🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първи сблъсъци в новия Столичен общински съвет

Рокадите в "Топлофикация София", застрояването на парк "Витоша" и новият правилник за работата на съвета станаха повод за дискусии

Методи Лалов предложи общината да бъде заинтересована страна по жалбата за оттеглянето на 10 дка от парк "Витоша"
Методи Лалов предложи общината да бъде заинтересована страна по жалбата за оттеглянето на 10 дка от парк "Витоша"
Методи Лалов предложи общината да бъде заинтересована страна по жалбата за оттеглянето на 10 дка от парк "Витоша"    ©  Юлия Лазарова
Методи Лалов предложи общината да бъде заинтересована страна по жалбата за оттеглянето на 10 дка от парк "Витоша"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С две горещи теми започна работата си новият Столичен общински съвет при днешното заседание - рокадите в ръководството на "Топлофикация София" и застрояването на парк "Витоша". Първата бе поставена от БСП, а втората - от "Демократична България", което поне засега потвърждава заявките за по-различна обстановка, в която ГЕРБ ще управлява столицата.

Показателно е и това, че новият правилник за работата на Столичния общински съвет ще трябва бъде готов до края на тази година, вместо, както се предлагаше - до 19-ти януари. Той беше съкратен заради възражения от "Демократична България", че "общината трябва да постави амбициозен срок".

Покрай всичко това бе избран и още един зам.-председател на съвета - Борислав Иванов от "Атака", чиято кандидатура беше обявена, след като се сформира нова група в съвета - "Патриоти за София". Той получи 55 гласа "за" и 6 "въздържал се". Беше взето и решение за състава на членовете от различните комисии и бяха отправени няколко предложения, очертаващи първите приоритети в новия СОС.

На дневен ред: "Топлофикация" и парк "Витоша"

Калоян Паргов от групата на БСП поиска трите комисии, които следят дейността на "Топлофикация София" - тези за инженерната инфраструктура и енергийното планиране, икономика и собственост и по финанси и бюджет, да свикат спешно за изслушване ръководството й. Причината затова е, че на прага на отоплителния сезон директорът Кремен Георгиев бе отстранен, а на неговата позиция е избран без конкурс Александър Александров. "Считаме, че оттук нататък няма как да научваме имената на нови ръководители, без да знаем кой е поел тази отговорност и кой ги е избрал. Настояваме да бъде задействана конкурсна процедура", заяви Паргов и допълни, че общинските съветници трябва да се запознаят със състоянието на столичното парно. Според последния финансов отчет на дружеството дълговете му са над милиард, а натрупаната загуба - 670 млн. лв. Предложението на Паргов беше одобрено от председателят на СОС Елен Герджиков, който обяви, че след като бъдат сформирани комисиите, това най-вероятно ще се случи.

Методи Лалов от "Демократична България" пък настоя за действия по отношение на случая с изключването на 10 декара земя от природен парк "Витоша". След като екоминистърът Нено Димов разреши това да се случи преди близо две години и после оттегли заповедта си, проблемът отново излезе на дневен ред, защото съдът не уважи оттеглянето на забраната. Сега се очаква решението отново да влезе в сила, алармира организацията "Зелени закони", която подаде жалба в съда в петък.

"Собствеността на гражданите е неприкосновена според конституцията, но общественият интерес изисква там, където има нужда от публични площи, а при парк "Витоша" е така, затова не трябва да се вземат парчета земя. Има как да бъдат обезщетени тези собственици", обясни Лалов. И предложи кметът Йорданка Фандъкова да присъедини Столичната община като заинтересована страна при обжалването на заповедта, "каквато практика има от граждански организации". За целта "Демократична България" ще предложат проектната си декларация по въпроса на следващото заседание.

Как ще работи комисията за новия правилник

Работната група, която ще изработи новия правилник на СОС, ще се състои от общо деветима членове от всички партии. Председател ще бъде Силвия Христова от ГЕРБ, членове са Ботьо Ботев от ГЕРБ, Милка Христова и Диана Тонова от БСП, Методи Лалов и Иво Божков от "Демократична България", Карлос Контрера от ВМРО, Борислав Иванов от "Атака", както и независимият Борис Бонев.

За да бъде работата по правилника по-ефективна, Тома Белев от "Демократична България" напомни, че трябва да бъдат провеждани и консултации с граждани. "Съгласно закона за нормативните актове в процеса на разработването се провеждат консултации с гражданите и трябва да планираме възможност да се проведат такива. Моето предложение е да са минимум две", заяви той. Малина Едрева обаче побърза да го опонира, като напомни, че за да има обсъждания, трябва да има и работен проект, за който те да се отнасят. А такъв към момента не е предложен.

Независимият Борис Бонев пък опита да балансира между изказванията на двете политически групи, като заяви, че е съгласен с "Демократична България" за ясните и амбициозни срокове за направата на проекта, но подкрепя Едрева за това, че работната група трябва да представи плана за действие.

При структурата нови двама

Очаквано, ГЕРБ имат най-много председатели на комисии в новия СОС – 12 от общо 14. Силвия Христова продължава да бъде начело на комисията за устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика, Лорита Радева - на тази по околната среда, а Малина Едрева ще продължи да председателства комисията по образование и култура.

Нови председатели са Прошко Прошков, който е начело на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, и Таня Георгиева, която ще отговаря за Комисията по децата, младежта и спорта. Екатерина Йорданова пък вече няма да председателства комисията по транспорта, а тази по европейски програми, проекти и международно сътрудничество. Ботьо Ботев от ГЕРБ ще бъде начело на на комисията по местно самоуправление и нормативна уредба, а Георги Георгиев ще замени предишният председател Орлин Алексиев в комисията по финанси и бюджет.

Двете председателски места, които не са заети от представители на ГЕРБ, са за Карлос Контрера от ВМРО и Борислав Иванов от "Атака". Първият оглавява комисията по транспорт и туризъм, а вторият - тази по обществен ред и сигурност.

Независимият Борис Бонев беше избран за член на транспортната комисия и на тази по архитектура и градоустройство. Той изброи приоритетните точки за бъдещата си работа в профила си във Facebook и заяви, че ще търси подобрения за всички участници в движението и ще работи за приятен град с човешки мащаб.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tanas2 avatar :-|
    Танас
    • + 6

    Браво на Методи Лалов.
    Е за това съм гласувал за Демократична България.
    Не всеки може да зареже кариера и да се хвърли в кочината да тура прасетата да не серат в коритото дето ядат.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 5

    Почва да ми харесва как вървят нещата. И ДБ, и Бонев, та даже и БСП встъпват в ролята на опозиция.

    Нередност?
Нов коментар