Софийският боклук ще се гори в ТЕЦ "Бобов дол" въпреки проверките

Столичната община ще плати на свързани с Христо Ковачки топлоцентрали 15 млн. лв. за оползотворяване на RDF през следващите три години

В неделя новият екоминистър Емил Димитров разпореди една от инсталациите на топлоцентралата в Бобов дол да бъде спряна, защото работи без всички нужни разрешителни
В неделя новият екоминистър Емил Димитров разпореди една от инсталациите на топлоцентралата в Бобов дол да бъде спряна, защото работи без всички нужни разрешителни
В неделя новият екоминистър Емил Димитров разпореди една от инсталациите на топлоцентралата в Бобов дол да бъде спряна, защото работи без всички нужни разрешителни    ©  Надежда Чипева
В неделя новият екоминистър Емил Димитров разпореди една от инсталациите на топлоцентралата в Бобов дол да бъде спряна, защото работи без всички нужни разрешителни    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две от топлоцентралите на Христо Ковачки - ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Сливен", официално ще горят по 70 хил. тона RDF годишно от софийския завод за отпадъци. Това се вижда от сключения тригодишен договор на стойност 14.8 млн. лв. без ДДС между Столичната община и обединението между двете централи - "БДТ Садината".

Информацията за въпросното споразумение беше публикувана вчера в Агенцията по обществени поръчки, като самото решение за възлагане е от 9 януари. В началото на годината пък беше сключен и договор с циментовия завод "Холсим" за изгарянето на други 80 хил. тона RDF годишно. Общината не получи нито една оферта за трите останали пакета по 10 хил. тона отпадък и сега не е ясно как точно ще се оползотворява той. Сигурно е, че депонирането му в сметища е невъзможно от законова гледна точка.

Съмнително и скъпо

Централите на Ковачки бяха единствените кандидати за пакета от 70 хил. тона RDF и поискаха най-високите възможни цени за изгарянето му. Офертите стигат до 60 лв. на тон в зависимост от вида и количеството боклук и ще бъдат платени от софиянци през такса смет. Интересното тук обаче е как точно ще се случи изгарянето на RDF, след като екоминистърът Емил Димитров обяви, че една от инсталациите на ТЕЦ "Бобов дол" трябва да бъде затворена, защото не разполага с всички необходими разрешителни. В сливенската топлофикация засега няма установени проблеми, но тя може да преработва сравнително по-малки количества - под 20 хил. тона на година.

Другият кандидат за изгарянето на софийския боклук - "Холсим", пък предложи да гори RDF срещу 2 лв. по-малко на тон.

Поради липсата на собствена инсталация за изгаряне на RDF общината за пореден път ще плати милиони (в случая за тази поръчка сумата беше общо 37.5 млн. лв. плюс 14 млн. лв. за транспорт) за изгарянето на боклука. В момента се чака финално решение за изграждането на отлаганата с години инсталация за изгаряне на RDF отпадък в "Топлофикация София", чийто проект беше одобрен от Европейската комисия (ЕК) през ноември.

Някои се отказват

Резултатите от класирането показват намаляващото желание на циментовите заводи да горят софийския боклук. Въпреки увеличеното заплащане от тази година заводите "Девня цимент" и "Титан Златна Панега", които преди са взимали от софийския RDF, сега не подадоха оферти. Причината за това най-вероятно е лошото качество на "горивото".

Също така София трябва да се конкурира с много по-изгодния внос на RDF от Италия, срещу който обаче през последните седмици се водят засилени проверки от страна на прокуратурата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател

    Значи RDF-ът от Италия бил много изгоден, по-изгоден от софийския. Тогава да не се помайват на Апенините, ами да пращат още влакови композиции, кораби и камиони с RDF насам. Пазар, очевидно, има.

    Нередност?
Нов коментар