🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Васил Божков в кампания по опазване на лотарията си, БСП внесе вота срещу правителството

И още: МВФ очаква глобалния икономически ръст да е 3.3% тази година, Путин уволни и главния прокурор Юрий Чайка

Васил Божков    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Седмицата започна с политически сюжет - внасянето на вота на недоверие на БСП към кабинета, мотивиран с провала в сферата на околната среда и водите заради мръсния въздух, незаконния внос на боклук и най-вече - водната криза в Перник. По-късно през седмицата ще се случат и дебатите по него. Същевременно управляващите бързат да задействат плана за доставка на вода за Перник от яз. "Белмекен", като днес съобщиха, че без конкурс държавната "Монтажи" ще построи спешно срещу 25 млн. лв. новия 13-километров водопровод, необходим за свързването на ВиК мрежите на София и Перник.

Други два интересни сюжета в страната също събират внимание - опитите на бизнесмена Васил Божков да противодейства на намерението на държавата да забрани частните лотарии, както и публикуваните от прокуратурата видеозаписи на заподозряните за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Отскоро държавното обвинение е изненадващо активно по темата, след като дълго време преди това дори не потвърждаваше, че разследва случая.

В международен план вниманието е насочено към стартиращия утре форум в Давос с фокус върху климатичната криза, а в навечерието му днес пресконференция даде председателят на МВФ Кристалина Георгиева, която предупреди, че световната икономика е изключително уязвима на промените в климата.

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Най-важните новини от деня в три изречения

Васил Божков опитва да защити лотарийния си бизнес през феновете на "Левски"

Собственикът на "Национална лотария" Васил Божков активира най-силния си коз срещу идеята на държавата да забрани частници да организират този вид хазарт - футболните фенове на "Левски". На среща снощи той е заявил, че "ако няма лотария, няма да имам пари за "Левски", и още днес фенски организации поискаха среща с премиера Бойко Борисов. В понеделник за първи път публично заговори и директорът и съакционер в "Национална лотария" (и дружеството "Ню геймс") Димитър Ганев, който от екрана на "Нова тв" (получаваща около 20 млн. лв. годишно от частната лотария) обяви, че вече са сезирали Европейската комисия по законовите промени и текстовете са противоконституционни.

Путин смени и главния прокурор Чайка

Президентът на Русия Владимир Путин предложи главният прокурор Юрий Чайка да бъде сменен с генерал Игор Краснов, който в момента е зам.-шеф на влиятелния Следствен комитет. Чайка заемаше позицията от 2003 г., а през 2017 г. посети България и подписа споразумение за сътрудничество с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Смяната на Чайка следва оставката на руското правителство и на премиера Медведев, след като Путин предложи промени в конституцията през миналата седмица.

МВФ очаква по-висок глобален ръст, но предупреди за опасности

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че световната икономика ще увеличи растежа си през 2020 г., макар и с малко по-бавни темпове, отколкото се очакваше по-рано, на фона на заплахи, свързани с търговията и напрежението в Близкия изток. Глобалният ръст ще се ускори до 3.3% от 2.9% през 2019 г., отбелязвайки най-високото си ниво от три години, съобщиха от фонда ден преди началото на Световния икономически форум в Давос. Прогнозата обаче е по-ниска в сравнение с последната от октомври, като това е шестото поредно намаление на МВФ.

ЕС ще въведе дигитален данък, ако ОИСР не го направи

Европейският съюз (ЕС) ще въведе данък за дигиталните гиганти като Google и Amazon, ако страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) не успеят да постигнат консенсус, заяви европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон. ЕС ще вземе и ответни мерки, ако САЩ увеличат митата за вноса на френски стоки, както заплаши наскоро президентът Доналд Тръмп. Идеята за облагане на мултинационалните гиганти разделя САЩ и европейските страни, особено Франция, която беше остро критикувана от Вашингтон, след като въведе собствен данък.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Разчитам на природата и вярвам, че тя ще напълни язовира."

Министърът на икономиката Емил Караниколов по повод водната криза в Перник и празния яз. "Студена" пред "Нова"

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Утре започва Световният икономически форум в Давос

Тази година основната тема на стартиращия официално утре Световен икономически форум в Давос, който отбелязва и 50-ата си годишнина, е климатичната криза и нуждата от спешни мерки в областта на околната среда. В швейцарския курорт ще се съберат повече от 3 хил. представители от публичния сектор, бизнеса и научните среди, сред които са и германският канцлер Ангела Меркел, американският президент Доналд Тръмп, който се завръща на форума, след като миналата година отмени участието си, климатичната активистка Грета Тунберг, новоизбраният председател на ЕЦБ Кристин Лагард и др. Българският премиер Борисов също ще посети форума.

Процесът за импийчмънт на Тръмп продължава в Сената

Съдебният процес за импийчмънт на президента Доналд Тръмп от утре се мести в Сената. Миналия месец контролираната от демократите Камара на представителите гласува за импийчмънт на държавния глава заради злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса. Сенатът обаче се доминира от представителите на Републиканската партия и отстраняване на президента, издигнат от републиканците, би било изключително трудна задача. Обвинението е, че Тръмп е използвал поста си, за да окаже натиск върху Украйна да разследва демократа Джо Байдън, който е негов потенциален съперник на президентските избори през ноември.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

NYTimes изненадващо подкрепи две жени за номинацията на демократите за президент

Ейми Клобушар и Елизабет Уорън са двете кандидатури за президентската номинация на демократите, подкрепени от влиятелното издание NYTimes. Решението на редколегията, която се спира на сенатора от Минесота от умереното крило на партията (Клобушар вляво на снимката) и сенатора от Масачузетс от прогресивното (Уорън - вдясно), цели да се излъчат най-добрите кандидати от всяко крило на Демократическата партия, в която има все по-ясно разделение между умерени и прогресивни представители. Обяснението на изданието е, че на американците се налага да изберат тази есен "между три силно различаващи се визии за бъдещето", като третата е тази на действащия президент Тръмп, която включва защита на белите американци във вътрешнополитически план и агресивния подход "Америка на първо място" в чужбина, както и редица други притеснителни политики. На изборите през ноември големи шансове за демократическата номинация има и Джо Байдън, който бе вицепрезидент по времето на Барак Обама, но възрастта му (77 г.) и някои от гафовете му не работят в негова полза, отбелязва редакционната колегия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 1

    Нагъл използвач, да не напиша още по обидна дума. Ще насъсква феновете, ако си мъж излез и си кажи болката, не използвай параван.

    Нередност?
Нов коментар