🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търг за чистенето на Варна: пет години вече струват 90 млн. лв.

Сега градът е решил да повери сметосъбирането на една компания. Сега почистват близки до "Титан" и Домусчиев компании

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поръчката за сметосъбиране на община Варна достигна рекордните 90 млн. лв. без ДДС или 108 млн. лв. с ДДС. Договорите с избрани фирми ще се подпишат за срок за пет години.

При последното възлагане на услугите за отпадъците и почистването поръчката беше разделена на няколко обособени позиции по райони, но сега не е, и победителят ще сключи договор за цялата община накуп.

През 2015 г. търгът беше обявен за 61 млн. лв. без ДДС отново за пет години. Прогнозното количество битови отпадъци, посочено в тръжната документация, и тогава, и сега е сходно. Договорите за миналия петгодишен период бяха сключени в края на 2016 г. и изтичат в края на тази година, което означава, че общината трябва да избере нови изпълнители бързо.

За сравнение в София поръчката за почистващи фирми беше обявена за общо 360 млн. лв. без ДДС през лятото на 2019 г. Така столицата дава четири пъти повече за задачата, в която се събират почти 400 хил. т отпадъци годишно, а при Варна числото е 115 хил. Сравнено като население в София то е 1.24 млн., а във Варна 3.7 пъти по-малко.

Задача за 18 млн. лв. на година

В рамките на търга се организира сметосъбиране и извозване на отпадъци, механизирано и ръчно метене на улици и тротоари, миене на улици и зимно почистване на пешеходни зони.

Една ключова новост е, че при настоящата поръчка компаниите ще трябва да поставят на места подземни контейнери. При миналото възлагане през 2016 г. е трябвало да се поставят нови контейнери тип "бобър" (сивите метални контейнери) и по-малки кошчета за боклук.

Прогнозно на година ще се третират 115 хил. тона битови отпадъци, близо 30 хил. тона едрогабаритни и други смесени отпадъци и 218 тона биоразградими отпадъци.

Критериите за оценка са техническо предложение за изпълнение в поръчката с тежест 55% и цена с тежест 45%. Участниците трябва да имат поне 36 млн. лв. оборот за последните три години, както и да са извършвали поръчка с такъв предмет в населено място с 80 хил. жители.

Срокът за подаване на оферти е 27 април 2021 г.

Старите победители

Миналият търг на Варна за сметосъбиране и почистване също бе възложен за срок от пет години, като всички райони бяха разпределени между двама участници.

Първият, фирма ЗМБГ, отговаряше за две от обособените позиции - за районите "Одесос" и "Приморски". През последните години приходите й варират между 24-30 млн. лв., а служителите са над 700 към началото на тази година.

Като действителни собственици на фирмата са посочени Марио Ташев, Камен Арсов, Иван Бучков и Даниела Славчева. Контролът върху компанията се извършва от две акционерни дружества - "Директ инвест" и "Бул инвест груп 2009". Втората фирма държи акции във футболния клуб "Лудогорец" на Кирил Домусчиев.

Другата част от поръчката се изпълняваше от "Консорциум Варна 1" ДЗЗД, като в него влизат фирмите "Нелсен чистота" и "Ай ес ви трейд". Те отговаряха за районите "Младост", "Владислав Варненчик", "Аспарухово", както и кметство "Звездица"

"Нелсен чистота" има над 20 млн. лв. приходи за 2019 г., над 4.3 млн. лв. печалба и над 500 служители. Компанията е собственост на познатия в чистенето "Титан Интернешанал Холдинг", чийто едноличен собственик в момента е Иво Иванов. Неговият съдружник Димитър Борисов, бивш акционер в ЦСКА, е излязъл от управлението на холдинга през лятото на 2020 г. "Титан" отговаря за сметосъбирането в много квартали на София вече дълги години.

Собственици на "Ай ес ви трейд" са Веселин Танов и Слави Димитров, като има близо 3.7 млн. лв. приходи, загуба от 800 хил. лв. и 5 служители през 2019 г.

Все още няма коментари
Нов коментар