Спецпрокуратурата пробва нова тактика за отстраняване на кмета на Несебър

След като съдът пусна Николай Димитров под гаранция, прокуратурата поиска отстраняването му от длъжност

Николай Димитров    ©  Дневник
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Точно десет дни след като Специализираният наказателен съд пусна под гаранция кмета на Несебър Николай Димитров, обвинен за купуване на гласове, Специализираната прокуратура предприе нова тактика за свалянето му от кметския пост. В петък спецпрокуратурата съобщи, че в Специализирания наказателен съд е внесено искане за отстраняване на Димитров от длъжност като кмет на Несебър, докато трае разследването срещу него.

Парадоксалното е, че това става, след като на 23 декември м.г. по делото за мярката за неотклонение на Димитров спецсъдът за втори път прие, че няма опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление. Прокуратурата не протестира пускането на Димитров под гаранция, но сега предприема нова мярка, която би имала същия ефект, ако бъде приета от съда. На практика отстраняването ще зачертае резултата от проведените преди два месеца избори, на които Димитров се яви и спечели като независим кандидат за кмет срещу кандидата на ГЕРБ, който пък бе подкрепен и от партията на братя Диневи.

Николай Димитров бе обвинен в организиране на престъпна група за купуване на гласове и бе задържан под стража на 22 октомври - пет дни преди гласуването на местните избори. Въпреки това той спечели изборите още на първия тур с внушителните 60% от гласовете, като очевидно прокурорската акция доведе до висока избирателна активност в Несебър. Остана в ареста и след края на изборите въпреки възраженията на защитата му, че обвинението е за купуване на гласове, което няма как да се осъществи в следизборно време. Стигна се до това той да бъде конвоиран с белезници до Несебър, за да положи клетва като кмет на първото заседание на новоизбрания общински съвет. Белезниците му бяха махнати за процедурата, а след това му бяха сложени отново и той бе върнат обратно в ареста.

Междувременно на два пъти защитата на Димитров атакува наложената му мярка за неотклонение, като Специализираният наказателен съд и двата пъти го освобождава под гаранция. Първият път спецсъдът му наложи гаранция от 40 000 лева, но след прокурорски протест втората инстанция - Апелативният специализиран наказателен съд, отмени това решение и остави задържането под стража. Вторият път спецсъдът определи гаранция от 50 000 лв., като пак прие, че няма опасност той да се укрие, отпаднала е и опасността да извърши ново престъпление, а в рамките на разследването е събран значителен обем доказателства. Този път прокуратурата не протестира решението. Димитров плати гаранцията на 27 декември, а от вчера - 2 януари т.г., отново изпълнява функциите на кмет на община Несебър. Ден по-късно спецпрокуратурата поиска отстраняването му от длъжност.

Аргументът на обвинението е, че в качеството си на кмет Николай Димитров е основен работодател на голям брой фирми и лица в общината и разполага с възможности да повлияе на свидетели. Това твърдение обаче влиза в конфликт с приетото от спецсъда само десет дни по-рано при промяната на мярката му за неотклонение (и оставено без реакция от прокуратурата) - че няма опасност той да извърши престъпление, в това число и да повлияе на свидетели, което е престъпление срещу правосъдието. Това коментират юристи, до които "Капитал" се допита, като поставят и друг въпрос - от задържането на Димитров досега са минали близо два месеца и половина, през това време прокуратурата е трябвало да приключи разследването, включително и да разпита всички свидетели.

Само по себе си отстраняването от длъжност, дори да бъде потвърдено от съда, не е основание за предсрочно прекратяване на мандата на кмета, независимо колко време продължи разследването. В Закона за местното самоуправление и местната администрация са изброени 13 различни основания за предсрочно прекратяване на мандата на кмета, включително и при трайна фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца, но само поради заболяване, при неоснователно отсъствие от работа за повече от един месец, както и "когато след избирането му е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер или на лишаване от право да заема държавна длъжност". Другояче казано, при евентуалното му отстраняване от длъжност кметският пост ще бъде поверен на някой от зам.-кметовете, докато приключи разследването, което е единствено в ръцете на прокуратурата, коментират юристи. Те припомнят, че това не е първият такъв случай, когато един кмет бива отстранен от длъжност почти през целия си мандат заради образувано разследване, а след това бива оправдан. Даже дават пример с кмета на Гълъбово Николай Тонев, който през 2009 г. беше отстранен, през 2014 г. - оправдан, и след това пак спечели изборите и е вече четвърти мандат кмет.

"Няма да даваме никакви изявления", заяви пред "Капитал" адвокат Петър Атанасов, един от двамата защитници на Николай Димитров. Вторият е столичният адвокат Ина Лулчева, с която не успяхме да се свържем.

Всъщност именно адвокат Лулчева още по делата за мерките за неотклонение посочи най-същественото процесуално нарушение в производството срещу Димитров и четиримата му съпроцесници - че те са обвинени от некомпетентен орган – Специализираната прокуратура, а по мерките се произнася некомпетентен съд – Специализираният наказателен съд. Делата за организирано купуване на гласове не са подсъдни на спецправосъдието, казва Лулчева, и се позовава включително и на решение на Конституционния съд от 2011 г. Ако тезата й бъде възприета, това би означавало прекратяване на производството в спецпрокуратурата и препращане на материалите в компетентната районна прокуратура.

Очаква се делото по искането за отстраняване на Димитров да се гледа в неделя.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Напразните усилия на Цацаратуро-Гешефтурата!

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3
    • + 1

    Е, то целта не е да го свалят от власт - пак ще бъде преизбран. Целта не може и да е да го вкарат в затвора, защото това ще отнеме години.

    Просто ГЕРББСПДПС упражняват натиск чрез личната си прокуратура до постигане на извънсъдебно споразумение. Накрая всичко ще опре до едни суджуци и делото ще се изпари като всички други...

    Нередност?
Нов коментар