Вечерни новини: МОСВ се е провалило с "Натура 2000", по-скъпа вода от януари

И още: Китай намалява митата на 859 стоки; Поне 50% от приходите на болниците ще трябва да отиват за заплати

Сметната палата откри редица пропуски в работата на управляваното от Нено Димов Министерство на околната среда и водите по защитените зони "Натура 2000"
Сметната палата откри редица пропуски в работата на управляваното от Нено Димов Министерство на околната среда и водите по защитените зони "Натура 2000"
Сметната палата откри редица пропуски в работата на управляваното от Нено Димов Министерство на околната среда и водите по защитените зони "Натура 2000"    ©  Надежда Чипева
Сметната палата откри редица пропуски в работата на управляваното от Нено Димов Министерство на околната среда и водите по защитените зони "Натура 2000"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В последния работен ден преди коледните празници много държавни институции излязоха с решения, които касаят цели сектори от икономиката. В понеделник беше подписан новият Национален рамков договор с лекарския съюз, като в него има конкретна формула за заплатите на работещите в системата от догодина. Не по-малко от 50% от приходите на болниците ще отиват за разходи за персонал, а заплатите на сестрите и лекарите трябва да са в съотношение 1 към 1.6.

Комисията за енергийно и водно регулиране пък одобри нови тарифи на 24 водни дружества в страната, вследствие на което цената за потребителите ще се увеличи с между 3 и 10%.

Премиерът Бойко Борисов продължава своите видеообиколки из страната. В понеделник той се озова в Родопите, за да инспектира ремонта на 36 км от пътя Кричим - Михалково - Смолян. От видеата във фейсбук профила на премиера се вижда, че и това пътуване минава в шеги, закачи, искания за още пари от бюджета и благодарности за вече отпуснатите. Възрастен родопчанин посрещна джипа на премиера с обръщението "Ваше високоблагородие", а Борисов го поправи: "И аз съм селянин, от Банкя, като тебе!"

Коледният дух бавно обзема и данъчните из страната - и тази година НАП спазват традицията и ще пуснат стотици свои служители из зимните курорти на лов за неиздаващи касови бележки и неотчитащи обороти хотели и ресторанти.

Извън политиката и злободневните теми - прогнозата тази година е за Коледа без сняг. Но пък очакванията на синоптиците засега са за по-студена и бяла Нова година.

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Най-важните новини от деня в три изречения

Сметната палата: Министърът на околната среда не си е свършил работата по "Натура 2000"

Управлението на мрежата "Натура 2000" с цел защита на околната среда и местното население все още не е ефективно, установи одит на Сметната палата. В него се посочва, че към средата на 2019 г. министърът на околната среда и водите не е издал заповеди за обявяване на 211 защитени зони от общо 341 одобрени в България от Европейската комисия. Заради забавянето не са определени режими за опазването на зоните, което е причина за стартирането от Европейската комисия на наказателна процедура. Бюджетът на Националната приоритетна рамка за действие за "Натура 2000" за периода 2014-2020 г. е почти 1.6 млрд. евро.

В 24 области цената на водата се вдига с между 3 и 10%

Комисията за енергийно и водно регулиране прие новите цени за ВиК услугите в 24 области през 2020 г. Увеличение на тарифите има навсякъде, като то варира от 3 до 10%. Основният мотив на регулатора за повишаването на цените е натрупаната инфлация от 2017 г. насам, когато са били приети бизнес плановете на дружествата.

Китай намалява вносни мита

Китай ще намали митата за стотици стоки, вариращи от замразено свинско до хайтек части, като така ще ореже част от търговските барирери, за да подкрепи икономиката. Пекин заявява, че вносните тарифи за 859 стоки ще бъдат намалени от 1 януари 2020 г. Страната използва високите мита, за да защити местните индустрии, и сега може да твърди, че с този ход изпълнява обещанието си да отвори икономиката, което е едно от исканията на САЩ за приключването на търговската война между двете държави.

Саудитска Арабия осъди петима на смърт за убийството на журналиста Хашоги

Съд в Саудитска Арабия осъди на смърт петима души и изпрати в затвора за общо 24 години трима други за убийството на журналиста Джамал Хашоги миналата година. Хашоги, който критикуваше саудитските власти, бе убит в саудитското консулство в Истанбул от екип саудитски агенти. Рияд твърди, че това е била "неоторизирана операция", и изправи на съд 11 души. Според специалния докладчик на ООН Агнес Каламар делата са били "обратното на правосъдие". "В крайна сметка извършителите са виновни и осъдени на смърт. Поръчителите не само са на свобода, а и едва бяха докоснати от разследването и процеса", посочва тя. В доклада си Каламар стига до заключението, че смъртта на Хашоги е "екзекуция", за която саудитската държава е отговорна, и че има доказателства, че високопаставени представители, включително престолонаследникът Мохамед бин Салман, подлежат на разследване.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Изпращаме успешна година, с голям ръст на икономиката, стабилни финанси, с трайно повишение на доходите. От папата до Белия дом - най-важните хора в света дадоха оценка за България, имаме етнически мир, а регионите са в растеж."

Премиерът Бойко Борисов направи обобщение на 2019 г. по време на поредната джип обиколка из страната.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Предколедно: Музиката събра стотици на централната жп гара в Прага

Песни и музика озвучиха централната гара в Прага по време на представлението "Чешка коледна литургия" от композитора Якуб Ян Риба.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

На 30 декември Столичният общински съвет ще гласува промените в Наредбата за местните данъци и такси, план-сметката за почистване на София и размера на таксата за битови отпадъци за жилищни и нежилищни имоти.