Иван Кръстев: Доверието в институциите е ниско, независимо че има ръст в доходите

Политологът предупреди също, че демографската криза в Източна Европа ще прави някои политики все по-трудни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Според изследователя Иван Кръстев, председател на УС на Центъра за либерални стратегии, най-големите предизвикателства за България в предстоящото десетилетие ще бъдат ниското доверие в държавните институции и демографската криза. На организираната от "Икономедиа" 14-а годишна среща между бизнеса и правителството Кръстев изтъкна, че разговорът за кризата е преминал от чисто икономическата сфера към политическата. Управляващите трябва да мислят за това колко конкурентни ще бъдат европейските демокрации през 2030 г.

Как оцелява една демокрация

"Чисто поколенченски сме родени в среда, в която си представяме, че демократичните режими са най-нормалното нещо в света", каза Кръстев. Той се позова на статистика, че между 1788 и 2008 г. досега повече промени във властта са станали чрез военни преврати, отколкото с демократични избори - демокрацията въобще не е гарантиран резултат. Политологът посочи също, че според едно изцяло историческо наблюдение има определено равнище на доходите на населението, "над което демократичен режим не е колабирал", като всички европейски държави, в това число и България, са го надминали.

Шансовете на една демокрация да оцелее пряко зависят от икономическото й развитие, продължи Кръстев, като изтъкна особено тревожен елемент за България - ниското доверие в институциите, независимо от икономическия растеж и ръста на доходите. "Представете си какво се случва при ниски нива от доверие, когато икономиката расте и когато доходите растат, как биха реагирали хората в момента, в който икономическият растеж не може да бъде вечен", обясни той.

Според изследователя се наблюдават и две крайности, при които демокрациите не могат да работят. В единия случай залозите на изборите да са прекалено ниски - когато правителствата се сменят непрекъснато, но нищо реално не се променя. Другата крайност е при всяка смяна на правителството да се променя всичко в държавата, а загубата на властта да означава и "загуба на свобода, собственост". При първия избирателите губят желание да участват в политиката, а при втория цената от загубата на изборите е прекалено голяма за властимащите.

Демографската криза

Според Иван Кръстев демографската криза, и то особено в Централна и Източна Европа, ще се окаже едно от най-огромните предизвикателства през новото десетилетие. Той цитира прогноза на ООН, според която до 2050 г. населението на България ще е с 40% по-малко, отколкото през 1990 г., а за Румъния спадът ще е с 30%. "В Полша нямат рецесия от 1992 г. Защо тогава дори в такива общества се появяват съмнения доколко ефикасна е демокрацията, защо се появяват антиевропейски настроения? Един от факторите е свързан с факта, че от 1990 г. досега ЦИЕ е изгубила население от 18 млн. души." Кръстев отбелязва, че това се равнява на изчезването на държава с население колкото Унгария и Чехия, взети заедно.

Комбинация от ниска раждаемост, висока степен на емиграция през прехода и ниска отвореност към трудова миграция поставят България пред ситуация, в която още през 2030 г. избирателите ще са много по-възрастни, отколкото сега, посочи Кръстев. По думите му това прави определен тип политики много по-трудни. Той даде пример с вдигането на пенсионната възраст, което става изключително трудна политика, когато голяма част от гласуващите са в предпенсионна възраст, независимо че това е една от политиките, които биха могли да компенсират ефекта от демографската криза.

В тази ситуация на демографска криза след 10 години в страната ще се налага да работят много повече чужденци, отколкото сега. Това изисква и по-голяма отвореност на България към трудова миграция. Друг неин аспект е, че младите избиратели са много по-малко като група и следователно са винаги в риск да загубят изборите, независимо как гласуват. " Ниското представяне на младите хора води до това, че самите демокрации започват да мислят в много по-кратки срокове, когато гледат бъдещето", обясни политологът.Иван Кръстев завърши речта си с китайски афоризъм, каквито знаел, че премиерът харесва: "Днес управлението не е като да забиваш пирон в дърво, а като да пазиш равновесие по плъзгащо се яйце, без да счупиш яйцето."

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    eli.mih avatar :-|
    Elena Mihailova
    • + 1

    Ръст в доходите??? Но не и в доходите на пенсионерите с непреизчислени пенсии.Пенсии, получени през 2009г.напр.са ограбени 50%.Покупателната им способност е намаляла с 50%.Дали защото според Борисов пенсионерите са лош материал?Дали защото преди 30г.извоюваха демокрацията, но тя попадна в лоши ръце?Кой знае?!

    Нередност?
  • 2
    axd14700100 avatar :-|
    axd14700100

    ... НЕГОВО ВИСОЧЕСТВО "ръстът в доходите"! е факт, извинявам се за всеки случай, въпреки действията и бездействията на "институциите", въпреки и кошмара "Данък маЦка"........ ***та, тукашния Народ е с много-хилядолетна традиция в занаята "как се меси Хляба" :) ...

    Нередност?
  • 3
    axd14700100 avatar :-|
    axd14700100

    *** данък маЦква... извинете

    Нередност?
  • 4
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 1

    Имало ръст в доходите?
    Да, ама има постоянен ръст на цените на основните хранителни стоки, които стават все по големи боклуци. За да ядеш нещо нормално трябва да купуваш еко... био... А само преди десетина години си купувахме продектите направо от градината на бабите или от селските дребни производители. Днес вече това са все по-забранени дейности, трябват едни регистрации, данъци, касови апарати и програми... Ами цените на естествените монополисти - на всеки 6 месеци все се вдигат. Имало големи загуби на вода, щели да правят "инвестиции", вдигали се им разходите... Някой да се сеща нягога цените на някой монополист да е падала? Стремежът на властта е да изгради частни монополи на приближените им мафиотски кръгове и унищожаването на малкия бизнес, който им е бил конкурент. Това води до унищожаването на конкуренцията, вдигането на цените и липса на мотивация за развитие. За това българинът живее все по-зле и се чуди на стъкмистиката, и великите ни икономисти, които мерят само доходите, но не покупателната способност на тия доходи. Да има едни няколко десетки хиляди човека дето живеят по-добре, но масата българи живеят все по зле. Аз лично живея по-зле даже от времето на Жан Виденов.

    Нередност?
  • 5
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    Предстои ни нова революция, при която управляващата клика ще бъде измерена во главе с прасетата. Енергията е обществото вече я има. Нужен е само черен лебед. След това има два варианта 1. Всичко става в рамките на дни -тип Майдан. 2. Събитията се развиват в рамките на 5-10 години, определено по-лошия вариант. Но глупостите - как тези нямали алтернатива и ще векуват са утопия.

    Нередност?
Нов коментар