Не-18

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако имаше трейлъри за по-големите инициативи на НАП, сега щеше да се върти нещо като:

"Те могат да правят каквото си поискат. Искат да знаят всичко. Не ги интересуват последствията. От създателите на "НАП: Голямото изтичане на данни", нова порция административен хаос. На прицел този път са всички бизнеси, които имат нахалството да използват софтуер за отчитане на продажбите. Специално за тях данъчната администрация е приготвила особен вид произвол под кодовото име Н-18. Готови ли сте за СУПТО? В цяла България от 1 февруари. На никой няма да му се размине."

Уви, такива трейлъри не се правят, а и ситуацията не е много за смях.

Първо, малко обяснения за заглавието от корицата ("И твойто СУПТО също"). Ако знаете какво е СУПТО, със сигурност сте много ядосани на НАП, Министерство на финансите и държавата като цяло. И с пълно основание. Ако не знаете - това е термин от станалата прословута в бизнеса наредба на НАП Н-18 и означава "софтуер за управление на продажбите в търговските обекти". Наредбата задължава всички търговци, които използват някакъв софтуер при продажбите си, да имат в него модул, който да е свързан с данъчните. Под "някакъв" се разбира всичко, включително Excel. Ако имате онлайн магазин, който използва готов софтуер, той трябва да има модул. Ако използвате апликация за мобилен телефон да организирате работата си и връзките с клиенти, тя трябва да има връзка с НАП. Бил Гейтс да слуша внимателно - НАП иска Microsoft да доработи Excel. Не чува? Не знае за СУПТО?! А, не е наш проблем - оправяйте се, казват на бизнеса от НАП.

Случващото се в момента се подготвя от доста време и винаги досега реакцията на бизнеса е била отрицателна. Финансовото министерство обаче остана непреклонно. Мултинационални компании, които работят в България и използват един и същ софтуер навсякъде, сега дописват в него модули специално за българската данъчна администрация. Малки онлайн магазини обмислят спиране на плащанията с карти, защото софтуерът, който ползват, е писан толкова далече, че СУПТО не го лови. Някои от тях планират да се пререгистрират в чужбина, защото там няма подобни ограничения. Иначе рискуват да предлагат по-неизгодни условия спрямо конкурентите си от други държави.

Това е проблем на много различни нива. По-високите разходи за фирмите ще се пренесат към клиентите. Създава се усещането за враждебна бизнес среда, и то точно в една от най-важните в момента посоки за компаниите - тяхната дигитализация. Жалкото в случая е и че се нагнетява напрежение към приходната администрация, където иначе има и много принципни и съвестни хора. (Вижте всичко за СУПТО и Н-18 тук.)

Историята за друг голям провал на държавната администрация също може да започне с шега. Сигурно сте чули - голфовете в Перник вече се преработват да са без водна помпа и с по три въздушни филтъра. Това може и да звучи смешно, но само ако не сте от града. След два месеца търсене на варианти държавата най-накрая представи план за излизане от кризата - т.нар. водопровод "Пернишки поток", но преди той да бъде построен, положението там ще става още по-сериозно. (Вижте всичко по темата тук.)

И понеже, разбира се, не всичко в държавата е лошо, в този брой на "Капитал" може да видите и една положителна история - как ръководството на софийската болница "Пирогов" успя за сравнително кратко време да погаси задълженията й, да излезе на печалба, като през това време ремонтира сгради, направи нови клиники и промени организацията на работа, така че да е по-удобно за пациентите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dr.watson avatar :-|
    dr.watson
    • + 1

    Не знам кой е писал статията, но изглежда няма понятие какво е СУПТО: "Наредбата задължава всички търговци, които използват някакъв софтуер при продажбите си, да имат в него модул, който да е свързан с данъчните. Под "някакъв" се разбира всичко, включително Excel. Ако имате онлайн магазин, който използва готов софтуер, той трябва да има модул. Ако използвате апликация за мобилен телефон да организирате работата си и връзките с клиенти, тя трябва да има връзка с НАП."

    Няма никакви изисквания за модул свързан с НАП. Изисква се цялото СУПТО да е сертифицирано и да гарантира по някакъв мъгляв начин, че няма да завърши / запише продажба без да е отпечатан касов бон на фискалното устройство.

    Нередност?
  • 2
    vstoyanov avatar :-|
    vstoyanov

    Добре, като НАП измислят малоумна контрапродуктивна регулация са свръх зли.
    Брюксел, които сипят по 5 такива за месец, са добри. къде е логиката в това нещо?

    Нередност?
Нов коментар