🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Парламентът отхвърли ветото на президента за кариерните бонуси във ВСС

Ефектът е, че Конституционният съд ще трябва да прекрати делото за противоконституционност на бонусите с формален мотив

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Очаквано парламентът отхвърли президентското вето върху последния вариант на уредбата за кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет.

Практическият ефект от това ще бъде, че Конституционният съд ще трябва да прекрати висящото пред него дело за противоконституционност на кариерните бонуси. В този смисъл логично звучи тезата, че именно това е и действителната цел на сегашната козметична промяна в закона, направена в началото на септември. Делото в КС за бонусите е насрочено за гледане на 15 октомври, до момента по него са постъпили редица становища от авторитетни юристи и организации, че въвеждането на бонусите е противоконституционно. Влизането в сила на промяната в текста, макар и да не променя по същество идеята за кариерни бонуси, ще стане основание за прекратяване на делото с мотив, че то вече е лишено от предмет - текстът не е същият.

Съюзът на съдиите в България, както и неправителствени организации, работещи в този сектор, вече обявиха, че тази привилегия за членовете на ВСС е опасна и развращаваща, защото по същество заобикаля конкурсното начало при кадровото израстване в съдебната власт, при това в полза на хора, които очевидно са политически протежета, изпратени в съвета, за да подсигурят вземането на конюнктурни решения.

И към момента Законът за съдебната власт предвижда, че след края на мандата му член на ВСС може да поиска да бъде "възстановен" в съдебната система не на длъжността, която е заемал преди избора, а на по-висока позиция. ВСС е длъжен безусловно да удовлетвори такава молба. Този текст беше приет през януари т.г. по предложение на депутати от управляващите, направено преди второто четене, и предизвика силни възражения в професионалната общност.

Въпреки призивите към него тогава президентът не наложи вето.

Текстът обаче беше атакуван пред Конституционния съд от Пленума на Върховния касационен съд (ВКС) през май с мотив, че той дава възможност за необосновани кадрови решения на основата на неясни критерии, като се заобикалят важни принципи в кариерното развитие на магистратите. След постъпилите немалко становища в подкрепа на това искане изведнъж през септември, при поредната поредната промяна в съдебния закон, се появи лека редакция на текста, според която при постъпила молба от член на ВСС за възстановяване на по-висока длъжност ВСС не е длъжен безусловно да я удовлетвори, а "може" да направи това. Формално са въведени и критерии за това повишение - удостоеният с по-висока длъжност трябва да отговаря на критериите на закона за изискван стаж, както и да има много добра оценка от последната атестация, което за членовете на ВСС така или иначе е предпоставка за избора им.

В този смисъл промяната, предложена от Хамид Хамид (ДПС) по познатата схема преди второто четене на закона, всъщност не променя същността на идеята за бонусите предвид формирането на стабилни конюнктурни мнозинства във ВСС от хора, избирани по един и същ механизъм.

Президентът наложи вето върху промяната на 18 септември. "Възразявам срещу системното предлагане от страна на най-висшия политически орган в страната - Народното събрание, на "кариерни бонуси" за членовете на Висшия съдебен съвет, който като конституционен орган е призван да гарантира независимостта на съдебната власт", се казва в мотивите на президента.

"Основната гаранция за независимостта на съда се изразява в това назначенията и повишенията на магистрати да се правят единствено въз основа на обективни критерии, каквито са квалификацията, уменията, почтеността, чувството за независимост. Престоят на магистратите във ВСС не може да доведе до придобиването на качествата, които са необходими за заемане на по-висша длъжност в съдебната система, нито може да се приравни на постиженията, които се изискват за повишаване", посочва той.

След отхвърлянето на ветото логично е да се очаква ново сезиране на КС с въпроса за бонусите на базата на новия текст - както от Пленума на ВКС, така и от президента. Темата е дискусионна отдавна, защото управляващите и ДПС предвидиха такива бонуси и за членовете на Инспектората към ВСС, за които възраженията бяха същите.

Твърденията, че членовете на ВСС, както и на Инспектората, са едва ли не губещи в кариерното си развитие, защото за пет години по време на мандата им се спират атестациите им, е слаб аргумент. Кандидатирането за ВСС е въпрос на лично решение, при което всеки кандидат е наясно със законовата уредба. Освен това по време на мандата си във ВСС членовете му ползват редица привилегии - най-високото възнаграждение в съдебната власт, равно на получаваното от председателите на върховните съдилища и главния прокурор, допълнителни възнаграждения и други бонуси, служебни автомобили, ведомствени жилища и др.