Вечерни новини: България се отказа от еврофинансиране за магистралата при Кресна, правителството на Русия подаде оставка

И още: Парламентът избра Емил Димитров-Ревизоро за екоминистър, Перник диша серен диоксид

Няколко часа след като руският президент Владимир Путин (вдясно) предложи промени в конституцията, премиерът Дмитрий Медведев обяви, че той и цялото правителство подават оставка
Няколко часа след като руският президент Владимир Путин (вдясно) предложи промени в конституцията, премиерът Дмитрий Медведев обяви, че той и цялото правителство подават оставка
Няколко часа след като руският президент Владимир Путин (вдясно) предложи промени в конституцията, премиерът Дмитрий Медведев обяви, че той и цялото правителство подават оставка    ©  Reuters
Няколко часа след като руският президент Владимир Путин (вдясно) предложи промени в конституцията, премиерът Дмитрий Медведев обяви, че той и цялото правителство подават оставка    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Премиерът Бойко Борисов прекара деня в откриване на военна база на брега на Червено море по покана на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, докато парламентът гласува поредната кадрова промяна в кабинета му. Емил Димитров-Ревизоро, който е номинация на коалиционния партньор в правителството ВМРО, беше избран за министър на околната среда и водите със 111 гласа "за" и 96 гласа "против". Той ще трябва да се справя с водната криза в страната, след като предишният министър Нено Димов беше арестуван за умишлена безстопанственост. В дебати от час и половина ГЕРБ и "Обединени патриоти" защитаваха "административните умения" на Димитров, а БСП и ДПС използваха момента за по-широка критика на управлението на Борисов. Депутатите от "Воля" пък напуснаха пленарната зала, като осигуриха по-нисък кворум на управляващите.

Борисов не е коментирал пред медиите нито задържането на Нено Димов, нито номинацията на Емил Димитров-Ревизоро. Самият Ревизоро каза от трибуната, че само премиерът може да разреши водната криза, и заяви, че е приел поста на екоминистър, за да не падне правителството.

СЕДЕМ ПО ТРИ

Най-важните новини от деня в три изречения

"Струма" през Кресна ще се плати от бюджета, а не от еврофондове

Управляващите се отказват да продължат с кандидатстването пред Европейската комисия за най-скъпата част от магистралата за около 1 млрд. лв. и отсечката явно ще бъде платена от българския данъкоплатец. АПИ се забави, а впоследствие през лятото подаде документи до Брюксел, които бяха върнати от еврокомисията с много забележки. Отстраняването им очевидно е неизпълнима задача за управляващите и те ще рискуват да загубят еврофондове за стотици милиони.

Въздухът на Перник беше замърсен със серен диоксид

Опасно високи нива на серен диоксид бяха измерени във въздуха в Перник тази сутрин, съобщи регионалната екоинспекция и предупреди деца, възрастни хора или хора с дихателни проблеми да не излизат от домовете и работните си места. Според РИОСВ причините са комбинация от неблагоприятни метеорологични условия - гъста мъгла и безветрие, повишено потребление на твърдо гориво и работата на "ТЕЦ Република". Заради това екоинспекцията издаде предписание на топлоцентралата да намали производствените мощности до възможния минимум. Към обед нивото на замърсяване в града падна под алармения праг.

Частните болници ще купуват лекарства с обществени поръчки след промени в закон

Чрез промени в Закона за обществените поръчки частните болници ще бъдат задължени да обявяват обществени поръчки залекарствата, които се заплащат от здравната каса, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Той ще поиска от НАП, Министерството на финансите и Изпълнителната агенция по лекарствата да направят проверки на лечебните заведения и на търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните лекарства. Мерките са в отговор на информация, изнесена от директора на здравната каса д-р Дечо Дечев, за драстични разлики в цените, които се заплащат за един и същ продукт между държавните и общинските болници (които са задължени да провеждат обществени поръчки) и частните (за които нямаше подобно изискване).

САЩ и Китай подписват частична търговска сделка

Търговската война между САЩ и Китай навлиза в нова, по-тиха фаза, след като днес в 18.30 часа българско време американският президент Доналд Тръмп и китайският вицепремиер Лю Хъ подпишат първата фаза от споразумението. То има за цел да увеличи значително вноса в Китай на американска индустриална продукция, селскостопански стоки, енергия и услуги. Сделката слага край на 18-месечната митническа война между двете най-големи икономики, която засегна глобалната търговия, промени веригите на доставки и забави световния растеж.

Руското правителство подаде оставка, след като Путин предложи парламентът да избира премиера

Руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че той и цялото правителство подават оставка, като ще продължат да работят до одобрението на нов кабинет. Това се случи няколко часа след като руският президент Владимир Путин предложи промени в конституцията, които включват прехвърляне на част от правомощията му към Думата, включително долната камара на парламента да получи право да одобрява премиера, а не само да го съгласува с Кремъл. Предложенията идват на фона на спадащ рейтинг на президента, а според Reuters депутатите няма да посочат отново Медведев за премиер.

Примирието в Либия се оказа крехко

Примирието в Либия, обявено на 12 януари, претърпя крах и боевете в столицата Триполи са подновени, обяви председателят на Камарата на представителите (единият от двата паралелни либийски парламента, намиращ се в източния град Тобрук) Акила Салех Иса. Според него властите в източната част на страната и Либийската национална армия начело с Халифа Хафтар са се съгласили на примирие "от уважение към и по молба на руския президент Владимир Путин". Иса смята, че нахлуването на Турция, която той обвини в "подкрепа за терористите и бандитите на либийска територия", е причина битката за освобождаването на столицата "да се усложнява", съобщава ТАСС.

Microsoft пусна спешно обновление на Windows заради американското правителство

Microsoft, производителят на най-масовата компютърна операционна система в света Windows, пусна спешно обновление за потребителите, след като Националната агенция по сигурност в САЩ посочи на фирмата слабост в системата. Критичната актуализация затваря възможността за хакери да преправят дигитални сертификати, използвани за верифициране и защита на данни. Според компанията и агенцията няма данни до този момент слабостта да е била използвана.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Мръсният въздух заради пожарите създава сериозни проблеми пред Australian Open

Въздухът в Мелбърн, Австралия, продължава да бъде много мръсен в резултат на горските пожари в страната и това причинява сериозни проблеми за тенис турнира Australian Open. За втори пореден ден се стигна до забавяне в графика, а немногото зрители използват предпазни маски, докато наблюдават тренировките и квалификациите. Вече има случаи на отказали се от квалификациите тенисисти заради сериозни рискове за здравето. Качеството на въздуха малко се подобри от вторник, но продължава да бъде опасно.

IN MEMORIAM

Почина бившият управител на БНБ Тодор Вълчев

На 15 януари почина 97-годишният проф. Тодор Вълчев, който беше една от най-важните икономически фигури в първите години на прехода. От 1991 до 1996 г. той е управител на БНБ, като по време на мандата му са лицензирани първите частни банки в страната и централната банка се изгражда институционално. Същевременно през този период назрява и най-мащабната банкова криза в българската история, довела до хиперинфлация и приключила с въвеждането на валутен борд.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • + 1

    Съществената причина за стопанските проблеми на Русия е неправилното емитиране на руската рубла. Грешката на централната банка създава щети и кризи.
    Вариантите са:
    1. При запазване Руската централна банка неправилно да емитира руската рубла – е с нарастващи щети и кризи в Русия.
    Русия е жертва на грешката на Руската централна банка.
    2. За устойчив държавен просперитет е необходимо правилно емитиране на пари.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 2
    • + 1

    Не ти ли омръзна да повтаряш все едно и също? А за съжаление си прав. Само че с повтаряне няма да се промени нищо; необходими са действия. Затова и доста хора вече купуват и копаят криптовалути - защото централните банки отдавна емитират едни хартийки без реално покритие. Въпрос на време е някоя криптовалута да стане световно разплащателно средство.

    Нередност?
Нов коментар