🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Треската за власт в Созопол и Несебър

Двата крайморски града остават "модел" на превзетата публична власт и изродената политическа ситуация

Разследваният от прокуратурата за злоупотреби кмет на Созопол Панайот Рейзи сега е начело на листата на СДС и се надява да оглави Общинския съвет
Разследваният от прокуратурата за злоупотреби кмет на Созопол Панайот Рейзи сега е начело на листата на СДС и се надява да оглави Общинския съвет
Разследваният от прокуратурата за злоупотреби кмет на Созопол Панайот Рейзи сега е начело на листата на СДС и се надява да оглави Общинския съвет    ©  Юлия Лазарова
Разследваният от прокуратурата за злоупотреби кмет на Созопол Панайот Рейзи сега е начело на листата на СДС и се надява да оглави Общинския съвет    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когото и да попитате в Созопол и Несебър за изборите в неделя, ще ви каже, че в двата черноморски града няма партии в традиционния смисъл. През последните 12 години те се превърнаха в модел за "пленена" публична власт. И двата града се управляват три мандата от едни и същи кметове - съответно Панайот Рейзи и Николай Димитров. Дълголетието на Рейзи се дължи на умението му "да си купува" местни политически фактори и да разпределя общинските порции между част от бизнесмените в града. Димитров пък лавираше успешно между три бизнес групи, които неизменно присъстват в общинския съвет - двете местни бизнес партии МОРЕ (на строителните предприемачи Йордан и Динко Диневи) и ДЕЛА (зад която също стои строителен предприемач - Чавдар (Чочо) Александров, както и на хора от хотелиерския бизнес в Несебър и Слънчев бряг, представени в местната власт от три формации, чиито регистрации ползват.

След осемгодишен престой на кметския пост в Созопол от името на ГЕРБ на тези избори Панайот Рейзи атакува местната власт от друг ъгъл - като водач на листата на СДС. Никой в Созопол няма съмнение, че се е прицелил в позицията на председател на общинския съвет, от която ще може отново да дърпа конците на местната власт. Николай Димитров пък се кандидатира за четвърти мандат като кмет на Несебър в опит да запази статуквото, но този път има сериозен противник в лицето на съюзилите се срещу него МОРЕ и ГЕРБ, в чиито редици преди девет години се вля формацията ДЕЛА.

Битката на изборите в двата града е ожесточена. В Созопол се разрази истинска плакатна война - някой беше изчегъртал снимката на Рейзи, а в интернет беше пуснато видео, от което се вижда как неговият зет и личният му шофьор късат плакатите на кандидата на БСП Тихомир Янакиев. В партийните централи се говори за заплахи от бившия кмет към други кандидати, както и за опити за купуване на гласове в селата, които имат решаваща роля за изхода от вота в общината.

В Несебър пък прокуратурата се намеси предизборно с показния арест на досегашния кмет Николай Димитров и други участници в надпреварата от формации, различни от ГЕРБ.

В Созопол - матрицата на ГЕРБ с Рейзи под друга форма

Когато в началото на април прокуратурата обвини Рейзи за източване на 2 млн. лв. чрез кухи фирми и малко след това Апелативният специализиран съд го отстрани от длъжност, а ГЕРБ го изключи от партията, мнозина мислеха, че с политическата кариера на Рейзи е свършено. След трите му кметски мандата общината беше докарана почти до фалит с 23 млн. лв. дългове. За голяма изненада на местната организация на ГЕРБ обаче централното ръководство не избра никой от двамата излъчени от нея кандидати - Константин Гребенаров и Георги Пинелов, а номинира за кмет сочената за дясна ръка на Рейзи Красимира Германова. Тя беше в листата на Рейзи още в първия му мандат, а в този оглавяваше общинския съвет от името на ГЕРБ. Рейзи подкрепи кандидатурата на Германова и оглави листата на СДС, подредена също от него. Това е схемата, чрез която Рейзи да се завърне на бял кон в общината, като с Германова разменят досегашните си позиции. "Като Путин и Медведев", шегува се общинският съветник от БСП Тодор Дамянов.

Решението за Германова обаче предизвика разцепление в редиците на ГЕРБ, като двама общински съветници - Георги Пинелов и Янчо Георгиев, напуснаха партията. Пинелов се кандидатира за кмет от името на партия МИР, а Георгиев е в листата му за общински съветници. "Не виждам в листата на ГЕРБ моя кандидат за кмет", казва и Константин Гребенаров, едно от знаковите лица на ГЕРБ в Созопол. Той беше лидер на местната организация на партията, преди Рейзи да я овладее, и се възпротиви на издигането му за кмет още през 2011 г. Оттогава до април беше със статут "предложен за изключване", даден му от Рейзи.

В ГЕРБ - Созопол, има няколко обяснения за издигането на Германова. "Рейзи беше направил схема за евроизборите. Беше разпределил хората от ГЕРБ да работят за други партии, като искаше да види всеки от близките му колко гласове ще докара. Примерно Германова работеше за "Воля", а други от местното ръководство на ГЕРБ - за ВМРО. Събираме се в щаба на ГЕРБ в деня на вота и аз с недоумение виждам как се следят с интерес резултатите на "Воля". Тогава изгубихме изборите от БСП с 56 гласа и аз си подадох оставката от ръководството", разказва Пинелов. По думите му 70% от структурата на ГЕРБ в Созопол са хора на Рейзи, които работят главно в общината. Неофициално местни активисти на партията разказват и че преди да реши кого да номинира за кмет, Борисов се допитал до двама бизнесмени - собственика на курорта "Дюни" Людмил Стойков и областния управител на София от "Атака" Николай Пехливанов, който притежава комплекс до Созопол. Те изразили предпочитанията си за Германова.

Рейзи демонстрира пълната си победа, като на откриването на предизборната си кампания, на което присъства и кандидатът за кмет на ГЕРБ Германова, покани да пее "забранения" от Борисов Веселин Маринов. Германова пък се оправда, че била по покана на Рейзи, защото СДС подкрепя кандидатурата й: "Присъствах само аз, нямаше хора от листата на ГЕРБ." Тя не крие, че е близка до Рейзи. "Да, аз съм от неговия екип, но съм различен човек и визията ми за развитието на града е различна. Рейзи няма ангажименти към ГЕРБ", казва Германова. Но не изключва, че ако ГЕРБ и СДС имат мнозинство, Рейзи може да бъде избран за председател на общинския съвет, защото е "дясностоящ човек". По предварителни изчисления с листата на Рейзи може да влязат между 6 и 8 общински съветници, а с тази на ГЕРБ - между 5 и 7, което означава, че двете партии ще имат силно мнозинство в 17-членния общински съвет. "ГЕРБ в Созопол ще се разпадне само когато Рейзи бъде осъден", смята Гребенаров.

Германова не приема едно от обвиненията на опонентите й, че община Созопол е фалирала. Казва, че общината има оздравителен план и задълженията от 20 млн. лв се обслужват. "Аз съм кандидат на управляващата в момента партия. Имам контактите и опита в местното самоуправление и мога да кажа че, ако бъда избрана за кмет, мога да съкратя срока за финансовото оздравяване на общината.", добавя Германова.

Основният опонент на Германова е кандидатът на БСП Тихомир Янакиев, който на два пъти през последните осем години се изправяше и срещу Рейзи. Освен на победата на БСП над ГЕРБ на евроизборите той разчита и на още един факт - недоволството на хората от управлението на града. "Преди 12 г. Созопол нямаше дългове и разполагаше с общинска собственост. След управлението на Рейзи общината е задлъжняла с 22 млн. лв. към края на юни т.г., има неразплатени, но фактурирани задължения за 3.5 млн. лв. Не смея да мисля, че може да има и нефактурирани. А моята информация е, че има, което означава, че дълговете може да набъбнат на 30 млн. лв." Според Янакиев не се знае и каква собственост има общината, защото Рейзи всяка година продава активи. По думите му пристанището за 11 млн. лв. в Черноморец генерира постоянно напрежение сред жителите на града, защото е направено некачествено и водата се заблатява.

Янакиев е убеден, че ако изборите са честни, той ще спечели кметския пост. Минус за него е още един факт - БСП няма свой представител в общинската избирателна комисия (ОИК). Кандидатът на БСП обяснява, че закъснели с представянето на документите и вместо техен кандидат за член на комисията назначили представител на "Воля". Към това Георги Пинелов добавя, че почти цялата ОИК е от хора, които са по някакъв начин зависими от Рейзи. "Той вкара председателя на ДПС Мюмюн Халилов в листата си и така взе квотата на ДПС и назначи за зам.-председател близката до него Албена Хаджийска, която работи в "Местни данъци и такси" в общината. По този начин Рейзи, освен че владее цялата ОИК, владее и секционните избирателни комисии", казва Пинелов.

В Несебър - брутално рамо от прокуратурата

Миналата събота в акция, ръководена от прокуратурата, бяха претърсени жилището на кмета Николай Димитров, офисът на жена му, домовете на трима кандидати за общински съветници - от БСП и "Движение 21" и кандидатът на партията на Татяна Дончева за кмет на Свети Влас, заради съмнения за купуване на гласове. А в понеделник след поискано от главния прокурор Сотир Цацаров и дадено от ЦИК разрешение Димитров беше арестуван заедно с тримата обискирани кандидати за общинския съвет, които подкрепят неговата кандидатура за кмет, а също и кандидата за кмет на Свети Влас. За кандидата на "Движение 21" за общинския съвет в Несебър се говори като за единствения, който има шанс да влезе извън представителите на статуквото. През юли с кмета три мандата Димитров, издиган от инициативен комитет като независим кандидат, имаше още един инцидент. Някой хвърли коктейл "Молотов" по входната врата на жилището му. Едва ли някой е повярвал на обяснението, че са го направили деца. Мнозина в Несебър са убедени, че това е бил акт за сплашване, а също и предупреждение да се откаже от кметската надпревара.

В игра на бизнес тронове

В първите два мандата Николай Димитров управляваше една от най-богатите общини в България с бюджет над 70 млн. лв. с подкрепата на местната бизнес партия МОРЕ на братята Диневи. Колаборацията им беше в отговор на другата силна бизнес партия в града - ДЕЛА, около интересите на Чавдар Александров, оглавявана от Атанас Терзиев, понастоящем кандидат-кмет на ГЕРБ. Двете бизнес групировки дълги години бяха в открита война. След изборите през 2007 г. Димитров успя да постигне примирие помежду им, като назначи за зам.-кмет по строителството човек на ДЕЛА. То обаче продължи само година. През 2010 г. от ДЕЛА сезираха прокуратурата, че яхтеното пристанище на братя Диневи в Свети Влас е незаконно. Малко след това автомобилът на лидера на ДЕЛА Атанас Терзиев беше обискиран от полицията и първоначало информацията беше, че в него са открити наркотици, но впоследствие се оказа пудра захар. Терзиев заподозря за акцията на полицията братя Диневи и предположи, че това е отмъщение за разкритията, че един от обвиняемите по "знаковото" към оня момент дело "Октопод" Марио Джотолов е участвал активно в кампанията на кмета Николай Димитров през 2007 г.

Атаката на ДЕЛА срещу братя Диневи, собственици на комплекси и яхтено пристанище в Свети Влас, съвпадна с вливането на партията в редиците на ГЕРБ.

След изборите през 2015 г. обаче в отношенията между Николай Димитров и формацията на братя Диневи настъпи обрат. За председател на общинския съвет в града противно на очакванията не беше избран водачът на листата на МОРЕ Благой Филипов, заемал поста в предходните два мандата. Възкачването му на него стана с гласовете на няколко формации, зад които стоят видни хотелиери от града - "Български социалдемократи" на Костадин Нищелков, коалиция "Зора" (ССД, СДС и ВМРО), зад която стои Венелин Ташев, и двамата съветници от обединението "БСП - ПК "Тракия" Георги Георгиев и Петър Тодоров. Това пренареди драстично конфигурацията в общинския съвет и от съюзник на кмета партията на братя Диневи МОРЕ стана негова опозиция заедно с "противниците" си от ГЕРБ. А несебърският хотелиерски бизнес влезе триумфално в управлението на града.

В Несебър има две обяснения за разрива между Димитров и МОРЕ. Едното е, че братя Диневи не заявили предварително подкрепата си за него, защото смятали, че в надпреварата може да победи кандидатът на ГЕРБ Златко Димитров, изпълнителен директор на "Слънчев бряг". Изборът на кмет обаче беше решен още на първия тур в полза на Димитров. "Кметът и МОРЕ се изпокараха, защото те искаха да казват къде ще отиват средствата, кой ще изпълнява обществените поръчки. Искаха всичко да минава през техните съветници и предполагам, че са прекалили", е обяснението на Венелин Ташев.

За предстоящите избори статуквото от последния мандат на кмета Николай Димитров изглежда непроменено. Формациите, които го подкрепяха, отново застават зад него. Те имат различни интереси, но това което ги обединява, е изолирането на братя Диневи. Съвсем официално пък тяхната МОРЕ подкрепи кандидата за кмет на ГЕРБ Атанас Терзиев. Според запознати срещу това им е обещано председателското място в общинския съвет, ако той победи Димитров.

Част от основните играчи на изборите в Несебър обаче са убедени, че битката е основно за общинския съвет. Очакванията им са, че МОРЕ, които на предишните избори имаха най-много общински съветници, сега ще получат по-малко гласове. Прогнозират също, че евентуалната загуба на едно място от формацията на братя Диневи може да премине или към "Български социалдемократи", които бяха втора политическа сила на предишния вот, или към обединението на Ташев ССД.

Дори кандидатът на ГЕРБ Атанас Терзиев да спечели кметския пост, при така очерталата се конфигурация ще му е сложно да управлява - защото ГЕРБ и МОРЕ няма да сформират мнозинство в 21-членния местен съвет и ще трябва да се договарят с някоя от формациите на местните хотелиери.

След явната намеса на прокуратурата в тяхна полза обаче е трудно да се прогнозира как ще се развие битката за Несебър. Защото "бухалката" на държавното обвинение може да има обратен ефект. Все пак на предишните избори Николай Димитров спечели кметското място още на първия тур.