🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата готви "бърза писта" за наемане на 170 000 млади безработни

Бизнесът иска бързи решения, внос на специалисти, по-добро образование, "зелена" яснота, дигитализация

Министър Сачева обяви, че социалното министерство ще предложи детегледачки и курсове по български за служителите със синя карта
Министър Сачева обяви, че социалното министерство ще предложи детегледачки и курсове по български за служителите със синя карта
Министър Сачева обяви, че социалното министерство ще предложи детегледачки и курсове по български за служителите със синя карта    ©  Надежда Чипева
Министър Сачева обяви, че социалното министерство ще предложи детегледачки и курсове по български за служителите със синя карта    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е променена в 15:30 часа

До два месеца държавата планира да предложи система за валидиране на умения и включване в трудовия пазар на 170 000 българи между 15 и 29 години, които според статистиката в момента нито учат, нито работят. Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на 14-ата Годишна среща на бизнеса с правителството, която "Капитал" организира.

Идеята е в отговор на едно от най-големите предизвикателства пред българската икономика в момента - липсата на достатъчно работна ръка. Общото мнение на анализаторите и хората от бизнеса, споделено по време на конференцията, е, че България може да не успее да се развива достатъчно бързо заради проблема с трудовата сила.

Според Сачева тази група от 170 хил. души ще бъде идентифицирана, ще се установи какви умения и възможности има, като целта е да се сертифицират съответните компетенции, така че хората по-бързо и лесно да бъдат включени в трудовия пазар. Важно е обаче съответните хора все пак да са грамотни и да говорят български, поясни министърът.

"Това ще даде сигурност на работодателя, че лицето има конкретни умения, а в същото време ще извади тези хора на светло и ще им даде възможност да бъдат легални", обясни още Сачева.

Профил

В момента работна група от експерти в социалното министерство извършва анализ за това точно какво се случва с тези хора, като целта е до април данните да са обобщени. "Имаме амбицията да видим кои са тези хора, къде се намират, могат ли нещо да правят, защо са в тази графа и наистина ли не работят", обясни министърът. Тя допусна, че част от тях може да са заети на сиво или пък да участват в т.нар. платформена икономика, да работят за чуждестранни фирми от дома си и т.н.

Мерки се предвиждат и за включването на хората с увреждания в пазара на труда, като се залага на по-активното посредничество на бюрата по труда. Според министър Сачева тези хора могат да работят пълноценно дори и дистанционно, включително в ИТ сектора. Потенциал има и в групата на по-младите пенсионери. "Докато преди години се залагаше основно на младите, в момента има тенденция да се търсят повече хора в зряла възраст, но с трудови навици, дисциплина и желание да работят по-дълго време за един работодател", посочи Деница Сачева.

От чужбина

Социалното министерство предлага и мерки, свързани с т.нар. синя карта, която дава възможност на работодателите да наемат специалисти от страни извън ЕС. Идеята е да има бърза процедура за издаването на определен брой сини карти за конкретни професии като специалисти от ИТ сферата, химията, киберсигурността и др., каквито според социалния министър страната трудно може да създаде дори в продължение на няколко години. Сачева предлага още те самите да получат стимули като осигуряване на детегледачка или пък възможност за включване в курсове по български език за членове на семейството, които не го владеят. Един от възможните източници на финансиране за такива програми са европейските фондове.

Доработване

Наред с търсенето на резерви за трудовия пазар се предвиждат и нови поправки в Кодекса на труда. Целта е възможността за извънреден труд да се повиши от сегашните 150 на 300 часа годишно. За това отдавна настояват работодателите, но синдикатите са против.

"Идеята е да можем да направим легално нещо, което така или иначе се случва в България", обясни Сачева. По думите й това важи за всички сектори - от ИТ бранша до заетите в търговските обекти, които се налага да работят до късно по време на празниците.

Важните задачи според бизнеса:

Трябва да сме по-бързи и да се съобразяваме с важните теми за младото поколение

Тим Курт, председател на Германо-българската индустриално-търговска камара и изпълнителен директор на "Аурубис България"



Германия и България са традиционни бизнес партньори от дълги години и бизнесът, който германските компании правят в страната, е много балансиран - автомобилен, търговия на дребно, базова индустрия, IT и т.н. Всички страни - правителство, институции и бизнес, обаче разбират, че трябва да сме много по-бързи.

Отдавна е ясно, че има недостиг на работна ръка, сблъскваме се постоянно с проблема, но за да се реши той, всичко зависи от скоростта. Инициативи като дуалното обучение според нас са много интересен инструмент за привличане на работна ръка, защото той насочва младите какво се търси, а ние можем да ги научим. Разбира се, няма едно универсално решение на проблема, трябва да свирим по цялата клавиатура на пианото, за да можем да привлечем всички.

Дигитализацията и изкуственият интелект също могат да ни помогнат да решим проблема с недостига на работна ръка. Не може да разчитаме само на това да привличаме българи отвън, трябва да оптимизираме вътрешните си ресурси.

Преди няколко месеца никой не би помислил, че дискусиите за климатичните промени ще придобият толкова голяма тежест. Може и да приемаме с усмивка инициативи като т.нар. Петъци за бъдещето, но в крайна сметка това е поколението, което идва, и това е поколението, което искаме да привлечем на работа. Затова е много важно да приемаме тези въпроси насериозно.



Кризата на Запад дава шансове на Източна Европа, които не трябва да ги изпускаме

Иван Михайлов, управител на "Вистеон електроникс България"



Наблюдаваме парадокс, в който говорим за криза в Западна Европа и безкрайни шансове в Източна Европа. Намираме се в изключително благоприятна ситуация, но е важно да не изпускаме момента, защото и останалите страни може да се възползват от тези възможности. Очакваме, например, Северна Африка да ни бъде силна конкуренция.

Ние като работодатели в сферата с висока добавена стойност обичаме всичко да се случва бързо. Едно, защото нашите служители го изискват, и второ, защото бизнесът го изисква, динамиката е много голяма. Един от основните проблеми, които остават нерешени, е образованието. Докато средното образование се адаптира малко по-бързо към нашите нужди, във висшето ситуацията е драматична. Само във високотехнологичния сектор, например, има нужда от хиляди инженери. В същото време приемът е много по-малък и освен това голяма част от тези, които завършват, не остават в България. Университетите са автономни и никой не може да им каже какво да правят, но са бенефициенти на държавния бюджет. Работодателите инвестират в образование, но това не може да става до безкрай.

В областта на изкуствения интелект моделът се измества насам. В България има много компании - финтех, високотехнологични, автомобилни, системите се създават тук, от български инженери. Западните компании се фокусират повече в горното ниво на управление, докато ние носим интелектуалния потенциал, ние създаваме интелектуалната собственост.

Не всички компании в България обаче разбират и прилагат дигитализацията. А място за прилагане има, тъй като български компании могат повече да допринасят за електронните услуги, така че да няма монополизиране през Информационно обслужване.

Сините карти са важни, защото трябва да вземем глътка въздух, средата се задушава. Всеки нов инвеститор, всяко по-мащабно разширение на дадена компания, предизвиква сериозен дисбаланс на пазара по отношение на възнагражденията и очакванията на специалистите. Това е нездравословно и тепърва ще създава още по-големи проблеми и за икономиката, и за нас като работодателите. В същото време идват нови инвеститори, което означава, че средата е благоприятна. Трябва да използваме тези възможности по правилния начин.



3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    m_simeonov avatar :-|
    Мирослав Симеонов
    • - 3
    • + 2

    Ей, хора - тази бройка са цигани. Как ще го накараш да работи????? А квалификацията им е едностранна - в нищоправене и крадене. Там са много квалифицирани - отстъпват само на политиците.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 4

    До коментар [#2] от "Мирослав Симеонов":

    Егати клишетата. Ти какво предпочиташ, да не работят ли? Сигурно, за да е по-близо реалността до мнението ти.

    Ако могат да ги накарат - добре. Ако не могат - поне са опитали. В момента България има нужда от всеки.

    И, нека не забравяме - като натъпкаш един етнос в лоши условия на живот и не правиш необходимото да се образоват - проблемът става твой. Така че ако искаме да си решим проблема, трябва да го адресираме, а не да редим клишета и да мразим.

    Нередност?
Нов коментар