🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Горе ръцете, долу демокрацията

Комбинацията Гешев - Цацаров е удобна само за ГЕРБ и ДПС, защото няма да намали злоупотребите с власт

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Запазването на контрола върху прокуратурата и антикорупционната комисия гарантира дълголетие на модела Борисов - Пеевски.
  • Управляващите ще понесат политически щети от назначаването на Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия.
  • Комбинацията Гешев - Цацаров няма да намали злоупотребите с власт.

"Няма да коментирам спекулации" - така миналата сряда главният прокурор Сотир Цацаров коментира публикациите, че управляващите ще издигнат кандидатурата му за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). "Аз не бягам от отговорност, но можете да бъдете сигурни, че ако имам предложения за нещо, дори преди да ги съобщя, ще ги обсъдя със семейството ми и с мен самия", каза емоционално той.

В действителност ден преди това изказване Цацаров си изважда свидетелство за съдимост и удостоверение за юридически стаж - част от необходимите документи, за да бъде издигната кандидатурата му. В основанието той посочва, че са му необходими пред... Народното събрание.

Тази сряда депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" номинираха официално Сотир Цацаров за председател на комисията и така сложиха край на догадките къде ще продължи той кариерата си след изтичането на мандата му на 20 януари догодина.

Постът беше освободен, след като през есента предишният председател на комисията Пламен Георгиев подаде оставка, тъй като самият той попадна в корупционен скандал покрай имуществото си.

КПКОНПИ има две ключови правомощия - тя е ушите и очите на прокуратурата по отношение на разследванията за корупция, което на практика означава, че "държи" министри, народни представители, съдии, прокурори, началници на спецслужби, кметове и т.н. и т.н. Освен това комисията има и тежко оръжие, с което може да съсипе всеки бизнес - т.нар.гражданска конфискация, за която отново е необходимо партниране с прокуратурата (тъй като за да започне такава процедура е необходимо обвинение). Досегашната съвместна работа на Гешев и Цацаров показва, че двете институции ще работят в синхрон.

Главният прокурор няма да е единствен кандидат - разследваният от него Веселин Марешки и партията му ВОЛЯ номинираха техния колега Симеон Найденов, като с това по-скоро осигуряват привидно състезание.

Управляващите явно бързат, защото в сряда решиха да нарушат собствените си правила и да придвижат избора още преди кандидатите да са представили концепциите си и Комисията по досиетата да ги е проверила за свързаност

Процедурата вероятно ще мине не само без съпротива от другите парламентарни партии, но и с тяхно съдействие. До редакционното приключване на броя БСП отказа да вземе отношение по въпроса и по всичко личи, че това ще е нейната стратегия. "Богатство е за всяка държава да използва този потенциал пълноценно и КПКОНПИ е мястото, където този потенциал може да се развие", коментира фигурата на Цацаров председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид, в потвърждение на очакването, че другата формално опозиционна партия не само няма да се противопостави на кандидатурата, а енергично ще я подкрепи.

С избора на Иван Гешев за главен прокурор и назначаването на Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия премиерът Борисов и стратегическият му партньор Делян Пеевски затварят кадровия пасианс около два от най-ключовите постове в държавата.

С това министър-председателят и хората около него ще си гарантират защита от разследване за дълги години напред или поне докато няма друга, по-удобна на ДПС конфигурация. Заедно с това те ще могат да се ползват от всички услуги на двата репресивни органа - железен контрол върху партийните и властови структури в цялата държава, елиминиране на потенциалната политическа конкуренция, натиск върху свободните медии и инструмент за превземане на бизнеси.

Разбира се, за Бойко Борисов подобни сметки могат да излязат криви, предвид доказаната адаптивност на Сотир Цацаров към политическата конюнктура (в началото на 2013 г. той бързо изостави Борисов и се обърна към правителството на Орешарски, за да се върне отново към ГЕРБ през 2014 г.)

И още нещо - ако до неотдавна Иван Гешев беше по-скоро неизвестен за широката общественост, а драматургията около номинацията му създаде привидност, че е издигнат от гилдията, то Сотир Цацаров отдавна е проиграл пред обществото всички опити да симулира ефективност на държавното обвинение. Изследване от март 2019 г., поръчано от Българския институт за правни инициатив (БИПИ), показа, че 68% от анкетираните поставят на мандата му слаба или средна оценка, а едва 0.7% го определят като отличен.

Обществената оценка не е без основание - за мандата си Сотир Цацаров трудно може да се похвали с успехи в борбата с корупцията по високите етажи на властта (вижте хронологията тук), част от ключовите фигури на организираната престъпност, които преди идването му на поста бяха или в ареста, или се укриваха в чужбина, днес са с прекратени обвинения, а внесените в съда прокурорски актове са спаднали тройно за седем години.

Управляващите си дават сметка, че тази реалност вероятно ще им донесе политически щети. В сряда при посещението в Загреб в отговор на журналистически въпрос за номинацията на Цацаров премиерът Бойко Борисов каза "аз много рязко разделям работата на кабинета, парламента и институциите" и побърза да смени темата.

Седни, за да седна

Технологията по издигането на Сотир Цацаров за КПКОНПИ потвърди подозренията, че предшестващият избор - на Иван Гешев за главен прокурор, е плод на консултации в поне "две други сгради" (както призна и самият Цацаров при гласуването на кандидатурата на неговия наследник).

През последната година имаше очаквания, че той може да стане следващ главен съдебен инспектор, посланик в Анкара или член на Конституционния съд. "Имам живот и след мандата", беше казал през септември Цацаров, който от 1996 г. заема ръководни постове в системата.

За главен съдебен инспектор обаче трябваше да изчака до пролетта, когато изтича мандатът на Теодора Точкова, освен това самият мандат е пет години, а инспекторатът е колективен орган, който изцяло зависи от волята на друг колективен орган - Висшия съдебен съвет (ВСС).

Дипломатическият пост щеше да превърне Цацаров в редови служител на външното министерство, а сравненията с изпратения през 2005 г. в Казахстан Никола Филчев щяха да се наложат от само себе си.

Ето защо да оглави органа за борба с корупцията логично изглежда като най-приемлив за Цацаров - както заради широките репресивни правомощия на комисията, така и заради шестгодишния мандат на нейния председател.

Нещо повече - след като лидерът на ДПС в парламента обяви главния прокурор за национално богатство, побърза да направи и връзка между назначението му и очакването, че той ще предложи законодателни промени в антикорупционния закон. Това означава, че Сотир Цацаров ще получи възможността да моделира закона по собственото си виждане, което предвид досегашните му активности със закона за съдебната власт и наказателния процес може да е само в една посока - разширяване на правомощията и намаляване на контрола.

В четвъртък, след среща с групата на "Обединените патриоти" Цацаров заяви, че в концепцията си ще изложи своето виждане за това как трябва да бъде променен закона. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов вдигна завесата, като съобщи, че са постигнали съгласие с главния прокурор за бъдещите промени - стестяване на кръга на проверяваните лица, намаляване на щата на комисията, отпадане на полицейските правомощия.

Единодушие

Както при Гешев, така и при Цацаров БСП, изглежда, ще играе заедно с ГЕРБ и ДПС, което още веднъж показва, че между най-голямата "лява" и най-голямата "дясна" партия няма реално противопоставяне власт - опозиция. Те по-скоро играят ролята на легитимни патерици на скрит център на властта, на който са подчинени всички институции в държавата. Опитът досега дава ключова роля в този център на ДПС. Движението на Доган и Пеевски държи контрола над зависимостите, като налага с отрицателна селекция за всички важни постове хора, които могат във всеки момент да бъдат обвинени в корупция или различни криминални прояви. (Контрапротестите в подкрепа на Гешев показват, че освен за върховете на държавата този подход се прилага и на всички останали нива.)

И ако поведението на ДПС е обяснимо заради негласния достъп до публични ресурси, то БСП очевидно са били "превъзпитани" допълнително. При избора на главен прокурор и тримата представители на квотата на БСП в съдебния съвет подкрепиха Иван Гешев.

И още - за разлика от процедурата за избора на Пламен Георгиев през 2018 г., когато социалистите имаха своя номинация и дори гласуваха срещу тази на управляващите (Георгиев получи подкрепа от ДПС, което не е изненада), този път решиха да не издигат кандидат за КПКОНПИ.

Източник на "Капитал" разказа, че на заседанието на групата на БСП в парламента, на което е било обсъждана номинацията, лидерът на партията Корнелия Нинова е запазила мълчание, а бившият министър на икономиката в правителството на Орешарски Драгомир Стойнев се е изказал в подкрепа на Цацаров. В четвъртък Стойнев обяви публично, че "Безспорно Сотир Цацаров е силна кандидатура за шеф на КПКОНПИ. Той е доказал, че може да бъде независим от управляващите", а цитирана от "Свободна Европа" Корнелия Нинова заяви, че ще гласува против кандидатурата на Цацаров, но не иска да налага личната си позиция на останалите в групата на БСП.

Ако БСП запази тази линия на поведение, това означава, че изслушването на кандидатите ще мине безоблачно, а евентуалните по-остри въпроси и становища, които биха дошли от неправителствения сектор, едва ли ще бъдат зададени.

"Определено фигурата на все още действащия главен прокурор ги прави единни (депутатите - бел. ред.). Но зад всичко това не знам дали не стои огромен страх, защото знаем, че нашата политическа класа съвсем не е безупречна по отношение на имуществото си. Медиите и специално разследванията на антикорупционния фонд и на "Биволъ" показват, че проблеми има, а тези проблеми с тяхното имущество не излизат от прокуратура, идват от външни източници", коментира поведението на депутатите Иван Брегов от Института за пазарна икономика пред БНР в сряда.

Какво следва

В досегашните си роли Цацаров и Гешев вече демонстрираха каква е целта да са на върха на държавното обвинение. Сегашната рокада в стил "Путин - Медведев" просто бетонира статуквото, от което за дълго време ще има няколко важни последствия:

- ГЕРБ и Борисов ще продължат да управляват в обозримото бъдеще. С помощта на прокуратурата и КПКОНПИ алтернативните политически играчи ще бъдат поставяни под контрол и промотирани, а неудобните - разчиствани.

- Публичните ресурси - средствата от бюджета и еврофондовете, ще продължат да се концентрират в малка група облагодетелствани.

- Борбата с наличните все още независими съдии и медии ще продължи до пълното обезсмисляне на принципите на върховенството на закона и плурализма.

Проблемът в случая далеч не са личностите на Иван Гешев или Сотир Цацаров. Когато демокрацията не е фасадна, а разделението на властите - реално, нямаше да има кой знае какво значение кой е главен прокурор и кой шеф на антикорупционната комисия.

Новите назначения за двамата беше предшествано от целенасочено блокиране на всякакви опити за реформа в прокуратурата, а под знамето на борбата с корупцията беше създадена заредената със свръхправомощия КПКОНПИ. Постепенно, но уверено, през последните години бяха променяни закони и превземани институции, така че в крайна сметка беше сглобена машина за репресии и тотален контрол върху държавата и икономиката. Избирането на Гешев и Цацаров сега е само последният видим епизод на този процес. Хората, които трябва и ще ги изберат на тези постове всъщност не са свободни да направят друго. В цялото упражнение интересът на гражданите няма абсолютно никакво значение.

В крайна сметка може да се окаже все едно дали България е в ЕС или не. Преходът ще е завършил с кръгом.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 4
    • + 10

    Eднa фасадна демокрация в стил "Путин - Медведев":

    "Както при Гешев, така и при Цацаров БСП, изглежда, ще играе заедно с ГЕРБ и ДПС, което още веднъж показва, че между най-голямата "лява" и най-голямата "дясна" партия няма реално противопоставяне власт - опозиция. Те по-скоро играят ролята на легитимни патерици на скрит център на властта, на който са подчинени всички институции в държавата. Опитът досега дава ключова роля в този център на ДПС. Движението на Доган и Пеевски държи контрола над зависимостите, като налага с отрицателна селекция за всички важни постове хора, които могат във всеки момент да бъдат обвинени в корупция или различни криминални прояви."

    Нередност?
  • 3
    vhv31612799 avatar :-|
    ефрейтора
    • - 11
    • + 2

    Успех на тандема Цацаров-Гешев и "Всекиму -своето".

    Нередност?
  • 4
    aceton avatar :-|
    асен георгиев
    • - 2
    • + 9

    в превзетата държава, станала лайняна дупка, трисвиниумът управлява и лапа! дали някога ще успеем да се освободим от дебелаците?

    Нередност?
  • 5
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 3
    • + 9


    До коментар [#] от "
    асен георгиев
    ":

    Ще се освободим, когато осъзнаем, че властта им над нас е изцяло имагинерна и се дължи на факта, че ние само сме избрали да се подчиняваме на длъжностите, които те по случайност заемат. Реално ние спазваме правила и договорености (визирам понятието държава и нейното устройство, за което всички се съгласяваме), които договорености те все по-демонстративно отказват да спазват. Време е и ние временно да прекратим спазването на тези правила. Много е лесно. Баце хвърля оставка и бяга при всяка по-сериозна конфронтация.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 17

    До коментар [#5] от "kratun.ko":

    Абсолютно не сте прав!

    Залитате в някакъв елитаризъм, а нещата са много прости. Наричат се ДЕМОКРАЦИЯ.
    При демокрацията професорът и каруцарят имат напълно равнопоставено мнение, както и бабата от Сатовча и Домусчиев. И които са повече - те налагат на малцинството своята концепция. От Перикъл насам това е демокрацията.

    Винаги открито съм заявавал отврата си от гербаджийството като система за рушене устоите на държавността. Но Герб е на власт 11 г, защото достатъчно много българи гласуват за тях. И аз познавам такива, които го правят не заради зависимост, а съвсем искрено и - вярно - с идиотски според мен мотивации.

    В момента една дребна, но много децибелна група тресе остатъците от държавност. Аз не само че не харесвам Гешев, но и съм се мотивирал многократно защо не смятам, че той е вариант за гл. прокурор на републиката. Но когата въпросният е избран/назначен според всички разпоредби и закони на страната, ми е отнет поводът да протестирам. Идентична е ситуацията с Цацаров.

    Мнозинството българи от 11 г дават властта на Борисов. Всъщност не ги притеснява, че той е сграбчил всичката власт и видимо злоупотребява с нея. Но в демокрацията мнозинството определя кой да кара влака. И е напълно естествено управляващите да си назначават хранени хора на властови позиции. И аз да бях...

    Фактите трябва да се приемат с достойнство.

    Герб и тулещата се зад тях дълбока държава имат достатъчно широка обществена подкрепа. За мое съжаление.
    И тук не е работата да обявим братята и сестрите си, които гласуват за тях за малоумни/второ качество/грозни/селяндури/простаци/дебили, а да говорим с тях и кротко да опитаме да им обясним своите доводи. И да изслушаме техните. Много зависи от нас самите какво и как ще направим, за да стопим електората на тираните.

    Оскверненият сега Георги Димитров има изключителен теоретичен принос в антифашисткото движение от края на 30-те г. на ХХв. Това е трудът му за създаване на Народен фронт срещу фашизма. На практика се получава, но за съжаление за кратко, по време на Гражданската война в Испания (1936-1939) и във Франция. В БГ това е Отечественият фронт (1942-1945). Тогава срещу фашизма се обединяват земеделци, републиканци, анархисти, комунисти, демократи, радикали - всички, които по една или друга причина не приемат идеологията и практиката на тоталитарната държава.

    Е, видимо е дошло време несъгласните с новия, Борисовия авторатаризъм, да обединим усилия срещу него.

    Това е единственият вариант. Разделени ни бият по отделно и ни настройват един срещу друг.


    Нередност?
  • 7
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 11

    Трябва по-често да се говори за феномена "негативна селекция" - основният принцип, по който ГЕРБ попълва кадровата си банка, копирайки челния опит на ДПС. Ако свестен човек попадне при тях по грешка, насила ще го приндуят да извърши някое криминално деяние, за да им е в кърпа вързан и да може да продължи кариерата си.

    Нередност?
  • 8
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 6

    От нас, гражданите, зависи как ще се развиват нещата. Не се надигнаха всички срещу Гешефт, малко хора гласуваха за Демократична България, но ни предстои поправителен изпит. Ако разбутаме ГЕРБ, ще има конфликти в Трисвиниума - тогава нещата ще станат на живот и смърт за Обединената мафия и можем да очакваме интересни събития.

    Нередност?
  • 9
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 1

    Привет докторе. +++ за написаното преди този цитат:
    "Това е трудът му за създаване на Народен фронт срещу фашизма. На практика се получава, но за съжаление за кратко, по време на Гражданската война в Испания (1936-1939) и във Франция. В БГ това е Отечественият фронт (1942-1945). "
    Ся, Ротфронт е създаден от Коминтерна и са пращани хайванчета с оръжие само след като..... златните запаси на Испания с кораб са депозирани в Масква при Сталин!!! И никога не са върнати.
    За ОФ у нас можем да говорим чак в началото на 44г. и как е завършил знаеш!
    А що е фашизъм, фалангизъм, комунизъм и от къде призлизат названията и какво е съдържанието им.... надали знаят 1% от публиката.
    Лек ден.

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#9] от "chichka":

    Здравей, капитане,

    Тази част от историята наистина я познават малцина. И няма лошо тия, дето сме по-наясно, да я обясняваме. Ама не с глупостите за някакъв "ротфронт". Такова животно нЕма.

    Ще обясня по-подробно:
    Теорията за Единните леви антифашистки фронтове е разработена от Г.Димитров още от края на 1923 г., когато комунистическите и социалдемократическите партии в Европа са изключително силни. Това е периодът на зараждане на фашистките, нац. социалистическите и фалангистките идеи в Италия, Германия и Испания с ясна антилява насоченост.

    След спечелването от Хитлер на изборите през юли 1932 г, Димитров (който тогава се занимава с профсъюзна и антифашистка дейност във Виена и Берлин и няма нищо общо с Коминтерна) пише до Изпълкома му писмо с предложение за завой в политиката на Коминтерна към сътрудничество на европейските комунистически с останалите леви партии срещу нацизма.

    Предложението му е отхвърлено. Това писмо от Коминтерна е в джоба на Димитров, когато е арестуван заради пожара в Райхстага и е подробно описано в протоколите на полицията.

    През 1936 г. във Франция идва на бласт ляво коалиционно правителство на Леон Блум. През 1937 г сходна коалиция се оглавява от Едуер Даладие.

    За Испания да пиша ли или и сам можеш да си прочетеш?

    Нередност?
Нов коментар