Тръмп към Борисов: Браво за F-16, "да" за газовия хъб, внимавайте с корупцията и медиите

Според българския премиер той е убедил американския президент, че АЕЦ "Белене" е много добър проект и не е руски

"Тези познаваш ли ги?", посочи Тръмп към българските журналисти и после се обърна към тях: "Да се отнасяте към него [Борисов] добре."
"Тези познаваш ли ги?", посочи Тръмп към българските журналисти и после се обърна към тях: "Да се отнасяте към него [Борисов] добре."
"Тези познаваш ли ги?", посочи Тръмп към българските журналисти и после се обърна към тях: "Да се отнасяте към него [Борисов] добре."    ©  Капитал
"Тези познаваш ли ги?", посочи Тръмп към българските журналисти и после се обърна към тях: "Да се отнасяте към него [Борисов] добре."    ©  Капитал

"Без изненади". Това е най-краткото определение на работната среща между българския премиер Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп. Официалните изявления и на двете страни потвърдиха предварителните очаквания за акцентите на срещата:

  • благодарности за покупката на военните самолети F-16
  • насърчаване на усилията за енергийна диверсификация чрез създаване на условия за достъп до американски втечнен газ и евентуално купуване на американско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"
  • окуражаване на действията по осветяване на част от руската шпионска мрежа в България
  • меки критики за корупцията и свободата на медиите

Преди началото на разговора на четири очи между двамата медиите бяха допуснати в Овалния кабинет, където Тръмп похвали България за покупката на бойните самолети F-16 Block 70. "България купува страхотни американски оръжия, най-добрите в света", каза американския президент и даде страната за пример на Германия, след като премиерът Борисов заяви, че България харчи над 3% от БВП за отбрана, което е повече от настояването на Тръмп страните от НАТО да отделят 2% от БВП за военни разходи.

Американският президент изтъкна добрите отношения между двете страни и посочи, че в разговора ще бъде обсъден и визовият проблем по искане на българския премиер. След срещата Борисов говори извън територията на Белия дом пред придружаващите го български медии за проведения разговор с Тръмп. По думите му в документа от нея ще бъде записано, че България и САЩ изповядват еднакви ценности във всички области, включително свободата на медиите и върховенството на закона. В него ще бъде записано също, че България ще е стратегически газов хъб за съседните страни и региона. "Ако ние не сме балканския център за търговия на газ, как да обясня на българите, че Гърция и Турция могат, а ние не. И той вика: "Абсолютно си прав", преразказа премиерът тази част от разговора си с Доналд Тръмп.

"Всички, които мислеха, че идваме тук да ни кажат: "Не, не, не, не" - точно обратното се получи", каза Борисов и допълни - "Отделихме 15 минути на "Белене"." Според българския премиер той е успял да убеди американския президент, че проектът за АЕЦ "Белене" е много добър, представяйки го като български, а не руски.

Според Борисов в целия разговор нито един от двамата не споменал Русия в негативен контекст. "Нито веднъж не повдигнахме с президента Тръмп дума срещу трета държава. Ако има шпионин, си го залавяме и изгонваме от България", обясни премиерът. На въпрос дали специално са обсъждали влиянието на Русия Борисов заяви: "Обсъдихме не само влиянието на Русия, но и на Турция, Китай, Европейския съюз".

По въпроса за визите Борисов изрази увереност, че при следващата среща с американския държавен глава те ще отпаднат. Това е второто му официално посещение в Белия дом - след срещата с президента Обама преди седем години. Преди разговора в Белия дом Борисов е имал срещи с вицепрезидентката на Националния демократичен институт на САЩ Шари Брайън и с президента на Международния републикански институт Даниъл Туининг. По информация на "24 часа" българският премиер е обсъдил и с тях възможностите за доставки на американски втечнен газ за България, сигурността в района на Черно море, както и въпроса за руските шпионски мрежи на Балканите.

В официалното съвместно изявление, разпространено след срещата между Борисов и Тръмп, се казва още, че "Съединените щати окуражават България да продължи да адресира корупцията, която уронва вярата в обществените институции и икономическия растеж". Специално внимание се обръща и на свободата на медиите: "Съединените щати силно подкрепят свободата на медиите навсякъде, тъй като свободната преса е важна за демократичните държави, и насърчава България да запази допълнително медийните свободи".

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crn1506472378533495 avatar :-|
    Ivelin Tenev
    • - 3
    • + 2

    Президентът на Съединените Щати, срещу когото има задействана процедура по дискредитиране, по обвинения за злоупотреба с положение, ни прави забележка за корупцията.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 8

    Естествено, че това ще се протръби като колосален успех за г-н Борисов!

    Само че зад маската на държавник-международник, много страхливо нещо му скачаха очичките... Видя се, че Вашингтон не се притеснява да зареже традиционните си десни партньори в Албания (Сали Бериша) и Македония (Кольо Груевски), когато не им скачат по гайдата, и да даде китката на бившите комунисти - съответно Еди Рама и Зоран.

    Сещай се, снахо!

    Едва ли е останал някой неразбрал, освен Мони Паси и Ленчето с кремчето, че Бирисов беше извикан, за да му бъдат направени предложения, на които не може да откаже.

    1. Съгласи се БГ да купува неясно колко и за колко американски втечнен шистов газ и дори не е зле да го продава наоколо, размесен с азерски газ от бъдещия ТАНАР. Това са американските виждания за мечтания хъб Балкан. В тях руски газ няма;
    2. Съгласи се да каращиса в АЕЦ руски реактори с американско ядрено гориво. Такъв експеримент е направен единствено в Украйна. Пак под американски натиск;
    3. Съгласи се на американски "логистичен център" на Черно море. Което както и да се нарича, си е американски военен обект на българска територия, насочен срещу Русия;

    Какво му дадоха в замяна?

    Ами той не е привикан да иска, а да дава!

    Нередност?
  • 3
    udo03382418 avatar :-|
    Nikolay Lazarov
    • - 7
    • + 9

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Здравей,

    ти си интелигентен човек. От постовете ти се вижда обаче, че имаш голям неприязъм към г-н Борисов. Но се опитаи да гледаш на неüата малко по - неутрално и трезво.

    И баба Пенка да я приемат утре в белият дом, пак üе е голям успех и ще се тръби по медиите. Все пак в тази институция се вземат решения засягащи целият свят. Без значение, кои в момента заема тази длъжност!
    шефовете на автомобилните гиганти с оборот в пъти по - голям БВП на България се редят на опашка, за да могат да влезнат там и да не им наложат мита.

    Нека погледнем видните факти във Външната политика:

    - купуваме амриканско оръжие като член на НАТО, а не на някакъв друг пакт! Това не е минус, а голям плус и много държави могат само да ни завиждат за този ход!
    - получаваме алтернативни доставки на газ (инфраструктурата се гради в момента с много бързи темпове. Търсят се висококвалифицирани хора в момента, които да работят в тази свера, а такива липсват и ще трябва да си внасяме). Като има Монопол от 100% Руски газ по - добре ли е?
    - Това, че има натовски бази в България, и искат да изграждат нови такива, може само да ни радва! (Виж Сирия и Украина).
    - В същото време Русия си мълчи и иска да инвестира допълнително в България! (Турски поток, АЕЦ Белене и др. по - малки и невидими сделки).
    - Малък но многозначен пример: В Албания беше признато българското малцинство. Факт които в десетилетията след като нас вече ни няма на този свят, ще бъде голям коз в ръцете на България спрямо недоразумението наречено днес Северна Македония.
    - От ЕС само хвалби и високи постове за Българи.
    - Тук дори не споменаваме, че от години един друг голям комшия (Турция) е много тих и спокоен спрямо България. (Това не винаги е било така).

    Ами по мое мнение това си е пълен успех във Външната политика.
    Много рядко в модерната ни история сме имали добри отношения абсолютно с всички, без някои да е бил разочарован от нас (Тук изключвам Сърбия, но когато те ни се сърдят, значи деистваме правилно и в национален интерес! Историята го е доказала многократно).

    Разбира се, че има и негативи (Но те са изцяло на местна почва). Тук зависи от обществото да е на щрек и да не допуска тези нахалства да се случват. Колкото пъти досега да се е протестирало, толкова пъти Борисов е отстъпвал (Така, че това е единственият лост за влияние).

    Тук искам да те успокоя: Мисля, че Боико Борисов скоро вече няма да е премиер. Тои не е толкова глупав, на какъвто се прави. (Доста е гъвкав и усеща моментите и го е доказал през годините).

    Ето една моя прогноза:
    Боико Борисов ще бъде новият ни президент с два последователни мандата (2022 до 2032 г.).
    Следващият Премиер на България ще бъде....... Слави Трифонов (Дано да греша)

    Почвата за това вече се подготвя.

    Нередност?
  • 4
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 1
    • + 9

    До коментар [#3] от "Nikolay Lazarov":

    Дано не сте прав за Борисов два мандата президент и Слави Трифонов министър-председател! Само като си го помисля и ме избива студена пот...

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 8
    • + 5

    До коментар [#3] от "Nikolay Lazarov":

    Успех е разбира се.. срещу няколко милиарда лева/за несъществуващи самолети/ и още обещания за скъпи покупки си ББ си купи спокойствие.

    Иначе е много хубаво в ЕС и НАТО.. само дето не останаха хора в държавата... нито пък здравеопазване, пътища.. образование. БВП расте пък без европомощите сме 'зели 'дали, щото при тия цени не можем даже да боядисаме инфраструктурата. Армията ни е превърната едно малко нищо..

    Нередност?
  • 6
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 9

    До коментар [#5] от "mickmick":

    Всичко, което изброявате сме си го направили сами. От алчност, недалновидност, байганьовщина или от обикновена глупост. Време да спрем да ползваме страдателни причастия прехвърляйки индиректно вината на "неизвестен извършител" от рода на "лошия запад", "ЕС", "Ран-Ът" и прочие, защото единствено ние решаваме дали ще си инвестираме, пилеем или крадем ресурсите!

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 10


    До коментар [#] от "
    Nikolay Lazarov
    ":

    Благодаря за оценката. Мислим еднакво.
    Но само дотам.
    Борисов е от ненавистната ми порода селски тарикати. Да, може да омае банкянските баби, но ако човек е с акъла си, простотията му няма как да не ти извади очите.
    Факт е, че Борисов вече по Европа не го възприемат сериозно. Ако беше иначе, той щеше да бъде канен на всякакви балкански форуми. А не е.

    Борисов със зъби и нокти драпа да остане на власт. Затова в понеделник лъже руснаците, че е братушка, а във вторник лъже американците, че е пръв атлантик. Но тъй като и едните, и другите са се справяли с доста по-добри играчи, просто гледат максимално да осребрят натисща си.

    Пишете изключително глупави и безсмислени прогнози. Ако бяхте започнал с тях, щяхте да ми спестите четенето. Писането - също.

    Нередност?
  • 8
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 8
    • + 1

    До коментар [#4] от "kratun.ko":

    Не сме си го направили сами, управляващите марионетки го направиха такъв, тия дето ги подкрепят ЕС и САЩ. Под тяхно ръководство разградихме държавата.

    Нередност?
  • 9
    udo03382418 avatar :-|
    Nikolay Lazarov
    • - 5
    • + 6

    Знам, че не сме на едно мнение за Борисов. И в това няма нищо лошо. За това има демокрация.

    Но Борисов ако беше толкова изолиран едва ли щеше да е канен в белият дом и да прегръща и целува американската посланничка като лелката от кварталният магазин. По скоро е доста охажван и уважаван от всички навън и това е единствената причина ДПС да го търпят и да си въртят бизнеса с него.

    Знаете ли кой наистина беше международно изолиран български Премиер? Орешарски!
    Едни американски сенатори (двама бяха) само го посетиха насред БГ и той след срещата хълцайки, заеквайки и пулейки се в камерите с полуглас каза, че се запорира строежа на южен поток (При вече подписани договори за строителство). Последиците от спрените фондове и фалит на КТБ са само страничен ефект, а щетите много по големи от покупката на 8 самолета (Това поне е инвестиция в защита на държавата). А това върна Боико Борисов и ГЕРБ на бял кон във власта.

    Дано прогнозите ми да са глупави и грешни. Вие следите Капитал редовно и пускате редовно коментари във форума. Запаметете си моите глупави прогнози и като му дойде времето, ако съм сгрешил лично ще ви се извиня на вас и на всички, които мислят, че греша и пиша глупости.

    Ето няколко аргумента за моите прогнози:
    - Аз няма да съм от тези, които ще гласувт за Слави Трифонов, но той ще активира голяма маса негласуващи (Предимно млади 20 до 30 годишни със слепия си популизъм).
    - Допълнително фенофете му, които също не са малко, ще гласуват за него.
    - Без да пресмятаме ефекта от телевизионият му проект + ПР ходове които на този етап ние няма как да знаем. Той реално ще получи мин. 500 хил. гласа.
    - Имайки предвид, че е политически необременен, то той може да обещава всичко и на всеки. (Достатъчно е да сложи Софи Маринова за депутат и половината ромски гласове ще ги вземе без пари).

    Тъй като ще вдигне избирателната активност, относителният процент на партиите с твърдо ядро ще падне. И така бъдещият парламент ще баде доминиран от Няма такава държава и ГЕРБ. БСП ще има около 15%, ДПС ще имат между 10 и 15%. Патриоте (Или каквото изчадие се яви на тяхно място) заедно с ДБ около 6 до 8%.

    Предвид вашият пост: "Борисов със зъби и нокти драпа да остане на власт." виждам по - скоро потвърждение на тезата ми, тогава вече над 60 годишният насъбрал на гърба си доста негативи от 12 години управление Борисов да се кандидатира за президент (един изключително мажоритарен вот) и да бъде избран от бабите, които имате в предвид. ("щото" те много си го харесват. Напомня им явно на Бай Тошо).

    Та айде стига с мойте глупости, че сигурно ви е доскучало да ме четете.

    Нередност?
  • 10
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • - 3
    • + 6

    “Тръмп към Борисов: Браво за F-16, "да" за газовия хъб, внимавайте с корупцията и медиите”


    До преди 30 години такова беше отношението и от Съветския съюз - назидателно и леко снизходително.

    Сега Бокичът ще се надуе като пуяк - получи поздравленията, другото със сигурност е минало покрай ушите му.
    А, и още една снимка ще бодне на библиотеката в канцеларията.

    Нередност?
Нов коментар