🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финансовото министерство отлага с половин година спорната наредба Н-18

Дава се повече време за въвеждане на софтуерите за управление на продажбите (СУПТО)

По-рано през деня Бойко Борисов даде знак на Владислав Горанов, че е по-добре да се отложат новите правила
По-рано през деня Бойко Борисов даде знак на Владислав Горанов, че е по-добре да се отложат новите правила
По-рано през деня Бойко Борисов даде знак на Владислав Горанов, че е по-добре да се отложат новите правила    ©  Анелия Николова
По-рано през деня Бойко Борисов даде знак на Владислав Горанов, че е по-добре да се отложат новите правила    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Частта от Наредба Н-18, която въвежда нови правила към софтуерите за управление на продажбите (СУПТО), ще влезе в сила не в края на януари, а шест месеца по-късно. Това стана ясно след срещата на финансовия министър с хотелиери и ресторантьори, на която организациите са поискали отлагане. Промяната засяга стотици хиляди компании.

"Аргументите на бизнеса за удължаването на срока за влизане в сила на измененията в Наредба Н-18 по отношение на специализираните софтуери за управление на продажбите са чути, съобразявам се и с днешното разпореждане на министър-председателя, затова решението от работната среща е да отложим срока с 6 месеца, считано след 31 януари", заяви Горанов, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Поредното удължаване на срока е с цел да има достатъчно време да се изчистят някои неясноти по прилагането на изискванията в наредбата, както и бизнесът да обучи служителите си за работа с новите софтуери. На срещата е бил повдигнат и въпросът за правото на Националната агенция за приходите (НАП) да запечатва за един месец търговски обекти, които не работят по правилата на Н-18, тъй като тази мярка е непропорционална на нарушението. Държавата е обещала да помисли различни варианти на тази наказателна мярка, които да са съотносими към откритите по време на проверки несъответствия.

Още в началото на деня премиерът Бойко Борисов на конференция на "Капитал" чу оплаквания на представители на бизнеса и намекна, че новите правила могат да бъдат отложени.

Проблемът тръгна от иначе добрата идея да се ограничат сивите плащания, но НАП създаде неясни текстове, които променя в ход до последно. Най-оспорваната част от правилата са свързани именно с ползвания от компаниите софтуер (СУПТО) - според наредбата само лицензирани от данъчните подобни програми ще могат да се ползват. Всеки сектор обаче използва различен тип софтуери, често и създадени от глобални компании, и пренастройването е неясно, скъпо и дори невъзможно. Други бизнеси пък вече са с инсталирани СУПТО, но срещат трудности при работата си с него, казват и че нямат достатъчно време да обучат служителите си, което е предпоставка за грешки.

В момента НАП е лицензирала над 650 софтуера, но компании твърдят, че има много подадени, но засега неразгледани от данъчните продукти.

Междувременно днес беше обнародвана и поредна доза промени в Н-18, която касае работата на електронните магазини.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    sfl32583434 avatar :-P
    sfl32583434
    • + 7

    Всъщност беше, тез дни четох нейде, че ресторантьорите отсвирвали фирмите предлагащи им софтуер по Н18, с думите - "да изчакаме до края на месеца". Просто още не четем правилно между редовете. Както с велоалеята зад Армеец - преди година-две махнаха релсите и ще я строят, а днес а утре...да де ама от другата страна на Цариградско има една огромна дупка и единственият достъп за строителна техника е през "велоалеята". Та предварително решени са нещата....

    Нередност?
  • 3
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • + 13

    Тая наредба е мъртвородена-след 6 месеца ще я премахнат.
    Писал съм 10 години счет. софтуер,вече съм в по-платено програмиране. Това е НЕВЪЗМОЖНО, данъчните искат контрол над 100% от бизнеса на фирмите, 10 пъти по-широк обхват от нужния за данъчни цели. че и в Интернет в 24/7 ... мале, Тоя който го е предложил това в НАП е 1000% "калинка" ...

    Няма да говоря за множеството техническо трудности и разходи (а само те правят НЕВЪЗМОЖНО), дайте за логиката да говорим. КАКВО ми гарантира, че някой от хилядите служители на НАП няма да докладва на конкуренцията цени и клиенти?!? В реално време??? НАП с такава информация реално става АКТИВЕН участник в бизнеса, 10 пъти поне повече инфо има от нуждите за данъчни цели. Някой ще ги осъди, стой та гледай ... То това така , дай да връщаме комунизма, държавата да прави всичко , всижда всичко, контролира всичко ...

    След 6 месеца тая наредба с още 12 месеца ще я отложат и накрая ще и съкратят обхвата на 10% от сегашното. Това което са заложили е НЕВЪЗМОЖНО, не си струва да се опитваш да съотвестваш, все ще си в нарушение ...

    Нередност?
  • 4
    plf avatar :-|
    Plamen Florov
    • - 1
    • + 9

    В грях родена и в грях ще си отиде.
    Апотеоз на некадърността

    Нередност?
  • 5
    novr2 avatar :-|
    novr2
    • - 1
    • + 11

    Апотеоз на некадърността. Простотията ходи по хората, не по гората.

    Ама авторите на тази наредба са вселенски некадърници и трябва да им се забрани достъп до нещо по сложно от стационарен телефон с бутони.

    Нередност?
  • 6
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо
    • + 6

    Тази наредба е голям хаос. Нито на хората им е ясно, нито на държавните служители им е ясно какво се случва. Има не десетки, а стотици неясноти.

    Нередност?
  • 7
    ipr59510961 avatar :-@
    antikvarno
    • - 1
    • + 2

    Тази наредба показва колко неуморно "калинките" в НАП се чудят как да пречат на работещите хора.
    То не са касови апарати не с интернет връзка, а със сим карта, касови книги (въпреки връзката с НАП), трудова медицина, уведомления за щяло и не щяло, лотарии с касови бележки...
    Аман от тъпотии...

    Нередност?
  • 8
    dr.watson avatar :-|
    dr.watson
    • + 4

    Когато дойде нов министър, който иска да "промени нещо" и да прави реформи без да разбира подробностите се получават издънки като Н-18. Само че, ако този министър има поне малко мозък, би трябвало на някакъв етап да схване, че се движи в грешна посока и да се откаже от поредните велики реформи. Другият вариант е след като настъпи пълен хаос и го изритат да стои и да се чуди, защо го изкарват виновен, след като е искал да прави промени. Какви промени - няма значение, важното да е различно от преди и то колкото се може по-различно. Важен фактор са и тъпи съветници, които му обясняват "технологиите" с елементарни примери за да може министърът да схване "идеята".

    Нередност?
  • 10
    drilldo avatar :-?
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 1

    Много ми е интересен този процес по "сертифициране". Представям си само НАП-аджийте как проверяват софтуер за манипулации. Дет се вика - и да бяха корумпирани, пак не могат да ги хванат..

    Вместо да си използват уменията за неща, в които са добри - захванали са да се борят със софтуер. Всичко да й беше наред на тази наредба, пак нищо нямаше да постигнат с този подход.

    Нередност?
Нов коментар