🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата обвинява зам.-министър, близък до Валентин Златев

Според разследващите арестуваният Красимир Живков е участвал в схеми за внос и износ на отпадъци

Красимир Живков на излизане от МОСВ, съпроводен от прокурор Ангел Кънев (вляво) и служители на Бюрото по защита към главния прокурор
Красимир Живков на излизане от МОСВ, съпроводен от прокурор Ангел Кънев (вляво) и служители на Бюрото по защита към главния прокурор
Красимир Живков на излизане от МОСВ, съпроводен от прокурор Ангел Кънев (вляво) и служители на Бюрото по защита към главния прокурор    ©  Велко Ангелов
Красимир Живков на излизане от МОСВ, съпроводен от прокурор Ангел Кънев (вляво) и служители на Бюрото по защита към главния прокурор    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За втори път през последните пет месеца прокуратурата влиза в Министерството на околната среда и водите, за да обискира кабинети на висши представители на изпълнителната власт. В началото на януари след подобна акция беше арестуван бившият министър на екологията Нено Димов, който беше обвинен за водната криза в Перник. В четвъртък прокуратурата влезе отново в министерството, този път, за да обискира кабинета на единия от заместниците му - Красимир Живков. Часове преди това бяха претърсени и двете къщи на зам.-министъра - в Ботевград и в Правец. На снимки, разпространени от ботевградски сайтове, се виждаха коли на жандармерията пред жилището на Живков в града.

Паралелно с това акция се проведе и в дома и офисите на русенските бизнесмени Пламен и Атанас Бобокови, собственици на фирмата за производство и търговия с моторни масла "Приста ойл" и на завода за акумулатори и батерии "Монбат".

"Не мога да му искам оставка, той се назначава и уволнява от премиера, аз назначавам всички от зам.-министър надолу. Аз съм притеснен, защото ще трябва да работя сам и ще ми е трудно", коментира пред "24 часа" разследването срещу Живков министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Вносът на отпадъци

В късния следобед говорителката на главния прокурор Сийка Милева направи изявление, в което съобщи, че има шестима задържани, сред които е и зам.-министърът Красимир Живков. Разследването е за организирана престъпна група, като в рамките на деня са били претърсени 40 адреса в Ботевград, Правец, Пловдив, Смолян, Монтана.

Милева твърди, че от една страна разследването е свързано с издаването на нотификации за внос на отпадъци от Италия в полза на определени дружества. Без да споменава конкретно име, тя заяви, че зам.-министър е "оказвал натиск" на служители от регионалните инспекции по околната среда за издаването на разрешителни за внос и износ на отпадъци на определени фирми, въпреки че те не са отговаряли на изискванията. "Който служител откажел да съдейства, бил освобождаван", заяви говорителката.

По думите й другата част от разследването е за неиздаването на такива нотификации и е насочено към обслужване на частни интереси - без назовани имена става ясно, че се говори за бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови. "Всяко дружество, генериращо опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън България или да го предаде на друго българско дружество за последваща преработка. За да изнесе опасния отпадък извън България, дружеството трябва да получи нотификация от МОСВ. Зам.-министърът Живков е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени, контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на България", обясни Милева.

От тази политика, посочи тя, се е възползвало "търговско дружество, което има изградена рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори", очевидно визирайки "Монбат", контролирано от братя Бобокови.

В последващото обяснение на Милева не стана съвсем ясно какво точно е нарушението. "От тази преработка се получава опасен отпадък. Той е бил изнасян в Германия, където имало изградена лицензирана мощност за оползотворяване, без да се застрашава околната среда. За тази услуга обаче се заплащала висока цена, която се оскъпявала допълнително от транспортните разходи. С цел спестяване на голяма част от тези разходи дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъците си, като започнало да изпраща опасните отпадъци на контролирани от него дружества с фиктивна дейност, като по този начин се спестявала голяма част от разходите му, генерирала се огромна печалба и се избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери", коментира Сийка Милева.

От години и "Монбат", и "Приста ойл" извършват дейности по преработка на отпадъци (съответно от батерии и акумулатори и от масла).

Дежа вю

За отпадъците във ведомството на Емил Димитров отговаря зам.-министърът Красимир Живков. Той наследи този ресор в началото на годината от колегата си Николай Кънчев, излъчен за зам.-министър от квотата на ВМРО. Освен това Живков отговаря и за водите.

"Не съм задържан. Оказвам съдействие. След водите темата е отпадъците", беше единственият коментар на Живков на излизане от МОСВ, за да се качи в полицейския автомобил, който го отведе в специализираната прокуратура. Задържането му много прилича на ареста на бившия екоминистър Нено Димов, който по същия начин беше отведен от сградата на МОСВ и също твърдеше, че само "оказва съдействие" на органите на реда, но след това остана за месеци в ареста. И при Димов, и при Живков придружаващият прокурор е зам.-началникът на Специализираната прокуратура Ангел Кънев.

Кой е Красимир Живков

Красимир Живков е зам.-министър на екологията в последните две правителства на Бойко Борисов. Бил е кмет на община Правец, а в периода между 2009 и 2013 г. е бил областен управител на Софийска област. Смята се за близък до бившия генерален директор на "Лукойл България", а сега член на надзорния съвет Валентин Златев. Живков е бил управител на дружеството "Ес Ер технолоджис" през 2014 г., което се занимава с отпадъци и се свързва със Златев. Фирмата е оператор заедно с още една русенска фирма на две регионални депа за битови отпадъци - тези в Стара Загора и в Пазарджик, а сегашният управител на дружеството Антон Павлов е бил главен енергетик на "Лукойл България".

До миналатагодина 30% в дружеството държи Асен Найденов. Той е в управата на кипърската Agriway Holdings, чрез която Валентин Златев е собственик на основните си дружества като "Агрохолд" и Тера-тур сервиз". Найденов е в борда и на "Голф клуб Правец". Други 30% са били на "Ви Пи комодити трейдинг" ЕООД. Негов едноличен собственик е Юлиан Проданов, който го е придобил през март миналата година от фирмата "Тевода" ЕООД. Управител на фирмата е Петя Томова, която е била управител и на "Ви Пи екосолюшънс". Вначалото на тази година обаче настъпва разместване - "Ви Пи комодити трейдинг" продава дела си на Асен Найденов и той вече притежава 60% от "Ес Ер технолоджис". Самото "Ви Пи комодити трейдинг", както и "Ви Пи екосолюшънс"и "Тевода" са с назначен нов управител - сръбски гражданин на име Божидар Митрович. (Повече за интересите на бившия генерален директор на "Лукойл България" в бизнеса с отпадъците тук)

След публикацията на сайта "Бивол" през 2018 г. за злоупотреби с обществени поръчки, свързани с близката до Валентин Златев строителната фирма "Джи Пи груп", Красимир Живков заедно с още трима държавни служители излязоха в отпуск, докато траеше разследването. Причината беше, че в изнесените документи по случая фигурираха инициалите "МОСВ Зам., Станислава МОСВ, Янаки, Лъчо" - като лица, вземали комисиони.

Братята Пламен и Атанас Бобокови са собственици на "Приста ойл груп", която се занимава с производството на масла, и "Монбат", която произвежда акумулатори. От години и "Монбат", и "Приста ойл" извършват и дейности по преработка на отпадъци - съответно от батерии и акумулатори и от масла.

Според депутати двамата бизнесмени са близки до вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • + 2

    В държавата на шишковците се случват такива неща. В комисиите и институциите трябва да работят хора, които да дават насоките на развитието на държавата, да създават условия за благоденствие и просперитет на нацията. Доста отдавна, дори не си спомням кога, така от нищото започнаха (а дали не е продължение от соца) назначенията в споменатите институции се извършват по друг принцип. В резултат на това там обитават т.н. калинки (без необходимите знания, умения и компетентности, но партийно верни, готови да запушат амбразурата и да спасят гъ@а на бойко). Та в тази ситуация една от тези институции трябваше да реагира - КФН, тъй като едно от дружествата на споменатите братя е публично. Нищо подобно, кака ви сийка цял ден бръщолеви глупости, по едно време пък отказа да отговаря. Въпросното дружество днес загуби 3,4% от капитализацията си (това всъщност е нормално за пазара на череши, но за него някой друг път). В същото това време пускаме реклама, която да привлича чужди инвеститори. Та КФН продължава да мълчи, а заплатите в тази комисия са около 28 пъти по-големи от минималната заплата, която в България масово получават работещите бедни.
    Не е препоруъка за инвестиционни решения.

    Нередност?
  • 2
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 1

    Това че имат дружества на БФБ не ги прави недосегаеми или невинни по презумпция. По скоро е интересно прокуратурата дали ще може да докаже че това пак не е поредния фишек който хвърля.

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 2

    А за вноса и изгарянето на италиански боклуци виновните трябва да посетят затвора задължително.

    Нередност?
Нов коментар