Спартански (53.1%) според "Алфа", но и тук Боряна Димитрова подчертава, че трябва да се има едно наум за резултат при паралелното преброяване.

Във Варна резултатът е силно в полза на Иван Портних от ГЕРБ (61.7%) срещу Костадин Костадинов от "Възраждане" (33.9%).

В Пазарджик Тодор Попов, издигнат от местната коалиция "Новото време" получава 56.31% от гласовете, които му осигуряват четвърти мандат като кмет на града. Опонентът му - Благо Солов от БСП получава 36.38 %, сочат данните на "Маркет линкс".

Броят на гласувалите с "Не подкрепям никого" варира между 3 и над 6% (с София) и е показателен.

20:05

"Нова тв" започна да обявява официални резултати от екзит половете. Според екзит пола на "Галъп интернешънъл", поръчан и платен от Нова, Фандъкова печели в София с 50.9% срещу Манолова, която получава 42.7% от вота. Екзит полът на "Тренд" за Нова показва подобен резултат - 51.5% за Фандъкова срещу 42.4% за Манолова. И в двата случая е ясно, че Манолова не е успяла да промени изоставането си от Фандъкова на първия тур и да реализира достатъчно голяма вълна от наказателен вот срещу ГЕРБ, но тя все пак успява да привлече гласове от всички посоки. Изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов обясни пред Нова, че избиратели на почти всички партии от първия кръг са гласували повече за Манолова отколкото за Фандъкова, но много от тях са останали вкъщи. Според Симеонов, избирателите на ГЕРБ са били по-мобилизирани.

Данните на "Галъп интернешънъл" сочат, че за Манолова са гласували 41% от гласувалите за Борислав Игнатов от "Демократична България", 49.5% от гласувалите за Бонев и 55% от гласувалите за Ангел Джамбазки от ВМРО. Последното е интересно развитие, тъй като по-рано през седмицата столичната организация на ВМРО обяви подкрепата си за Йорданка Фандъкова.

19:28

Екзит половете за София на социологическите агенции продължат да се разминават с няколко процента. По данни на "Клуб 'Z'" при 36% избирателна активност в столицата разликата между Манолова и Фандъкова е или 9%, или над 14% в полза на Фандъкова. И в двата случая, битката в София засега протече без особени изненади, като това най-вероятно е последното обновяване на предварителната информацията за столицата преди изборният ден да приключи в 20:00 и да започнат да излизат официалните резултати.

18.45

Ако се съди по различните екзит полове, изборната активност днес е по-ниска в сравнение с миналата неделя, което за втори тур не е изненада. Във Варна например според окончателните данни на ЦИК на първия тур тя е била 30.6% към 17.30, а сега към същия час - едва 24%. В Пловдив също е нисък делът на гласувалите - 24 на сто спрямо 33.5 на 27 октомври. В София се движи в темпото от миналата неделя - около 32 %.

Към 17.30 на първия тур средната активност в страната е била близо 43 %.

18:25

По данни на "Дневник" към 17:30 ч. Фандъкова има над 15% преднина в София при 32.1% избирателна активност. Данните от други агенции показват преднина за кандидата на ГЕРБ по-близка до 10%. Важната уговорка тук е, че данните на медиите идват от анонимни социологически агенции, така че не може да има пълна гаранция за достоверността им. И в двата случая обаче изглежда като че ли Манолова не е успяла да стопи изоставането си на първия тур през последната седмица, а Фандъкова е на път към трети мандат.

18.17

Значителна преднина от около 12% на кандидата от партия "Пряка демокрация" Валентин Ревански пред претендента от БСП на балотажа към 17 ч, дават "24 часа". Достоверността на данните обаче не е висока, тъй като те са от "партийни източници". Ревански водеше и след първия тур. Кандидатът на ГЕРБ Димитър Иванов очаквано не стигна до балотаж, защото партията там се разцепи, след като ГЕРБ се отказа от сегашния кмет Георги Славов, а Борисов го нарече "местен дерибей". Славов обаче се кандидатира отново за поста като независим кандидат.

В Пазарджик пък според изданието дългогодишния кмет Тодор Попов води убедително пред кандидата на БСП с около 9%, макар и разликата да е значително по-малка от тази, която Попов имаше на първия тур.

18.10

Кандидатът на БСП за кмет на Перник Станислав Владимиров има минимална преднина пред сегашния кмет на града и кандидат за втори мандат Вяра Церовска според данни от екзит пола на "24 часа". Според изданието битката там е доста оспорвана като двамата кандидати постоянно си разменят лидерската позиция. Разликата между Владимиров и Церовска беше малко над 1% на първия тур. Кандидатът на ГЕРБ имаше 40.98%, а този на БСП - 39.61% или 516 гласа.

Все още няма данни за Разград, където битката също е оспорвана. След първия тур там с 1% водеше кандидата на БСП Денчо Бояджиев пред сегашния кмет Валентин Василев от ГЕРБ, който се бори за втори мандат.

Според данните на "24 часа" по "партийни източници" кандидатите на ГЕРБ водят убедително в Ловеч, Смолян, Сливен.

17:52

Според екзит пола на "Клуб 'Z'" към 17 ч. в София разликата се скъсява до малко под 10% в полза на Йорданка Фандъкова. В същото време с наближаването на края на изборния ден, избирателната активност се повишава до 31.8%.

17.40

Независимият кандидат за кмет на Благоевград Румен Томов увеличава преднината сипред сегашния кмет от ГЕРБ Атанас Камбитов към 17 часа според екзит пола на Клуб Z. Избирателната активност към този час в града е 40.5%. Ако дистанцията се запази, ГЕРБ ще загуби още един областен град. Според екзит пола на различни социологически агенции загуба за ГЕРБ се очертава и в Русе, където кандидатът на БСП Пенчо Милков води убедително пред Диана Иванова (ГЕРБ). Камбитов управляваше Благоевград два мандата.

16:49

Според екзит-пола на "24 часа" към 16 ч. Фандъкова води пред Манолова с точно 10% при избирателна активност от 26.3%. Не е ясно обаче дали става дума за малко скъсяване на дистанцията от страна на Манолова или за разминавания в екзит половете на различните агенции.

16:16

Според екзит пола на "Дневник" към 15:30 ч. избирателната активност в София е 26.2%, като Фандъкова събира все по-сериозна преднина пред Манолова. Подобна разлика в полза на кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров наблюдаваме и в Пловдив, където избирателната активност е 20.5%. Според данните на "Дневник" в Плевен дистанцията между независимия Спартански и Мирослав Петров от ГЕРБ се е скъсила с няколко процента при избирателна активност от 28.2%.

15:13

Според данните от екзит пола на Клуб Z във Варна към 14:00 ч. няма изненади - сегашният кмет Портних води с над двойно повече гласове от Костадин Костадинов от п.п. "Възраждане." Избирателната активност обаче е по-ниска от средното за страната с 14.6% гласували. В Пловдив Здравко Димитров от ГЕРБ води убедително пред Славчо Атанасов от НФСБ, но пак при по-ниска от средното избирателна активност - 15.5%.

В Плевен обаче независимият кандидат и досегашен кмет Георг Спартански запазва преднината си пред Мирослав Петров при 20.2% избирателна активност.

15.00

Кандидатът за кмет на Русе от БСП Пенчо Милков продължава да води убедително пред Диана Иванова от ГЕРБ към 14 ч. според данните от екзит пола на "24" часа. Избирателната активност в Русе към този час е около 20%.

14:59

Към 14:00 часа по данни на "Клуб 'Z' разликата в полза на Фандъкова пред Манолова се запазва и дори се увеличава малко спрямо процентната разлика от първия тур между двете. Според проучването избирателната активност в столицата е 19.1%.

"Клуб 'Z' също цитира данни от друга агенция, според която преднината на Фандъкова е още по-голяма.

14.45

Според последните данни на ЦИК избирателната активност в страната към 12.30 часа е била 18.26 %. Гласували са 729 924 души от имащите право на глас 3 996 304.

14.20

Данните за балотажа на "Клуб Z" за кмет на Благоевград показват, че към 13 часа независимият Румен Томов, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, води на сегашния кмет и кандидат на ГЕРБ за трети мандат Атанас Камбитов. Два дни преди изборите третият в класирането за кметската надпревара Андон Тодоров беше привикан на разпит в полицията малко след като заяви официално подкрепата си за Томов. Повод да бъде извикан на разпит станало интервю на Томов в национална телевизия, което обидило Камбитов. Заради сигнал за купуване на гласове беше разпитван и кандидатът за общински съветник Венцислав Сотиров. На първия тур в Благоевград в кметската надпревара се явиха общо 12 кандидати, а Камбитов водеше с 5% пред Томов. Петима от останалите кандидати за кмет обаче заявиха подкрепата си за Томов на балотажа. Преди втория тур социолози прогнозираха, че в Благоевград може да се оформи фронт "всички срещу ГЕРБ", както и анти-Камбитов вот.

14.15

Според прогнозните данни, които следи "Клуб Z", към 13 часа при близо 10 % кандидатът на ГЕРБ Иван Портних води убедително през Костадин Костадинов ("Възраждане"), макар и не с разликата от първия тур, когато сегашният кмет Портних спечели 49.29%, губейки една трета от гласовете си през 2015 г., а Костадинов беше втори с 14.3%.

Интригата на тези избори във Варна произведе Борислав Гуцанов, лидер на градската организация на БСП, койт в средата на септември изненадващо предложи партията му да подкрепи именно лидера на ултранационалистическата партия "Възраждане" Костадин Костадинов за бъдещ кмет на Варна. Последвалият шумен скандал в левицата осуети тези намерения и официално кандидат на БСП беше Анелия Клисарова, която остана с трети резултат на 27 октомври.

14:10

Според данни на "Клуб 'Z'" към 13:00 ч. дистанцията между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова се скъсява до малко над 8 % при избирателна активност от 11.8%.

14:00

Резултатите от екзит-половете в София до момента не показват голяма разлика с предварителните проучвания, но социолозите не измерват друга сериозна интрига - гласуването за районни кметове.

От всички 24 района на града, които излъчват районен кмет, само жителите на "Банкя" и "Кремиковци" няма да гласуват на балотаж. В 10 от районите за втори тур срещу кандидатите от ГЕРБ се класираха номинации на "Демократична България", в седем на БСП, а в останалите са или независими, или подкрепени от по-малки партии.

Гласуването за районни кметове е с отделна бюлетина от тази за "големия" кмет.

13.35

Според някои от екзит половете до обяд средно около 4 % от гласувалите са пуснали бюлетина "Не подкрепям никого". На първия тур този вот оказва реално влияние върху резултата, защото вдига изборната активност и затруднява постигането на 50 плюс 1 процента от гласовете, изисквани за победа. На втория тур обаче отбелязването на "Не подкрепям никого" няма практическо значение, тъй като според изборните правила печели кандидатът събрал повече гласове.

13:20

"Гласувах за свободна, демократична и европейска София," каза кандидатът за кмет Мая Манолова, цитирана от БТА, след като гласува в Шесто помощно училище в кв. "Хладилника". Манолова, която се явява като независим кандидат, подкрепен от БСП, остана втора на първия тур след сегашния кмет Йорданка Фандъкова с разлика от 38 195 гласа, като се надява на явлението "всички срещу ГЕРБ", за да я стопи.

13.05

Излязоха данни от екзит-пола на изборите за кмет в Русе. Според данните на "24" часа към 12 часа в Русе убедително води кандидатът на БСП Пенчо Милков пред Диана Иванова от ГЕРБ. На първия тур преднината на Милков пред Иванова беше 10%. За балотажа очакванията бяха гласовете на третия Галин Григоров (ВМРО) и на четвъртата Елеонора Николова (СДС) да се прелеят към кандидата на ГЕРБ, но засега това не се случва. Преди балотажа Николова призова избирателите си да подкрепят Диана Иванова, а ВМРО излезе с позиция симпатизантите им да гласуват по съвест. Русе е едно от местата, където структурата на ГЕРБ е разделена след като ръководството на партията не номинира отново кметът на града Пламен Стоилов

13:01

Според екзит-половете, предоставени на "Дневник", към 12:30 Йорданка Фандъкова водис около 10% пред Мая Манолова в София, солидно предимство има и Здравко Димитров (ГЕРБ) пред Славчо Атанасов в Пловдив, а в Плевен преднината е за настоящия кмет Георг Спартански срещу кандидатът на ГЕРБ Мирослав Петров, който изостава с 10%.

Екзит половете, публикувани от "24 часа" към 12 часа също показват запазване на дистанцията между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова в София, където избирателната активност е достигнала 10.7%. Към 12 ч. ГЕРБ води солидно във Варна и в Пловдив, като и на двете места обаче избирателната активност е малко под 10%. При 13% гласували в Плевен, независимият Георг Спартански води пред ГЕРБ.

Уговорката остава, че това са предварителни данни, като при средна избирателна активност от около 10% не могат да се правят истински заключения.

12:40

От предизборния щаб на "Демократична България" съобщиха за разпространени агитационни материали в няколко столични района, които не са техни. Ден преди вота в район "Лозенец" са се разпространявали брошури със снимката на кандидата на обединението за районен кмет Константин Павлов с надпис "Да изгоним комунистите от "Лозенец". Брошурите са били поставяни в пощенските кутии на жителите на квартала и по входовете на блоковете в "Лозенец". От "Демократична България" сезираха Общинската избирателна комисия за неправомерна агитация, но от комисията оставиха сигнала без последствия с мотива, че в него "не се съдържа конкретна информация, от която да може да се направи обоснован извод за мястото и разпространителя на материала".

От името на обединението се разпространяват и други фалшиви агитационни материали. В "Изгрев" се разпространяват листовки, на които на син фон е написано "Ние, привържениците на "Демократична България" призоваваме всички дясномислещи хора да бъдем активни на 3.10. 2019 г. и да гласуваме против БСП". Листовката е подписана от Инициативен комитет "Изгрев за всички". На балотажа в "Изгрев" се явяват кандидатът на ГЕРБ Цветомир Жеков и на БСП - Делян Георгиев. Фалшиви материали се разпространяват и в софийските райони "Овча купел" и "Оборище".

11:30

Излязоха данни от първите екзит-полове. "24 часа" публикува предварителни резултати към 11 ч. за София, Пловдив и Благоевград, където надпреварата се очертава да е доста оспорвана. Данните към този момент обаче трябва да се приемат с много уговорки, тъй като избирателната активност все още е ниска.

Друг екзит-пол дава различни резултати за Благоевград към 11 часа.

11:03

"София няма време за губене, няма време за експерименти, има нужда от работа," заяви след като гласува кметът Йорданка Фандъкова, която се бори за трети мандат в София, но на първия си балотаж. На първия тур кметицата от ГЕРБ поведе независимата и подкрепена от БСП, Мая Манолова, срещу която се явява и на втория тур, с разлика от 38 195 гласа или малко под 9%. В София обаче подобна разлика не е невъзможна за наваксване, особено ако все пак се получи сценария "всички срещу ГЕРБ", на който Манолова се надява.

10:40

Президентът Румен Радев упражни правото си на глас в район "Слатина" и призова гражданите "да участват масово в тези избори, за да не допуснат купения вот да определи тяхното бъдеще." Заради сигналите за купен вот, президентът се усъмни, че изборният процес е компрометиран и обяви, че ще покани МВР, ЦИК и партиите, представени в парламента, да обсъдят "отстъплението от честността на изборния процес."

10:00

Бившият кмет на община Гърмен и бивш депутат от ДПС Ахмед Башев е арестуван за купуване на гласове снощи. Той беше кандидат за кмет на тези избори от коалиция "Ние, гражданите", но се класира трети. Водената от него листа обаче успя да спечели два мандата в общинския съвет в Гърмен. Башев беше дългогодишен кмет на общинския център, а през 2013 г. беше избран за депутат от ДПС. Впоследствие обаче се оттегли от партията. На балотаж днес в града се явяват досегашният кмет Минка Капитанова, издигната от Български демократичен център, и кандидатът на ДПС Феим Иса. На предишните избори Капитанова беше подкрепена от ГЕРБ, но малко след това формацията на Борисов оттегли доверието си от нея. Впоследствие се върна в ДПС, но за тези избори от движението издигнаха друг кандидат за кмет.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    emil_ avatar :-|
    emil
    • - 4
    • + 2

    Откога ДБ оспорва материали насочени против БСП? Нищо не остана от "автентичното" у тази градска "десница".

    Нередност?
  • 2
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш
    • - 4

    Макрон Грубо се намеси във вътрешните ни избори-Европа мълчи.

    Нередност?
  • 3
    qvd50491823 avatar :-P
    Костадин Иванов
    • - 2
    • + 3

    И сега ще жалим за загубата на поредния "наш" кандидат?
    Ама много ни личеше желанието Мая да спечели.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 5
    • + 3

    Да добавя малко софийски контекст - по една или друга причина кандидатите на ДБ направо съсипват кандидатите на ГЕРБ за районни кметове в столицата.

    Ако няма чувствителна промяна (не е много ясно данните окончателни ли са) - столицата ще се окаже с доста опозиционна окраска.

    Мисля, че това може да се отрази зле на ДБ - кметове с ограничени правомощия ще се сблъскат с без друго намръщена общинска власт. Фактите са, че на микро ниво столицата изчегъртва ГЕРБ. Където на балотажи са кандидати от БСП, това не е така.

    Нередност?
  • 5
    jumbojet avatar :-|
    Дневник пропагандна газета
    • + 1

    "Да добавя малко софийски контекст - по една или друга причина кандидатите на ДБ направо съсипват кандидатите на ГЕРБ за районни кметове в столицата. "

    Навсякъде БСП гласува за ДБ, вужда се просто като им се съберат гласовете от първия тур. Честито за тая прегръдка, хвалете се сега.

    Нередност?
Нов коментар