Борисов: Искаме сивият сектор да излезе на светло

Премиерът и финансовият министър увериха, че никой няма да подлага на риск валутния курс

Премиерът обяви, че държи да бъде въведен софтуерът за връзка с НАП, с който да се изсветли търговският оборот
Премиерът обяви, че държи да бъде въведен софтуерът за връзка с НАП, с който да се изсветли търговският оборот
Премиерът обяви, че държи да бъде въведен софтуерът за връзка с НАП, с който да се изсветли търговският оборот    ©  Надежда Чипева
Премиерът обяви, че държи да бъде въведен софтуерът за връзка с НАП, с който да се изсветли търговският оборот    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако оттеглим Наредба Н-18, която регламентира нов начин на отчитане на търговците към приходната агенция, ще ни обвините, че държавата не си изпълнява функциите. Когато се налагат правила, това не се харесва на бизнеса, но целта на новата регулация е да се изсветли икономиката. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на 14-ата годишна среща на бизнеса и правителството. Тазгодишното издание на форума е с фокус върху перспективите пред глобалната икономика, рисковете за България и как могат да бъдат избегнати те. Борисов коментира още т.нар. Зелена сделка на ЕС, тол-таксите, завива ли правителството към държавен капитализъм.

"Искаме сивият сектор да излезе на светло. Забелязвам странно поведение във всички. Говорим къде е държавата, като тръгне да изпълни своите функции, става голям проблем. Защо хотелиерите искат да им намалим ДДС на 3%, защото ще фалират. А защо Турция, Сърбия и Гърция имат по-добър туризъм - защото имат по-добри готвачи", допълни в свой стил Борисов.

От думите му стана ясно още, че днес следобед в Министерството на финансите ще има среща с бизнеса и на нея ще бъде обсъждано дали влизането в сила на наредбата от 1 февруари за повечето компании, които ползват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), да не се отложи. Премиерът намекна, че е склонен на подобна стъпка. За утре, сряда, представители на малкия бизнес организират протест срещу въвеждането на наредбата.

"Идеята на тол-системата е, който чупи повече, да плаща, идеята на наредба Н-18 е да изсветлее бизнесът. Ако не е приятно, така е било десетилетия, няма да я въвеждаме, но ви уверявам, че във Виена, която давате за пример, не можеш да си помислиш да си тръгнеш без касова бележка", каза Борисов.

Той призова журналистите по темата да бъде питан финансовият министър Владислав Горанов, който на свой ред заяви, че не вижда причина наредба Н-18 да бъде отлагана отново.

Докъде е държавата

Провокиран от въпрос дали държавата не завива към държавен капитализъм, Борисов заяви, че е предложил мега ВиК холдинга, който да създаде държавата, за да бъде по-оперативно управлението на структурата.

Той допълни, че Гърция е въвела допълнителна такса по магистралите, но българите не се оплакват и я плащат, а в България протестират срещу тол-системата, но пък искат смяна на маркировката по пътищата и строеж на автомагистрала "Хемус". "В Сърбия и Македония плащат, но тираджиите искат да се движат тук без пари, защото държавата ни е длъжна", коментира Борисов, пропускайки факта, че и сега за движението по пътищата в България се плаща с купуването на винетки, които държавата продава.

Той допълни, че от години проблемът с ВиК мрежата стои, а част от кметовете са бойкотирали подмяната на водопроводите, за които са нужни общо 12 млрд. лв.

"Кой пести вода в България? Има ли някъде в хотела да си пуснете вода от чешмата и да пиете вода", попита Борисов. Залата му отвърна, че такъв град е Виена. "Можем тепърва да говорим защо Виена е Виена и да тръгнем от 1945 г.", отвърна Борисов.

Валутният борд

Борисов още веднъж увери, че целта на правителството е в края на април България да влезе в европейския валутен механизъм. "Това означава, че няма да падат банки, няма да се повишават цените и няма да пада валутният борд, да го кажа още веднъж", каза Борисов.

Финансовият министър Владислав Горанов допълни, че правителството и управляващите не смятат да предприемат нещо, което да постави под риск валутния курс - или ще влезем с този курс в механизма, или няма да влезем.

Зелената сделка

Борисов и вицепремиерът Дончев коментираха предпазливо т.нар. Зелена сделка на ЕС. "Принципният въпрос е дали зелената сделка е скок без парашут или добра сделка. Въпросът е как ще се отрази този зелен завой на цената на електроенергията. Всички трябва да позеленяваме, но с необходимата скорост, за да не станем зелени и бедни", коментира Дончев. Двамата с премиера отбелязаха, че 60% от тока в България се произвежда от въглищни централи и в сектора са заети 100 хил. души.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 1
    • + 3

    Ресторант в престижен столичен квартал(започва с Б), до Интерпред от години работи с принтирани бележки, не фискални бонове, същите сега протестират защото били против сивия сектор, но и защото им пречели да работят - фарс? Какъв е моя интерес? Моя интерес е на данъкоплатец - тези хубавци със сигурност правят фантастични обороти, защо трябва да им се позволяват да крият данъци. Това не е фирма на ръба на оцеляването... В същото време в заведенията в които ходя из не богата провинция по-скоро не си позволяват такива работи. Тоест може да има скромни бизнесмени, които хем успяват да си платят дължимото и имат добър продукт, а други богати хитреци не искат да не могат да шикалкавят. Не, не е справедливо

    Нередност?
  • 3
    iavorski avatar :-|
    iavorski
    • + 3


    До коментар [#] от "
    Бай Ганьо
    ":

    И по какъв начин безумията заложени в Н18 ще решат проблема с принтираните бележки?

    Нередност?
  • 4
    mto avatar :-|
    mto
    • - 1
    • + 3

    Главатарят, да вземе да възложи на Горанов да направи един малък електронен магазин и да го управлява един-два месеца. Белким вземе да разбере малоумщината, която създават...

    Нередност?
  • 5
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 1
    • + 3

    Мутрата иска дребните бизнеси да напълнят бюджета, за да могат той и олигарсите да си разполагат с повече мангизи безконтролно.

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 4

    Да вземе да потърси данъци и от приятелите си. А не само от малките фирмички.

    Инфраструктурата я оглозгаха.. КТБ го оглозгаха.. сега кое следва да се оглозга?

    Нередност?
  • 7
    t2000 avatar :-?
    Todor Dobrev
    • + 1

    Та така всичко по калъп/и... Колко време и отлагания са необходими да се разбере, че КАСА е част от ПРОЦЕС, а не обратното ...

    Нередност?
  • 8
    eli.mih avatar :-|
    Elena Mihailova


    Всяко действие е следствие на друго.Как да няма сива икономика?Каква е ползата да не се укриват доходи,да внасяш големи пенсионни осигуровки и да получиш добра първа пенсия, но само след 10г.пенсията ти пада близо до минималната.Ще дам пример с моята- пенсия от 2009г.- по- голяма от.мин.раб.запл.,но сега, след 10г.е двойно по- малка от мин.раб.запл.И съжаляваш, че не си укрил някой и друг доход, че да не те е яд, че ежемесечно крадат 50% от пенсията.Знаейки за тази кражба, работниците са съгласни да ги осигуряват на минимум,а останалото да им дават под масата.Докато има нелогични и несправедливи закони, дотогава ще има сива икономика!

    Нередност?
Нов коментар