Само ГЕРБ и ДПС попълниха Комисията за регулиране на съобщенията

Гласуването в парламента доведе до нов трус в управляващата коалиция, "патриотите" питат ГЕРБ с тях ли управлява или с ДПС

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изборът на зам.-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от парламента в петък беше съпътстван от скандали, взаимни обвинения в задкулисни договорки кой от кандидатите да бъде подкрепен и процедурни хватки гласуването да бъде отложено.

За трите места в ключовия регулатор, който отговаря за мобилните и кабелните оператори и разпределението на радиочестотния спектър, бяха номинирани общо петима кандидати. ГЕРБ предложи за зам.-председател Кристина Хитрова, която досега беше главен секретар на КРС, и бившия член на Съвета за електронни медии Ана Хаджиева за член. Коалиционните им партньори от "Обединени патриоти" издигнаха главният юрисконсулт на регулатора Пеньо Пенев, а ДПС номинираха бившия депутат и бивш кмет на Момчилград Ердинч Хайрула. БСП предложи бившия вицепремиер от служебното правителство на Огнян Герджиков и зам.-председател на партията Деница Златева.

Кой с кого в задкулисните договорки

Първи за задкулисни договорки при избора на тримата представители в КРС заговориха от "Обединените патриоти". Депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов обвини коалиционните си партньори от ГЕРБ в съглашателство с ДПС - техните двама кандидати да бъдат избрани с помощта на депутатите от движението срещу подкрепа след това за номинирания от тях Ердинч Хайрула. Ангелов заяви от парламентарната трибуна, че "Обединените патриоти" "няма да участват и да носят отговорност за "чужди грешки и решения", и запита "кое е управляващото мнозинство - ДПС и ГЕРБ или "Обединените патриоти" и ГЕРБ".

С кого управлява ГЕРБ

"Обединените патриоти" няма да участваме и няма да носим отговорност за чужди грешки и решения. Ние се питаме кое е управляващото мнозинство - ДПС и ГЕРБ или "Обединените патриоти" и ГЕРБ", обяви депутатът Юлиян Ангелов от парламентарната трибуна. "Защо трябва да носим отговорност за избор на представител на ДПС? Или може би се формира някакво ново управление? Ако от ГЕРБ са съгласни да управляват с ДПС, нямаме нищо напротив. Всеки си носи кръста в политиката. Но ние не сме съгласни да носим негативите на управление, което включва ДПС във властта на всякакви позиции", каза още Ангелов.

На фона на мълчанието на депутатите от ГЕРБ на острото изказване на Ангелов отговориха от "Атака", които неотдавна бяха изключени от коалицията "Обединени патриоти". Независимият депутат Павел Шопов нападна доскорошните си коалиционни партньори, като ги обвини в "кадрова немощ". Той припомни за провала на две назначения на ВМРО и НФСБ в изпълнителната власт, които не се състояха заради излезли в публичното пространство техни снимки с нацистки поздрави. Изказването на Шопов предизвика недоволството сред депутатите от "Обединените патриоти" и докато eдин от тях - Милен Михов, го репликираше от парламентарната трибуна, а Шопов се опитваше да го апострофира, като му отнемаше микрофона, няколко депутати от ВМРО се приближиха към двамата. Настана суматоха и се наложи председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ да извика на помощ квесторите.

Новото мнозинство според БСП: ГЕРБ, ДПС и "Воля"

От БСП също обвиниха най-голямата управляваща партия в задкулисни договорки, като към съглашателството между ГЕРБ и ДПС прибавиха и "Воля". Червеният депутат Георги Свиленски обвини депутатите от формацията на Веселин Марешки в лицемерие, защото участват в мнозинството, но иначе твърдят, че са в опозиция. Свиленски заяви от парламентарната трибуна, че изборът на новите членове на КРС е предизвестен, и дори даде запечатан плик на Христов с имената на кандидатите, които ще бъдат избрани от парламента в регулаторния орган.

"Обединените патриоти" се опитаха чрез процедурни хватки да отложат избора. Те първо поискаха 30-минутна почивка, а след това и поименна проверка на кворума в пленарната зала.

Обвиненията на "Обединените патриоти" и БСП за предварителни договорки между ГЕРБ и ДПС на практика се потвърдиха при гласуването на кандидатите. Предложените от ГЕРБ Кристина Хитрова и Ана Гочева бяха избрани с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Воля" и "Атака". Номинираният от ДПС Ердинч Хайрула получи подкрепата на ГЕРБ и "Атака".

Въпреки подкрепата на "Обединените патриоти" издигнатата от БСП Деница Златева не успя да събере необходимите гласове, а номинацията на "Обединените патриоти" получи едва 16 гласа.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    Патриотите са си ДПС. Така че ГЕРБ си управлява с ДПС и в преносен, и в пряк смисъл. В парламента опозиция няма. Това се видя в много гласувания.

    Нередност?
  • 3
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 1

    Днес по милостта на ГЕРБ е било преотстъпено едно място на патриотите казаха по вечерните ТВ новини.

    Нередност?
Нов коментар