Вечерни новини: Държавата създаде мега ВиК структура, Нено Димов остава в ареста

И още: ДПС ще подкрепи вота срещу управляващите, Валери Симеонов поиска само държавна лотария, прокуратурата търси боклуци в стари мини

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

И този четвъртък премина под знака на водата. Шумен и околностите се оказаха без нея заради авария на довеждащ водопровод, премиерът реши да сложи шапка на ВиК дружествата и да им изсипе 1 млрд. лева, комисията по здравеопазване в парламента реши да изслуша шефа на здравната каса Дечо Дечев кой за какви пари купува лекарства. А Валери Симеонов предложи в България да има само държавна лотария. Иначе из цялата страна се стеле мъгла.

Напълно изненадан от конституционните реформи, обявени вчера от Владимир Путин, светът днес наблюдава Русия, без да знае какво да очаква от промените. Михаил Мишустин беше назначен за премиер на мястото на оттеглилия се вчера Медведев. Засега е ясно, че Путин, чийто последен възможен мандат изтича през 2024 г., започва преход, но никой още не е наясно към какво точно - нова форма на бетонирането му на власт или друго.

НАЙ–ВАЖНОТО ДНЕС

Държавата събира ВиК инфраструктурата в нов държавен холдинг и налива 1 млрд. лв. в него

Какво се случи: В сряда на заседанието на правителството регионалният министър Петя Аврамова представи идеята за нова държавна фирма, в която да влязат всички около 30 ВиК оператори с държавно участие. Капиталът от 1 млрд. лв. ще бъдет взет от фискалния резерв на държавата. Средствата не са предвидени в бюджета за 2020 г., но скорострелно се осигуряват покрай кризата с липсата на вода в Перник.

Идеята беше подхвърлена от премиера Бойко Борисов на заседание на 27 декември в отговор на кризата в Перник. Тогава той обясни, че целта на подобно единно дружество ще е "да може по-добре да се контролира инфраструктурата и да се правят ремонти и рехабилитация на водопроводната мрежа". Явно в седмиците оттогава досега идеята е прераснала в конкретен ход.

Кои са недостатъците: Холдингът е ненужна стъпка, тъй като регионалното министерство и досега беше принципал на тези ВиК оператори, но не изпълняваше задълженията си ефективно. Това е една от причините за проблеми в управлението на ВиК дружествата, чиито финанси и инфраструктура са в лошо състояние. Решението дойде, без да се проведе експертна дискусия, без да е ясно какъв ефект ще има. Рискът е парите на холдинга да се харчат по непрозрачен начин по модела на БЕХ и ДКК, при който може да се раздават милиони, без да се провеждат открити процедури по обществени поръчки.

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Най-важните новини от деня в три изречения

Нено Димов остава в ареста, потвърди и Апелативният спецсъд

Бившият вече министър на околната среда и водите Нено Димов остава с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, след като в четвъртък Апелативният специализиран наказателен съд с окончателен акт потвърди определението на Специализирания съд. Димов бе публично отведен на разпит и задържан миналия четвъртък, 9 януари, а прокуратурата му повдигна обвинение за безстопанственост и поиска той да остане в ареста постоянно. Един от мотивите на прокуратурата за това е, че водата от язовир "Студена" е продавана много по-скъпо на гражданите, отколкото на "Стомана индъстри", въпреки че не екоминистърът, а ВиК дружеството (собственост на МРРБ и общината) продава водата по цени, които се определят от КЕВР.

ДПС подкрепя вота на недоверие на БСП към правителството

ДПС ще подкрепят искането на БСП за вот на недоверие към кабинета заради провала в управлението на околната среда и водите, стана ясно след консултации между двете партии днес. Шансът вотът да мине е малък, тъй като за това са необходими 121 гласа, а депутатите от двете партии са 104, т.е. е нужна подкрепа от парламентарната група на "Воля" и независимите депутати, най-голяма част от които са от изключената от "Обединени патриоти" партия "Атака". Разговори с тях ще има утре, но опитът дотук сочи, че и двете партии подкрепят правителството, когато се налага.

Прокуратурата ще проверява дали не се съхраняват боклуци в старите мини

Главният прокурор разпореди проверка за това дали се съхраняват отпадъци в зоните на всички мини извън експлоатация на територията на страната. Целта е да се установят броят, местоположението и данните за последния концесионер, ползвател или рекултиватор, както и видът и произходът на съхраняваните в тях отпадъци, включително и дали са внесени от чужбина. От месеци източници предполагат, че подобни складирания има във въглищните мини, които са били експлоатирани от свързани с Христо Ковачки дружества - в регионите на София, Перник, Бобов дол, Бургас и др., но прокуратурата ще проверяват всякакви рудници.

В Сицилия бяха задържани близо 100 души за измами със земеделски субсидии

В Сицилия бяха арестувани 94 души, включително заподозрени мафиоти, в една от най-големите операции в страната за борба с кражбата на земеделски субсидии от Европейския съюз. Това е и едно от най-мащабните разследвания напоследък срещу коза ностра, както се нарича организираната престъпна мрежа на острова. Прокурори твърдят, че сицилиански мафиоти са присвоили с измами над 10 млн. евро земеделски помощи от 2010 г. насам. Част от тях са за т.нар. призрачни земеделски земи в Източна Сицилия - терени, които или са собственост на държавата, или местните на власти, или изобщо не съществуват като обработваема земя.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Босна на протест срещу мръсния въздух

Стотици протестиращи, носещи маски, излязоха на улиците на босненския град Тузла в сряда, за да поискат действия на правителството срещу замърсяването на въздуха. Босненските градове, водени от столицата Сараево, оглавиха списъците с най-замърсените градове в света през последните дни заедно със столиците на Сърбия, Косово и Северна Македония, а София не е в много по-завидна позиция. Зaрaди зaмърcявaнeтo нa въздухa мecтнитe влacти в Caрaeвo издaдoхa прeдупрeждeниe, кoeтo призoвaвa хoрaтa дa нe излизaт нaвън, дa нe oтвaрят прозорците и дa нocят мacки, aкo ce нaлaгa дa излязaт.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Германия ще е домакин на мирна конференция за Либия в неделя

Германският канцлер Ангела Меркел покани световните сили на среща в Берлин в неделя, на която ще бъде направен опит за постигането на примирие в Либия. Вече са изпратени покани на двата враждуващи лагера - командващия Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар и премиера на базираното в Триполи Правителство на националното съгласие (ПНС) Файез Сарадж. Очаква се да присъстват и представители на САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, ОАЕ, Турция, както и на няколко африкански и арабски страни. Разговорите ще бъдат под егидата на ООН и следват либийските преговори в Москва в понеделник, които завършиха без конкретен резултат.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Louis Vuitton купи диамант за поне 50 млн. долара

Компанията Louis Vuitton, част от групата за луксозни стоки LVMH, стана собственик на огромен диамант, открит през април 2019 г. в Ботсвана. Sewelo е с впечатляващите 1758 карата и само откритият през 1905 г. гигант "Кулинан" от 3106 карата (малко над 621 грама), който е разрязан и два диаманта от 530 и 317 карата украсяват британската корона, го превъзхожда в историята като най-големия подобен необработен скъпоценен камък. От компанията не разкриват сумата, която е платена, но според специалисти вероятно става дума за поне 50 милиона долара. Sewelo ще бъде превърнат в бижутерска колекция.