ЕК: големи инфраструктурни проекти в България нарушават европейските директиви

От Брюксел критикуват страната заради нарушения на директивите за местообитанията и биоразнообразието

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Мащабни" инфраструктурни обекти, за които България получава пари от Европейския съюз (ЕС), може да са в нарушения на директивите на Брюксел. Това става ясно от писмо, което Европейската комисия, и по-конкретно генерална дирекция "Околна среда", е изпратила до Министерство на околната среда и водите (МОСВ) в средата на май, което "Капитал" получи през свой източник.

Писмото е по повод Директивата за местообитанията, с която е създадена мрежата "Натура 2000", и в него от дирекцията отбелязват, че е "констатирано неспазване на въпросните разпоредби" по мащабни проекти, съфинансирани от европейските фондове за периода 2014 - 2020 г. В писмото не се уточнява за кои проекти конкретно става въпрос.

ЕК подчертава, че при наскоро представените за финансиране големи инфраструктурни проекти се наблюдава неспазване на разпоредбите и по директивата и Закона за биологичното разнообразие.

"Капитал" изпрати въпроси до екоминистерството за това писмо и какви действия ще предприеме министерството в съдействие с другите институции, за да гарантира, че се спазва директивата при въпросните проекти, но не получи отговор.

Какво ни намекват от ЕК

"Проектите, които са съфинансирани от фондовете на ЕС, подобно на всеки друг проект или план, който може да има значително отражение върху защитени зони по "Натура 2000", трябва да подлежат на подходяща оценка спрямо специфичните за съответната територия природозащитни цели. Липсата на специфични по територии природозащитни цели или установяването на природозащитни цели, които не отговарят на описания по-горе правен стандарт, осуетяват постигането на съответствие с изискванията по член 6, параграф 3", пише в писмото. От ЕК искат гаранция, че съфинансираните от ЕС проекти отговарят напълно на изискванията на Директивата за местообитанията.

Писмото е адресирано до "г-н Калугеров", като вероятно става въпрос за Мирослав Калугеров, директор на дирекция "Национална служба за защита на природата" в МОСВ. Не са споменати обаче конкретни проекти, по които има проблем.

Екологията е проблем

Най-мащабните инфраструктурни проекти в настоящия програмен период по оперативна програма "Транспорт и транспорт инфраструктура" включват отсечките между Благоевград и Крупник и Кресна и Сандански, както и тунел "Железница" от магистрала "Струма", "Западна дъга на Софийски околовръстен път", фаза 2 от магистралата Калотина - София, както и редица жп проекти.

Най-проблемният проект от екологична гледна точка, поне по публична информация, е участъкът от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, но той не се финансира в програмния период 2014 - 2020. ЕК критикува апликационната форма на България за европейско финансиране за въпросния лот още миналата година. От комуникация между Брюксел и София стана ясно, че в проекта има редица недомислици и проблеми, включително и че той е оценен по-благоприятно от екологична гледна точка, защото България не е изпълнила изискванията за компенсаторни мерки по околната среда.

Държавата реши да направи съществуващия сега път Е-79 част от магистрала "Струма" въпреки предупрежденията на природозащитни организации, че е далеч по-добре трафикът да се изнесе изцяло от дефилето, защото вече вреди сериозно на биоразнообразието. Всъщност ЕК бе поискала да види конкретни мерки за околната среда покрай строителството още през април 2019 г., но държавата не е реагира. В крайна сметка пътната агенция оттегли кандидатстването за финансиране и обяви поръчка за екомерки за 3 млн. лв.На фона на това ЕК води и наказателна процедура срещу България заради "Натура 2000". Причината беше, че МОСВ не е издало в срок необходимите заповеди за обявяването на голяма част от защитените зони в България.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    grazhdanin avatar :-|
    гражданин
    • + 6

    Добре, че е ЕК да следи за правилата, че иначе ще я караме винаги през просото!

    Нередност?
  • 2
    alien04 avatar :-|
    alien04
    • + 3

    Мирослав Калугеров, шефа на НСЗП, беше дясната ръка Нено Димов. Той остана в неговата сянка, но всъщност със зъби и нокти бранеше всички негови лобистки и противозаконни решения. Ето и резултатът от неговата "работа".

    Нередност?
Нов коментар