Къса ли се ластикът на отношенията между ГЕРБ и ВМРО

Прокуратурата задържа и областния лидер на ВМРО в Пловдив Стефан Послийски

Красимир Каракачанов призна за напрежение в управляващата коалиция
Красимир Каракачанов призна за напрежение в управляващата коалиция
Красимир Каракачанов призна за напрежение в управляващата коалиция    ©  Георги Кожухаров
Красимир Каракачанов призна за напрежение в управляващата коалиция    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Отношенията между партньорите в управляващата коалиция ГЕРБ и ВМРО, които вицепремиерът Красимир Каракачанов сравни с "опънат ластик, който може да се скъса", стават все по-сложни, след като в петък в тях отново директно се намеси прокуратурата и оглавяваната от бившия й ръководител Сотир Цацаров Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). В петък сутринта прокуратурата пак влезе в офисите на Басейновата дирекция - Пловдив, и арестува поредна порция нейни служители. Сред задържаните беше отново директорката на дирекцията Цветелина Кънева, която предишния ден беше освободена от съда срещу парична гаранция от 5000 лв. Тя е била откарана в София, където късно следобед е била привлечена от Специализираната прокуратура като обвиняема за участие в организирана престъпна група.

Малко по-късно стана ясно, че по време на акцията е арестуван и председателят на групата на общинските съветници на "Обединени патриоти" в Пловдив и лидер на областната структура на ВМРО Стефан Послийски, който най-вероятно ще стане "съобвиняем" на Кънева.

Арест и след ареста - арест

Именно задържането на Кънева стана причина за обтягането на отношенията между ГЕРБ и ВМРО. Вицепремиерът и лидер на партията Красимир Каракачанов заяви, че "нещата така повече не могат да продължават", визирайки избирателния начин, по който действа прокуратурата спрямо кадрите на ВМРО в изпълнителната власт. Това е третият арест на назначени от формацията на Каракачанов хора след тези на бившия председател на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и бившия министър на екологията Нено Димов.

Срещу показния арест на Кънева се обяви и новият министър на околната среда Емил Димитров-Ревизоро. При задържането й в понеделник незнайно защо присъстваха тежко въоръжени и маскирани полицаи, при положение, че законът за МВР допуска служителите на МВР да прикриват лицето си само "при освобождаване на заложници, при задържане или обезвреждане на извършители на особено опасни престъпления, когато те оказват или са склонни да окажат въоръжена съпротива".

Кънева беше задържана за 72 часа, а впоследствие обвинена в безстопанственост, тъй като не е предприела действия да ликвидира съществуващ от 2003 г. незаконен сондаж в захарния завод в Пловдив. След ареста й Емил Димитров постави резонния въпрос защо, при положение че тя е началник на дирекцията от две години и е глобила на два пъти въпросния завод, се оказва единственият виновен. "Това е безумие. Какви са тези акции от Цветаново време да пращат качулки с автомати срещу жена с писалка? Ми следващия път да пратя специалните сили с танкове", коментира по-късно Каракачанов и така влезе в задочен спор с главния прокурор Иван Гешев. "Чух, че танкове трябвало да дойдат, но не зная за съжаление дали тези бойни машини работят", отговори Гешев.

Повторният арест на Кънева и областния лидер на ВМРО в Пловдив стана по време на интервю на министъра на екологията Емил Димитров в сутрешния блок на "Нова тв", докато той обясняваше как директорите на регионалните структури на министерството - РИОСВ и басейновите дирекции, искат да подадат оставка заради невъзможност да работят в такава ситуация, заради което в същия ден е насрочена среща с тях министерството. За разлика от първия път арестът на Кънева стана тихомълком, като за задържането й съобщи нейният син. За арестуването на Послийски пък се разбра няколко часа след това. Емил Димитров отказа да коментира в телевизионното студио повторното задържане на Кънева с аргумента, че "не знае" за акцията на прокуратурата.

Нямаше коментар и от депутатите от ВМРО, защото след "новината" за задържането на Послийски те напуснаха сградата на парламента. По думите им рано сутринта преди заседанието на Народното събрание Димитров е дошъл в парламента притеснен от предстоящата среща с директорите на регионалните структури на министерството и е провел кратък разговор със съпредседателя на коалицията "Обединени патриоти" Валери Симеонов. "Нищо не знам", каза за "Капитал" вицепремиерът Каракачанов, който пътуваше от Варна за София. Той беше там на посещение във Военноморското училище, откъдето призна, че има напрежение в управляващата коалиция, и за пореден път каза, че през последната една година научава за действията на МВР от медиите, въпреки че е силов вицепремиер. "Това не е нормално. Аз или съм вицепремиер по сигурността, или не съм. Нямам нищо против - мога и да не бъда. Ластикът наистина е опънат, аз не искам да го късам, но той си има фаза на крайно опъване и накрая изплющява", заяви Каракачанов в четвъртък от Варна.

С посещението във Варна беше обяснено и отсъствието на вицепремиера от свиканото от премиера Борисов извънредно заседание на правителството за коронавируса. "Получих съобщението за заседанието в 9 часа сутринта и нямаше как да се придвижа. Аз за разлика от други нямам хеликоптер и ескорт, с който да се придвижвам бързо", коментира пред "Капитал" Каракачанов.

Заради извънредното правителствено заседание беше отложена и срещата на екоминистъра Димитров с шефовете на регионални дирекции на ведомството, която се проведе в следобедните часове. След нея той заяви, че хората са много притеснени. "Те питат има ли го това министерство, или го няма. И ние сега към затворническата администрация ли отиваме. Защото всичките проблеми с тези водохващания са проблеми на друго министерство. Аз ходя из града като престъпник. Всяка сутрин тръгвам и гледам пред работата има ли бус да ме прибере. Защо? Защото съм решил да пусна водата на гражданите", каза Димитров.

Един стар сигнал

Освен липсата на информация за причините за задържането на областния председател на ВМРО в Пловдив такава не беше предоставена и от прокуратурата. Говорителката Сийка Милева само уточни, че задържането му е "по друго досъдебно производство", различно от това на директорката на басейновата дирекция. Мълчанието на прокуратурата роди и различни предположения за причините за ареста. Едното беше, че общинският съветник е участвал в корупционни практики, като е посредничил за узаконяването на водоизточници за ферми за водоплаващи птици.

Другото предположение е, че Послийски е разследван по сигнала, който лидерът на "Воля" Веселин Марешки подаде до прокуратурата през 2018 г. именно във връзка с назначаването на Цветелина Кънева за шеф на басейновата дирекция. Става дума за писмо от бившия директор на институцията - близкият до ГЕРБ Георги Семерджиев, което той адресира до МОСВ през 2017 г. В него твърди, че местният лидер на ВМРО Послийски и депутатът от партията Александър Сиди са му поискали да им плаща по 10 хил. лв. на месец, за да го оставят на поста.

Пред "Капитал" Александър Сиди заяви, че нито сега, нито след услужливото внасяне на сигнала от Марешки преди две години са го търсили от прокуратурата за обяснение. Ако сигналът на Семерджиев обаче се окаже реалната причина за разследването срещу Послийски, това означава, че най-вероятно обвинение ще има и за Сиди. За целта обаче Иван Гешев ще трябва да поиска от парламента да свали имунитета му.

В атаката се включи и "Атака"

На фона на размяната на крошета между ГЕРБ и прокуратурата, от една страна, и ВМРО, от друга, в драмата се включиха и независимите депутати от "Атака", които неотдавна бяха изключени от коалицията "Обединени патриоти" и от парламентарната група. Те поискаха следващата седмица Красимир Каракачанов да бъде изслушан в парламента заради продажбата на "апетитни имоти" на занижени цени от военното министерство и го обвиниха, че е превърнал ведомството във "фирма за недвижими имоти". "Инициативата" на "Атака" изглежда като опит за сплашване на Каракачанов и като отмъщение за това, че с гласовете на "Обединените патриоти" Борисов беше принуден да дойде в парламента по искане на БСП, за да отговаря за проблемите с тол системата. Преди това пък от националистическото обединение обвиниха ГЕРБ в задкулисни договорки с ДПС при избора на членове на Комисията за регулиране на съобщенията, при който бяха избрани двете номинации на ГЕРБ и тази на движението.