Проверка след проверка в ТЕЦ-ове на Ковачки

За последните месеци властите направиха няколко проверки в централите, но сега прокуратурата иска още инспекции и бързо намери нарушения в ТЕЦ "Бобов дол"

Според главния прокурор Иван Гешев в ТЕЦ "Бобов дол" се гори нерегламентирано RDF, който не отговаря на стандартите
Според главния прокурор Иван Гешев в ТЕЦ "Бобов дол" се гори нерегламентирано RDF, който не отговаря на стандартите
Според главния прокурор Иван Гешев в ТЕЦ "Бобов дол" се гори нерегламентирано RDF, който не отговаря на стандартите    ©  Георги Кожухаров
Според главния прокурор Иван Гешев в ТЕЦ "Бобов дол" се гори нерегламентирано RDF, който не отговаря на стандартите    ©  Георги Кожухаров

На 4 септември 2019 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров разпореди на министъра на околната среда и водите да извърши незабавна проверка в "Топлофикация - Перник", ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация - Сливен" и ТЕЦ "Брикел" за нерегламентирано горене на отпадъци. Повод за проверката тогава бе постъпил сигнал от ДАНС.

Пет месеца по-късно няма данни за констатирани нарушения от тази проверка. Но, днес (13 февруари), Върховната административна прокуратура (ВАП) съобщи, че е възложила на министъра на екологията да извърши незабавна проверка в същите, свързани с Христо Ковачки централи, за нерегламентираното изгаряне на отпадъци, внесени от страни от ЕС. Този път като мотиви за проверките се посочват "голямата обществена значимост на проблема" и "неблагоприятните последици за живота и здравето на хората в населените места, които са в непосредствена близост до инсталациите, в които се изгарят битовите отпадъци".

Въпреки че проверките трябва да се направят от екоминистъра Емил Димитров, в Бобов дол на място веднага отиде и главният прокурор Иван Гешев заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов. "Констатирани са няколко нарушения в ТЕЦ "Бобов дол". Едното е, че има замърсяване на въздуха. Образувано е досъдебно производство за това, че централата е горяла боклук, смесен с въглища", обяви по-късно Гешев, като поясни, че издаденото разрешително на централата да използва RDF е изтекло. "Освен това в площадка, в съседство с централата, нерегламентирано се складира боклук за изгаряне, който най-вероятно не отговаря на показателите за т.нар. RDF", каза още главният прокурор.

Какво се проверява

"Ще се извърши цялостна проверка за спазване на екологичното законодателство на тези ТЕЦ-ове", посочи Гешев. Предмет на проверките според първоначалното съобщение трябва да са издадените разрешителни за горенето на отпадъци и дали те съответстват на дейността четирите топлоцентрали. Другото, което МОСВ трябва да установи, е дали ТЕЦ-овете разполагат с необходимото оборудване, за да изгарят отпадъци. Прокуратурата възлага на министерството на околната среда да провери и дали има лица, които извършват идентична дейност, която би могла да замърси околната среда.

"Само "ТЕЦ - Сливен" има право да гори отпадъци и той гори боклука на София", заяви на свой ред пък министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Какво правят централите на Ковачки

Още през 2019 г. повечето централи от орбитата на Христо Ковачки предприеха действия за подмяна на част от основното си гориво (въглищата) с алтернативи като биомаса (слама) и RDF. Причината за това е ясна - високата цена на въглеродните емисии. Сламата и отпадъците са определени от ЕС като беземисионни и затова използването им спестява разходи за CO2 квоти. Проблемът обаче възниква, когато боклукът се гори в непригодени за целта инсталации. В случая няма данни нито "Брикел", нито "Бобов дол" или пък друга централа освен тази в Сливен да са инвестирали в съответните технологии за изгаряне на отпадъци и биомаса, както и във филтри.

"Не се спазват екологичните норми - защо да даваш 100-200 милиона за това да се спазват нормите, като можеш да си ги спестиш? Така някои хора си купуват скъпи коли, къщи и яхти, но хората от околните села дишат отровен въздух", каза в Бобов дол Гешев.

Сега "Брикел" е подал в регионалната екоинспекция на Стара Загора заявление за ново комплексно разрешително. От него става ясно, че централата планира да използва на денонощие до 979 тона биомаса, до 96 тона неопасни отпадъци и до 490 тона нефтошисти. Най-общо биомасата се предвижда да се осигурява като отпадък от горското и селското стопанство (слама), а за неопасните отпадъци (RDF и други) се посочва, че основният източник ще са регионалните депа.

Подобно действие е предприела и "Топлофикация - Русе", макар към момента тя не е сред проверяваните от прокуратурата.

Скрити цели

Източници от МОСВ твърдят, че след разкритията за незаконния внос на боклук от страни от ЕС ресорът "Отпадъци", за който досега отговаряше зам.-министъра Николай Кънчев му е бил отнет и прехвърлен на другия заместник на Емил Димитров - Красимир Живков. Като зам.-министър освен за отпадъците Кънчев отговаря и за една от най-ресурсните структури в министерството - Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Нещо повече - според депутати не е изключено и Кънчев да бъде освободен от поста. Той е председател на контролната комисия на ВМРО и се счита за близък до вицепремиера и лидер на партията Красимир Каракачанов.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 6

    Още от 29 август 2019 г. знае прокуратурата и не е ясно какво е проверила от тогава до сега!
    https://bivol.bg/kovachki-trash.html
    ТРАФИКАНТИ НА ОТПАДЪЦИ ОТ ИТАЛИЯ ДОСТАВЯТ БОКЛУК ЗА КОВАЧКИ

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 7

    Биволъ, на 6 януари 2020:
    https://www.facebook.com/bivolnews/posts/2839851339399963
    - На първата снимка виждате как изглеждат 2 милиона тона италиански боклук на най-голямото сметище в Европа, близо до Неапол, с площ 1300 декара.
    - На втората снимка виждате разрешителното издадено от РИОСВ-Стара Загора за складиране на 1,6 милиона тона боклук на площадка на фирма свързана с Христо Ковачки, която е до ТЕЦ-Брикел.
    - На третата снимка виждате имота, на част от който се складира боклука.
    - На четвъртата снимка виждате самия боклук от сателит. През тези 25 декара трябва да минат 1,6 милиона тона боклук. Сравнете с първата снимка.
    - На петата снимка виждате министъра на околната среда и водите, който днес заяви, че само в ТЕЦ - Сливен се гори боклук и той няма да подава оставка заради скандалите с водите и боклука.
    #Боклукгейт

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 6

    А тази площадка е на фирма, която с Google Search и няколко клика се намират публикации, които свързват упрявителя ѝ с Ковачки. И е наблизо до Брикел, може по тъмно да прехвърлят балите. Прокуратурата нещо?

    Складират тонове отпадъци край Стара Загора.
    https://bnr.bg/starazagora/post/101217056/skladirat-tonove-otpadaci-krai-stara-zagora-sofiiska-firma-shte-gi-pprerabotva-v-stroitelni-materiali-snimki?fbclid=IwAR1DcN_eXxKUVP7LCdfn3r-LZYKxhf6uQripDjY3Fk0TcvF-d8U_a6KDja4

    Нередност?
  • 4
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 5

    Не е много трудно да се организира персонала да зарежда бали с боклук само когато е сигурно че няма проверяващи в ТЕЦ-а.
    На мен лично ми е интересно тези които го правят понеже не е Ковачки със сигурност нямат ли деца, не ги ли е грижа какво самите те дишат или са им запушили устите и ушите с пари.

    Нередност?
  • 5
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 4

    Явно проверките са "ялови" за да продължават така да димят комините му.

    Нередност?
  • 6
    liz31552545 avatar :-|
    liz31552545
    • + 7

    Ковачки е ясен от години. Въпросът е дошло ли е времето да стане ясен и на институциите.

    Нередност?
  • 7
    mkl13629719 avatar :-|
    mkl13629719
    • + 3

    Ще изгърми май и тоя юнак. Сега много важно за него е да изчезне напълно от медиите - да не се обяснява, защитава, подмазва на властта и пр., просто да изчезне и да не коментира нищо, това има обратен ефект при настоящия режим.

    Нередност?
  • 8
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 6

    До коментар [#7] от "mkl13629719":

    Твърде късно - той вече се изтъпани по БТВ и каза: "Не ме е страх от нищо". Е, сега вече май ще намерят начин да го "страхуват".

    Нередност?
Нов коментар