Поредното шоу на Ревизоро

Кариерата на новия министър на околната среда и водите в различните управления се движи между бутафория и лобистки поправки

Емил Димитров-Ревизоро беше приносител на едни от най-спорните законодателни промени в последните два парламента
Емил Димитров-Ревизоро беше приносител на едни от най-спорните законодателни промени в последните два парламента
Емил Димитров-Ревизоро беше приносител на едни от най-спорните законодателни промени в последните два парламента    ©  Юлия Лазарова
Емил Димитров-Ревизоро беше приносител на едни от най-спорните законодателни промени в последните два парламента    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Още първите изказвания на Емил Димитров след номинирането му за министър на околната среда и водите показаха, че не трябва да възлагаме големи надежди. Мотивацията му варираше от "нямаше кой друг", през "за да може правителството да изкара целия мандат" до "дядо ми е от Перник". Професионалната биография на познатия повече с прякора си Ревизоро депутат от ВМРО - от скандалите като митнически шеф, задържал се за малко, до вносител на някои от най-спорните и откровено лобистки законодателни промени в този парламент, също не поражда илюзии по отношение на тежките проблеми, които Димитров наследява от настанения в ареста и обвиняем за умишлена безстопанственост Нено Димов.

Защо той

Ако пряката причина за смяната на Димов е водната криза в Перник, която тепърва ще се задълбочава, екологичното министерство ще трябва да мине през поле с други готови да гръмнат мини - вноса на отпадъци и тяхното складиране и горене, мръсния въздух и забатачения ВиК сектор, наказателни процедури на ЕК за нарушения на европейските екологични закони. И именно в този контекст Ревизоро е идеалният кандидат на управляващите - в последните два парламента той демонстрира, че без притеснения може да олицетвори всякакви спорни законодателни предложения, поемайки и ролята на бушон, с който и ГЕРБ, и патриотите (доколкото е от гражданската квота на ВМРО, а не от партийната) могат да си измият ръцете, когато се стигне до търсене на отговорност. Точно това демонстрира престоят на Нено Димов на министерския пост в МОСВ, предложен от партията на вицепремиера Каракачанов, без да има нещо общо с нея. Смяната му с подобна фигура е и известна гаранция, че назначенията на ВМРО в министерството няма да пострадат. Може да се очаква и че Емил Димитров ще е по-успешен от Нено Димов в кризисния PR, като вероятно още веднага ще започне да обикаля, придружен от телевизионни камери, язовири и площадки за отпадъци.

От Ревизоро...

"Омръзна ми да се подиграват с моя и на колегите ми труд, защото няма нито едно последствие от нарушенията, които сме открили в едно или друго държавно учреждение." Думите са на Емил Димитров, обявен за финансов ревизор на 1997 г. (заради върнати в държавния бюджет 283 милиарда деноминирани лева). Именно през втората половина на 90-те години, след падането на правителството на Жан Виденов, придобива известност, и то в позитивна светлина - смелият финансов ревизор, който разкрива злоупотребите. Той прави ревизии, свързани с управлението на БСП, и така за кратко печели доверието на Обединените демократични сили, както и прякора си Ревизоро. След сблъсък с финансовия министър Муравей Радев от правителството на Иван Костов заради доклад за митниците Димитров напуска системата, за да влезе в политиката. Там заема антикорупционната ниша, в която десетина години по-късно щеше да се намести и Яне Янев.

Ревизоро става председател на Гражданското общество против корупцията и издава три книги (с редактор Мартин Карбовски) - "Ревизия", "ReviZoro" и "Митници". Попада под крилото на "Гергьовден" - своеобразното навлизане на "Ку-ку" генерацията в политиката, пакетирано като алтернатива на двупартийния модел. Лидер е Любен Дилов-син, смятан за автор на прякора му. Ревизоро се вписва в техния модел, защото гради публичен образ на равноотдалечен и от СДС, и от БСП. На изборите през 2001 г. той води листа на коалицията "ВМРО - Гергьовден", която обаче не успява да влезе в парламента.

...до Бутафоро

Кабинетът "Сакскобургготски", към който има високи обществени очаквания да донесе промяна, го харесва за директор на митниците. Всъщност по-скоро Емил Димитров сам се предлага за поста, защото през юли, месец след изборите, пише за в. "24 часа" програмна статия "Петте неща, които ще направя на митницата", с която доразвива програмата на НДСВ. Димитров е назначен на поста през август 2001 г. Още първите седмици обаче показват, че очакванията от бившия финансов ревизор са били напразни.

Той бързо възприема стила на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов и залага на показните операции. "Шефът на Агенция "Митници" се разкъсва между четирите страни на света и шета из България като Хвърковатата чета на Бенковски. Където се появи - уволнява, назначава, залавя контрабанда, не залавя контрабанда... но всява хаос", пише месец след назначението му "Капитал". В тази суматоха резултатите са противоречиви - контрабандата расте, митничарите, за които има съмнение за корупция, се заменят с такива, които са отстранени за корупция. Събраните мита и ДДС за септември 2001 г. са със 70 млн. лв. по-малко от предходната година.

Ревизоро влиза в конфликт с финансовия министър Милен Велчев заради договора с "Краун ейджънтс" и в началото на 2002 г. на рождения си ден подава оставка. "Подарих си свободата", казва той пред журналисти. Както и опека от премиера Сакскобургготски, който казва: "Г-н Димитров мисля, че ще може да изпълнява някои и други функции и ще видя кога и как."

Хаотичните действия по време на краткия му престой в митниците създават среда, в която герои като Константин Димитров-Самоковеца, Иван Тодоров-Доктора, Николай Методиев-Пилето засилват позициите си и се стига до серия от кървави конфликти.

Между БСП и ГЕРБ

След митниците Емил Димитров изчезва от публичната сфера за няколко години. През 2005 г. се появява в листата на БСП в Плевен, където водач е бъдещият вътрешен министър Румен Петков. Впоследствие двамата влизат в конфликт.

По същото време работи за фирма, свързана с бъдещия председател на СДС Пламен Юруков. Според медийни публикации бившият шеф на митниците работи и в операта, а след това е главен секретар на областната управа в Плевен. В телевизионните си участия през годините той е отявлен критик на началниците на митниците след него - Асен Асенов и Ваньо Танов.

Отношението на Ревизоро към лидера на ГЕРБ също не е еднозначно. През 2009 г. той разказва пред bTV, че се познава с Борисов "отпреди да бъде главен секретар" и именно на него дължи назначението си в митниците при правителството на НДСВ и ДПС: "Ние дори имаме еднакви врагове. Навремето хората, които играеха срещу мен, после играеха срещу него, когато той оповести снимките от едно яхтено парти. Той е бил на най-възловото място, всички разработки, всички СРС-та са били подписвани от него, те са били на неговото бюро. Някои от тях заедно сме ги чели."

След оставката на първия кабинет "Борисов" Ревизоро сменя позицията си и хвърля бомбата (във вестника на Делян Пеевски "Монитор"): "В делегация на задгранична визита с правителствения самолет заедно с Бойко Борисов се е возил и Румен Николов-Пашата."

През 2016 г. Емил Димитров е вписан като адвокат в Адвокатската колегия в Габрово - регистриран на пл. "Възраждане" №5, където се намира кантората на председателя на адвокатската колегия в града Евгени Попов. Пред "Капитал" той потвърди, че Емил Димитров е практикувал при него, но отказа да отговаря на повече въпроси. Евгени Попов е представител на ДПС в районната избирателна комисия в града.

Два мандата лобистки поправки

След оставката на кабинета "Орешарски" през 2014 г. Емил Димитров се озовава като представител на гражданската квота в листата на "Патриотичен фронт" (коалицията между НФСБ на Валери Симеонов и ВМРО) във Варна. В парламента влиза в две ключови комисии - по правни въпроси и бюджет и финанси, както и във временните комисии за промени в конституцията и за проверка на пазара на горива.

След оставката на втория кабинет на Борисов през 2016 г. Ревизоро отново е кандидат на "Обединени патриоти" и пак става депутат. В сегашния парламент също е член на правната комисия и ръководи комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата. Като депутат развива активност със серия от лобистки промени предимно в две сфери - данъчната политика и съдебната власт.

В края на 2014 г. Димитров беше един от говорителите на скандалните промени в услуга на "Булгартабак" на Пеевски, "Лукойл" и "Винпром Пещера", които отложиха затягането на контрола върху производството на акцизни стоки. Четири години по-късно беше основният двигател на промените в закона за горивата, които предвиждаха задушаване на по-малките търговци, ограничаваха конкуренцията и в крайна сметка са от полза за големите играчи в бранша.

През 2016 г. внесе законопроект, с който иска производството на до 30 литра ракия в домашни условия за собствена употреба да не бъде подлагано на акциз, за да се запази една "изконна българска традиция". Проектът е отхвърлен. Две години по-късно Ревизоро беше част от авторите на промените в закона на приватизацията, които предвиждаха специфичните задължения на приватизираното дружество, пряко свързани с предмета му на дейност, да не могат да бъдат вменени на купувача за срок от повече от пет години. Проектът пряко обслужваше Кирил Домусчиев, който по думите на Валери Симеонов така щеше да спести глоба от над 55 млн. лв. покрай приватизацията на БМФ.

Уклон към съдебната власт

Новият екоминистър се беше насочил и към съдебната власт. През 2016 г. Ревизоро се включи във флирта на управляващите с членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), като предложи заплатите им да бъдат вдигнати до тези на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища. С аргумента: "Трябва ли членовете на ВСС утре да тръгнат на работа по бански и по джапанки?". Пак тогава той беше един от основните носители на т.нар. кариерен бонус, който щеше да позволи на членовете на ВСС в края на мандата си да получат автоматично повишение. През 2019 г. пак Емил Димитров внесе идентична промяна и за членовете на съдебния инспекторат, които бяха приети

Той е съвносител на предложенията, обединили ГЕРБ, т.нар. Патриоти и ДПС, с които се забраняваше магистратските организации да получават външно финансиране. Промените бяха оттеглени след остра реакция на Европейската комисия.

През ноември Емил Димитров се самоопредели като основен виновник за кандидатурата на бившия вече главен прокурор Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. "Той е всичко това, което другите не са", каза поетично от парламентарната трибуна Ревизоро за Цацаров, който минути по-късно беше избран с гласовете на всички парламентарно представени партии. Всъщност последната парламентарна активност на Емил Димитров - Ревизоро, може да му гарантира пълна недосегаемост на новата длъжност.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1
    • + 11

    Назначението на този отявлен мошеник за министър беше подигравка с българите. Но българите търпят на гавра, което означава че точно това заслужават. Прост народ - слаба държава.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 6

    "Ега ти държавата, щом аз съм ѝ вицепремиер!"

    Нередност?
  • 3
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 7

    Това не е поредното шоу, а поредното позорище на Ревизоро. От години той се придвижва към набелязаната цел и като Алековия герой си мисли " Идеали? - Суета, вятър!..."
    Емил Димитров е най-новото, но далеч не единственото потвърждение на определението за това управление - користно невежество.

    Нередност?
Нов коментар