🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Срещата Борисов-Тръмп отвъд медийните фанфари

Контекстът, в който ще протече посещението на българския премиер във Вашингтон, може да затрудни еднозначната оценка за него

В делегацията, която пристигна в неделя вечер във Вашингтон с правителствения самолет, освен Борисов са и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, както и на финансите и икономиката - Владислав Горанов и Емил Караниколов, както и голяма група журналисти
В делегацията, която пристигна в неделя вечер във Вашингтон с правителствения самолет, освен Борисов са и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, както и на финансите и икономиката - Владислав Горанов и Емил Караниколов, както и голяма група журналисти
В делегацията, която пристигна в неделя вечер във Вашингтон с правителствения самолет, освен Борисов са и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, както и на финансите и икономиката - Владислав Горанов и Емил Караниколов, както и голяма група журналисти    ©  Министерски съвет
В делегацията, която пристигна в неделя вечер във Вашингтон с правителствения самолет, освен Борисов са и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, както и на финансите и икономиката - Владислав Горанов и Емил Караниколов, както и голяма група журналисти    ©  Министерски съвет
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Срещата на българският премиер Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп, която се очаква да се състои тази вечер около 21 часа българско време в Белия дом, очаквано е сред централните медийни събития на седмицата. Сред основните теми на разговора ще са сферите на сигурността, отбраната и енергетиката, включително настоящите и бъдещи големи инвестиции в тях.

В делегацията, която пристигна в неделя вечер във Вашингтон с правителствения самолет, са вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, както и министрите на финансите и икономиката - Владислав Горанов и Емил Караниколов. Заедно с тях пътува и немалка група журналисти, които вече подгряват аудиторията за почти невиждан успех: "ИСТОРИЧЕСКИ ДЕН: Тръмп посреща Борисов на крака", съобщава ПИК; "Борисов кацна във Вашингтон!", удивлява се "Епицентър". "Борисов във Вашингтон: Започваме! (На живо)", въодушевен днес е и "24 часа".

Отношенията със САЩ са безспорно ключови за страна като България. От срещата с Тръмп Борисов очаква и благоприятен за управлението му политически ефект, но контекстът, в който ще се проведе, може да затрудни еднозначната оценка за събитието.

Първо, посещението на българския премиер в Белия дом идва след петгодишна пауза - последното беше през 2012 г., когато Барак Обама покана Борисов. Второ, Борисов е последен в поредицата срещи на Тръмп с лидери на страни от Източна Европа. Първата беше с полския президент Анджей Дуда през юли 2017 г., последваха тримата президенти на балтийските републики (април 2018 г.), чешкият премиер Андрей Бабиш (март 2019 г.), словашкият му колега Петер Пелегрини (май 2019 г.), румънският президент Клаус Йоханис (август 2019 г.) и Виктор Орбан (октомври 2019 г.).

Особено деликатен е моментът на срещата, който съвпада с безпрецедентната процедура по импийчмънт на президента на САЩ заради скандала с подозренията, че е оказвал натиск върху украинския президент Володимир Зеленски да започне разследване срещу сина на Джо Байдън от Демократическата партия и вероятен съперник на Тръмп в президентската надпревара догодина - за да бъде разблокирана отпуснатата американска военна помощ за Украйна. Процедурата се развива доста динамично, като свидетелствата на американски дипломати през отминалата седмица никак не звучат добре за американския държавен глава.

Медийна екскурзия

Поради ситуацията около процедурата по импийчмънт Доналд Тръмп избягва срещи с медии и не се очаква да има обща пресконференция или каквато и да било публичност с участието на американския президент след срещата с Борисов. Тази информация бе потвърдена от Министерския съвет в понеделник. Премиерът Борисов ще отговаря на въпросите на българските журналисти пред сградата на Държавния департамент след срещата и към този момент ще бъде представена само неговата интерпретация за съдържанието и резултата от разговора.

С премиера пътува голяма група журналисти от почти всички централни електронни и печатни медии: БНТ, БНР, Nova, bTV, Канал 3 "Телеграф", "Монитор", "24 часа", дори и от жълтокафяваия сайт ПИК и др.

Енергийните проекти - във фокуса

Въпреки че енергийният министър Теменужка Петкова не е включена в делегацията, няма съмнение, че енергетиката ще бъде една от основните теми на разговорите в Белия дом. На първо място посещението на Борисов в САЩ съвпада с момента, в който Българският енергиен холдинг трябва да обяви кои фирми ще покани за строителството на АЕЦ "Белене". В края на август бяха подадени общо 13 заявления - за стратегически инвеститор, за доставчик на оборудване и изпълнение на технически дейности, както и за миноритарно участие и изкупуване на електроенергия. От тях обаче се очаква държавата да покани за основни инвеститори само руската "Росатом" и Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), а за доставчици и изпълнители - френската Framatome (бившата Areva) и General Electric. Именно участието на последната е важно от гледна точка на посещението на Борисов в САЩ, тъй като проектът за ядрената централа ще може да се представи като международен с американско участие, а не само като руски. Също така не е изключено българският премиер да получи и ново предложение за по-голямо американско участие в изграждането на централата, което обаче може коренно да обърка досегашните планове за реализация на този проект.

По-големият интерес на САЩ в енергетиката на България е свързан с природния газ. Това се видя и при посещението на посланик Херо Мустафа на строителната площадка на междусистемната газова връзка с Гърция - именно чрез нея до българската газопреносна мрежа ще може да достига американски втечнен газ (LNG), заявките за внос на какъвто вече са големи. Поради това е изключително важно дали и какво ще каже Тръмп на Борисов във връзка с продължението на "Турски поток" през България, който обслужва изцяло интересите на Русия и е реална конкуренция за вноса на американски LNG в Източна Европа. Различни високопоставени лица от САЩ неведнъж са се изказвали против "Турски поток", а срещу северния му аналог - "Северн поток 2", дори се предприемат реални действия, след като Конгресът прие санкции за участващи в изграждането му компании.

Тема на разговор вероятно ще са и договорите с т.нар. американски централи в комплекса "Марица-изток", които българското правителство обяви, че иска да прекрати.

Отбраната също

Това вероятно ще е и темата, която ще предизвика най-много вълнения и страсти, особено в контекста на изказването на българския премиер от неделя, че няма да допусне изграждането на черноморска база на НАТО на българска територия. Изявлението веднага провокира остра декларация от страна на Атлантическия съвет в България (АСБ), според който подобни думи не подхождат на страна, членка на НАТО, а на неутрална държава, която балансира между Запада и Русия. По принцип акваторията на Черно море е един от най-възловите региони в стратегията на Северноатлантическия алианс за възпиране на руската експанзия. "Черноморският регион има голямо стратегическо значение за НАТО и алиансът увеличава своето присъствие в него", обяви и председателят на алианса Йенс Столтенберг само преди около три седмици по време на посещението си в Одеса.

В случая обаче дяволът е в детайлите. Когато българският премиерът отхвърля изграждането на "натовска база", това не означава, че страната ни няма да увеличи вместо това прякото двустранното военно сътрудничество със САЩ по линия на т.нар. съвместни съоръжения. Става дума за сухопътния полигон "Ново село", авиобаза "Граф Игнатиево" и летището за предно разполагане "Безмер", към които може да се добави и военноморски компонент. Прякото двустранно договаряне със САЩ отговаря и на вижданията на американския президент Тръмп, който често обявява НАТО за "отживелица". По подобен начин подхожда и Полша, която поиска изграждането на американска военна база на своя територия на двустранна основа.

Въпросът в случая е какво би представлявало едно бъдещо евентуално военноморско "съвместно съоръжение", както завоалирано биват кръщавани американските бази у нас, за да не провокират проруски настроената част от населението. Според източници на "Капитал" доста по-вероятно е да се изгради не пълнокръвна база за нуждите на бойния флот на САЩ, а по-скоро пункт за наблюдение и контрол на черноморската акватория, т.е. радиолокационни инсталации.

Последното е предпоставка българската страна да поиска от САЩ (безвъзмездна) доставка на модерни 3D радари, които са почти задължителна добавка към проекта за закупуване на щатски изтребители F-16 Block 70. Подобни радари се продават от същата корпорация Lockheed Martin, която ще доставя изтребителите. Въпросът е кой ще плати за тях и ще съумее ли Бойко Борисов да ги спазари като военна помощ. И срещу какво.

Предстои да се види дали и темата за превъоръжаването на българските сухопътни войски с нови бройни машини ще присъства като елемент в разговорите с Тръмп. В проекта за 1.46 млрд. лв. мултинационалният гигант General Dynamics (GD) е с мажоритарна щатска собственост, но влиза в България чрез швейцарския си филиал MOWAG.

Присъствието на министрите Дончев и Караниколов предполага, че ще бъде засегната и отбранителната индустрия, най-вероятно ще стане в две направления – бъдещите инвестиции на Lockheed Martin у нас покрай сделката за F-16 и износа на български оръжейни системи. Очаква се Lockheed Martin да инвестира в българския авиоремонтен завод "Авионамс", където да се извършват поне базови ремонти на бъдещите ни бойни самолети, във военновъздушното училище в "Долна Митрополия", където да се инсталират симулатори на F-16 за подготовка на пилоти, и в производствени мощности за сглобяване на военни дронове.

Медии, Русия и корупция може и да се избегнат

Сред акцентите на срещата е и темата с руското влияние в България, която от американска страна е формулирана като "противодействие на злокачественото влияние, заплашващо суверенитета на България".

В контекста на срещата Борисов-Тръмп пред bTV в неделя вечер пък интервю даде и новият американския посланик в София Херо Мустафа. Тя коментира и ситуацията с медиите и правосъдието в страната, заявявайки, че "България може да развие пълния си потенциал само с независими медии и върховенство на закона". И допълни, че България е млада демокрация и има много работа, за да постигне върховенството на закона.

Бившият посланик на САЩ в София Джеймс Пардю обаче не смята, че тези теми ще са във фокуса на разговора между Борисов и Тръмп. В интервю за българската секция на Deutsche Welle от уикенда дипломатът казва: "Много добре познавам премиера Борисов и мога да ви кажа, че те двамата с Тръмп много си приличат. И сигурно отлично ще се разберат. И двамата залагат на национализма и на един определен, груб популизъм. И двамата не обичат свободните, независими и настъпателни медии".

И добавя, че "предвид очевидната слабост на Тръмп към Владимир Путин аз не вярвам, че Тръмп изобщо ще натиска България да се дистанцира от Путинова Русия. В България съществува сериозно руско влияние, но Москва умее да не го показва толкова нагледно."

В този контекст е интересно да се види дали ще бъде засегната и темата за руските шпиони в България. През последните месеци София се опита да симулира активност в тази посока, изгонвайки един първи секретар в руското посолство и отказвайки акредитации за предложен нов военен аташе. Тези действия не изглеждат много убедителни на фона на последните разкрития на разследващия сайт Bellingcat, описващи специалната операция на ГРУ по отравянето на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев и връзката на участниците в нея с отравянето на двойния агент Сергей Скрипал в Солсбъри.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 1
    • + 7

    Изключително унизителна сценка. Баце отива на държавно посещение, където го посрещат двама американски военни с неизвестен чин и персоналът на българското посолство барабар с шофьорите и секретарките. Самолетът е допуснат до някакво второстепенно селскостопанско летище. Военният ни министър слиза от държавния самолет нахлузил някакви протрити дънки и влачи дисагите след себе си, вероятно защото вътре държи държавни тайни и някой може да се опита да му ги открадне.

    Нередност?
  • 2
    chichi01 avatar :-(
    Чичи (Ice Man's fan)
    • - 5
    • + 3

    Неподписана и обидна статия.
    Жалко, Икономедия.
    Вие поискахте да акредитирате "екип" и някой ви отказа, че сте изтипосали важната новина, за присъствието на ПИКантски-те си колеги в делегацията?

    Нередност?
  • 3
    liz31552545 avatar :-|
    liz31552545
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#1] от "kratun.ko":

    Както се поставиш, така те и посрещат. Бойко е второразреден премиер -хитрец с характерния манталитет на Баш- Майстора. Не че Тръмп е по- различен, но Щатите имат достатъчно капацитет да оценят нашия Човек адекватно и да го поставят на мястото му. Представете си да го посрещнат с големи почести. Така ще го объркат, че ще реши, че е играч от световна величина и ще натвори куп поразии. Батко няма много собствени задръжки, такаче по-полека...

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 6

    Верно е обидно казионна статията.

    Тазобедрените стави на Капитал видимо не издържат на жестокия шпагат, на който са подложени: да се измъкват с витиевати словесни конструкции, за да прикрият диктата за американското военно и икономическо натрапено присъствие в БГ и района.

    За каква корупция и върховенство на закона имат очи да говорят в Капитал, след като жмяха и дума не обелиха, когато Цацаров, Гешев и шефовете на спецслужби бяха привикани в Америка. Кой ги викна, пичове? Защо? Какво им наби в канчетата?

    Ни стон не се чу от "екипа на Капитал" по случая. Вероятно тогава и там Гешев е поел някакви ангажименти пред някой американски кукловод и е целунал нечий пръстен. И е бил калесан за приемник. Пък жълтопаветните бунаци в БГ нека си викат срещу Гешев пред Съдебната и на Орлов.

    БГ корупцията явно изобщо не притеснява Вашингтон. Както се изразяваше в изтекла от Уикилийкс шифрограма на един от ЮЕс посланиците в началото на Борисов : "кучи син, ама наш кучи син"

    Сега на привикания техен кучи син ще бъдат наредени две-три простички неща:

    1. Спира се Турски поток и започва да се купува американски втечнен шистов газ. Цена? Каквато.
    В Капитал това занапред ще се нарича "деверсификация";

    2. Русия щом може, нека си строи АЕЦ (просто след фалита на Уестингхаус САЩ нямат компания, която да може да го прави), но ядреното гориво за нея ще се купува от САЩ.
    Този експеримент се проведе и в една друга подмандатна американска територия - в Украина, където в съветските ВВЕР реактори се пъха американско ядрено гориво и експарти твърдят, че просто се залагат атомни бомби. Ама в Украйна. И България е далеч от САЩ, така че ядрена опасносност за янките няма.
    В Капитал това също ще се нарича деверсификация;

    3. Военоморска база? За кво им е? Имат си конак в Одеса, в Констанца. Едни РЛС на 2-3 места - в Атия, на Галата и на Шабла са им достатъчни. И няма да се наричат "следенне на руския флот", а ще са за "управление са Ф-ките ни". Нищо че Ф-ките ще почнат да ги произвеждат чак след 3 години...

    В Капитал това ще се нарича ...
    Всъщност няма никакво значение как ще ни го представят американските грантаджии. По-същественото е, че руски ядрени ракети ще имат легитимни цели. В България. И това ако не е руска заплаха, здраве му кажи!

    Помня времето на големия съветски брат. Също толкова гнусно беше, както и сегашното братство с Америка.

    И тъй като Господ е показал неведнъж, че има афинитет към българите, скоро-скоро ще трябва да бастиса и тая империя, която се отнася унизително с нас и хич не й е зор, че ни затрива.


    Нередност?
  • 5
    borodino avatar :-(
    borodino
    • - 1

    Официалното посрещане на борисов с топовни салюти и военни салтанати е било на...гробище... Черен хумор в излишък.

    Нередност?
Нов коментар