Съюзът на съдиите призова президента за вето върху бонусите за ВСС

Новите привилегии за членовете на съдебния съвет и Инспектората към него са опасни и развращаващи, смятат магистратите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Призив за налагане на вето върху новите кариерни и финансови бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет, както и за новите финансови бонуси за Инспектората към ВСС отправи Съюзът на съдиите в България (ССБ) към президента.

Обръщението към президента идва в момент, когато той стана обект на атака от главния прокурор Иван Гешев с методи, които юристите определят като престъпни. Преобладаващото мнение е, че това е форма на натиск върху президента заради позициите, които заема по отношение на съдебната власт, а и по отношение на знакови политики на управляващите. Радев в момента е единствената институция, която отвори разговора за един от същностните управленски проблеми в България, а именно съдебната власт и конкретно - необходимостта от промяна в конституцията специално по отношение на прокуратурата и главния прокурор. Същевременно кариерните и финансови бонуси за ВСС и Инспектората са част от политиката на управляващите да формират удобна за тях съдебна номенклатура на базата именно с привилегии и ексклузивен статут.

Законът, който бе окончателно приет на второ четене преди седмица на 23 януари, беше силно критикуван от неправителствения сектор и съдийската общност. Спорните промени, за които се иска вето, не фигурираха в първоначалния законопроект, а бяха вкарани преди второто четене от петима депутати от управляващите, които често внасят подобни предложения, определяни като лобистки - председателката на комисията Анна Александрова, Красимир Ципов и Иглика Събева от ГЕРБ, и Христиан Митев и настоящият екоминистър Емил Димитров-Ревизоро от "Обединени патриоти".

Новият кариерен бонус за членовете на ВСС се състои от правото им след края на мандата, вместо да се върнат на предишната си длъжност, която са заемали преди избора им в съвета, направо да бъдат назначени на по-висока длъжност. ВСС не може да им откаже такова назначение, което на практика е повишение, щом "правоимащите" са го поискали, т.е. тук ВСС действа при условията на обвързана компетентност.

Новият финансов бонус за членовете на съвета и на инспектората се състои в правото им да получат в края на мандата парично обезщетение в размер на толкова брутни заплати, колкото прослужени години имат във ВСС, съответно в ИВСС. В нормалния случай това означава по пет брутни заплати допълнително за членовете на съвета в края на мандата.

Двете нови екстри за съдебните кадровици бяха определени от съдийската общност и неправителствения сектор като опасни и развращаващи, защото по същество представляват заобикаляне на конкурсното начало при кадровото израстване в полза на хора, които очевидно са политически протежета и от които се очакват конюнктурни решения. Членовете на ВСС получават най-високото възнаграждение в съдебната власт, равняващо се на получаваното от председателите на върховните съдилища и главния прокурор, се казва в становището на ССБ. Същевременно те ползват и много други екстри - допълнителни възнаграждения и други бонуси, служебни автомобили, ведомствени жилища и др.

"Създава се впечатление за неприемливо политическо удостояване на членовете на кадровия орган на съдебната власт като форма на властова корупция", се казва още в становището на ССБ. В него се напомня, че тази привилегия противоречи на конкурсното начало при кариерното израстване на съдиите, прокурорите и следователите. В случая не става дума за възстановяване на длъжност, както е записана тази опция в закона, а повишаване в длъжност без конкурс.

Междувременно ССБ е провел и анкета сред съдии в страната с четири въпроса, два от които се отнасят до новите кариерни и финансови бонуси за членовете на ВСС и Инспектората. От нейните резултати става ясно, че 96% от запитваните не одобряват след края на мандата им членовете на ВСС да бъдат назначавани по тяхно желание на по-висока длъжност без конкурс. А 87% не одобряват новия финансов бонус с допълнително обезщетение за прослужени години във ВСС и Инспектората. Анкетата е проведена във всички съдилища в странната и е публикувана на сайта на ССБ тук.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Моля за дребна, но съществена корекция.
    В текста: "...които юристите определят като престъпни..." пълният член на подлога на български език означава, че ВСИЧКИ юристи са единомишленици. Едва ли някой може да се ангажира с подобно твърдение. Най-малкото, че нещото Георги Близнашки онзи ден изказа противно на това твърдение мнение.

    И по темата: изумителна проява на дребнотемие е възванието на СЮБ!
    Това е нещо като по време на чума да се призовава за увеличен прием на витамин С за недопускане на скорбут...

    Уважаемите членове на СЮБ, които са около 1/7 от съдиите в БГ, не са ли чували, че (...) главпрокурор Гешев с кални ботуши гази Конституцията и законите на страната с предприетите срещу президента действия?

    Не е ли значително по-съществено общността да реагира на повсеместното подслушване на знайни и незнайни от знайни и незнайни служби и службици?

    Защо правистите не попитат кой и на какво основание подслушва началника на ВВС?

    Защо гл.прокурор публикува извадки от СРС-та по неприключило досъдебно, като и двете - и манипулирането на СРС-тата, и публикуването им са престъпления?

    Е, любезни съдии, главният Гешев престъпник ли е? И ако да - защо не уведомите за това ВСС?

    В момента да се ръчка президента към конфронтация с ВСС е като да се пита за въже в къщата на обесения.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 2

    Това си е законен подкуп! Плаща се на едни продажни магистрати (тя тази дума вече звучи обидно!), за да изпълняват безпрекословно нарежданията на мафията!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    Искрено се извинявам за повторния пост по темата.
    Защото темата ССБ срещу ВСС изглежда все по-дебилна.
    Просто прочетох изключитгелното интервю с изключителния правист адв. Екимджиев.

    https://www.segabg.com/category-observer/noviyat-vozhd-na-prokuraturata-ni-kazva-pravim-kakvoto-si-iskame

    Чудя се защо олигархът Дончев може да си позволи да прави журналистика, а олигархът Прокопиев - не? Той пък прави циклични срещи на бизнеса с мутрата и харчи парите от грантовете да поддържа колкото да мърда някакъв читалищен сайт.

    Държавата се осмърдя, а Прокопиевият Капитал се прави на пощенска кутия на екзотична партийка с 270-те симпатизанти-прависти.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Същата екзотична партийка въпреки социалните проучвания и всичкото хулене взе 15% в София на местните избори, премина прага на Европейските избори и ще влезе в следващия парламент.

    Президента едно време искаше да пита Цацаров за съдебната реформа... Да е мислил тогава, сега ще си сърба надробеното!

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 2

    Ако член на ВСС от политическата квота бъде назначаван директно на по-висока длъжност, това категорично е намеса на законодателната власт в съдебната власт. Само за това е достатъчно да се заличи този закон.

    Нередност?
  • 6
    vts1580219650636881 avatar :-|
    ross emmanuel


    До коментар [#] от "
    evpetra
    ":

    Да така е 👍👍👍

    Нередност?
Нов коментар