🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Повече прозрачност в общинския съвет

Основните политически групи единодушно се ангажират с промени в досегашния начин на работа

"Капитал" разговаря с членове на бъдещия общински съвет.
"Капитал" разговаря с членове на бъдещия общински съвет.
"Капитал" разговаря с членове на бъдещия общински съвет.    ©  Цветелина Белутова
"Капитал" разговаря с членове на бъдещия общински съвет.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Още в първите дни след местния вот от ГЕРБ съобщиха, че предстоят много промени в начина на работа на общината, и побързаха да обявят изработването на нов правилник за дейността на общинския съвет. Това беше изпреварващ ход, тъй като от другите групи в новия състав на съвета бяха заявили, че ще настояват за по-голяма и дори пълна прозрачност на начина, по който се взимат решенията за града. Сега предстои да се сформира работна група с представители на всички политически сили, която да даде предложения за промени. Въпросът е докъде ще стигне политическата воля на мнозинството за отстъпление от наложения модел и могат ли гражданите наистина да спечелят от това. При всички случаи очакванията в това отношение са големи.

Защо се налага

Милка Христова от БСП припомни, че някои правила от действащия правилник и сега звучат добре, но проблемът е, че не се спазват. Тя даде пример, че съветниците, участващи в комисии, трябва да получават материалите не по-късно от три работни дни преди обсъждането им. "Това обаче никога не ми се е случвало. Получавам ги в понеделник вечер, а моята комисия е в сряда", каза тя. Което е предпоставка да се приемат решения без достатъчна подготовка и проучване на възможните ефекти от тях.

Понякога и самите правила пречат, припомниха Борис Бонев и Методи Лалов. Според тях дневен ред с 80 и повече точки на едно заседание на съвета води до умора и желание по-бързо да приключи процедурата. "По-добре да заседаваме, ако трябва, и десет пъти в месеца с малък брой точки, отколкото да правим това набързо и некачествено. Все пак Столичната община не е линейка", смята Лалов.

"Аз не си представям СОС да работи по 10 точки", контрира Малина Едрева. Новият стар председател на съвета Елен Герджиков пък е на мнение, че не бива да се поставя някакъв лимит "на око" за дневния ред. Но е съгласен, че е разумно да се отделя повече време за запознаване с докладите.

ДигиталНО

Дигитализацията несъмнено ще бъде едно от средствата за осъществяване на прозрачността в бъдещия Столичен общински съвет, въпреки че конкретност какво точно ще се прави в тази посока все още липсва. Кметът Йорданка Фандъкова обеща, че ще предложи да се създаде комисия по дигитализация към съвета, а от БСП предупредиха, че тя не трябва да остане само като PR ход, а "да се мисли съдържателно" за нейната работа.Тук от "Демократична България" предлагат гражданите да получават достатъчно информация за това какви решения предстои да бъдат гласувани. "Важно е да знаят и кой как е гласувал, за да може после да му държат сметка", отбеляза Методи Лалов. Герджиков уточни, че вече са надградили електронната система и ще е възможно публикуването на поименното гласуване на сайта на общината. Обмисля се и докладите, които ще се разглеждат в СОС, да се качват електронно. Идеята не е нова, но това, което е спирало осъществяването ѝ досега, са личните данни на граждани в съдържанието им. "Вероятно след консултации с юристи ще се реши дали това може да се направи по новите правила, за да е хем полезно, хем законно", обясни той.

Гласът на гражданите

Представителите на ГЕРБ и БСП са на еднакво мнение за това, че е нужна структурна промяна в ресорните комисии и техните наименования. Борис Бонев пък изрази възмущението си от форматната им затвореност. "С годините сме забелязали дефекти при комуникацията с гражданите. В комисиите те имат право да се изказват, но това се случва в точка "Разни", след като всичко вече е гласувано. Така, ако някой е имал нещо да каже против решенията, които се гласуват, не е могъл да го направи или ще го направи постфактум", каза той и добави, че мнението на експертите също не се чува. В отговор на това Елен Герджиков призна, че местната власт е "в дълг към гражданите", и изрази надежда промените в правилника да са в тяхна полза.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 1

    В началото винаги е така. Само че добрите идеи някак се филтрират през някакви комисии и накрая се бламират по средата на мандата. ГЕРБ да си знаят, че другия път може да нямат късмета да са на балотаж с компрометирана БСП-арка.

    Нередност?
Нов коментар