🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Напрежението в управляващата коалиция продължава

Бойко Борисов и вицепремиерът Красимир Каракачанов почти се скараха пред журналисти, но стабилността на кабинета не изглежда заплашена

Бойко Борисов се обиди на коалиционните си партньори, че с техните гласове в парламента БСП прокара решение за изслушването на премиера на тол таксите
Бойко Борисов се обиди на коалиционните си партньори, че с техните гласове в парламента БСП прокара решение за изслушването на премиера на тол таксите
Бойко Борисов се обиди на коалиционните си партньори, че с техните гласове в парламента БСП прокара решение за изслушването на премиера на тол таксите    ©  Юлия Лазарова
Бойко Борисов се обиди на коалиционните си партньори, че с техните гласове в парламента БСП прокара решение за изслушването на премиера на тол таксите    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ден след като ГЕРБ и "Обединени патриоти" изясняваха отношенията си на двучасов коалиционен съвет, след който вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че нещата така повече не могат да продължават, играта на нерви между двете формации продължи и в четвъртък.

С гласовете на депутатите от "Обединените патриоти" БСП успя да прокара в парламента предложението си за изслушване на премиера Бойко Борисов за тол таксите. Той пък се обиди и обвини по-малкия си коалиционен партньор, че са "влезли в добра координация с ДПС и БСП".

Това стана след съвместното заседание на Министерски съвет с гръцките им колеги в Александруполис и в присъствието на Каракачанов, с което изясняването на отношенията между коалиционните партньори продължи пред микрофоните на журналистите.

Причините за поредния трус

В повод за обтягането на отношенията между ГЕРБ и "Обединените патриоти" се превърнаха две събития от последните няколко дни

  • миналият петък след договорка с ДПС ГЕРБ успя да прокара и двете си кандидатури за зам.-председател и член на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) срещу подкрепа за кандидата на Доган за регулаторния орган.
  • в понеделник служители на пловдивската Икономическа полиция заедно с маскирани и тежко въоръжени техни колеги от други звена на МВР нахлуха в централата на басейнова дирекция "Източнобеломорски район" в Пловдив и изведоха с белезници директора на агенцията инж. Цветелина Кънева, назначена на поста от ВМРО. Показният арест предизвика острата реакция на министъра на околната среда Емил Димитров - Ревизоро, който заяви пред БНТ: "Ами браво на Икономическа полиция, браво, че там имаше въоръжени мъже, предполагам, че тази жена с химикалката е могла да застреля някой или да бъде терорист". Димитров се оплака, че този подход на силовите органи предизвиква страх сред служителите в регионалните звена на екологичното министерство - басейновите дирекции и РИОСВ-ата и намекна, че е готов да подаде оставка.

След заседанието на коалиционния съвет пък Красимир Каракачанов заяви, че нещата не могат да продължават повече така и "всяко търпение си има край". "Един ластик като се опъва, опъва и се къса накрая", каза той пред "24 часа". Арестът на Кънева е третият от поредица показни арести на представители на ВМРО в изпълнителната власт. Първо бившият председател на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев престоя в ареста осем месеца по обвинение, че е вземал подкупи, а в момента там е бившият министър на околната среда Нено Димов.

Борисов: Разпоредих на Дариткова...

Въпреки проведения коалиционен съвет във вторник очевидно отношенията по време на срещата не са били докрай изяснени, защото напрежението продължи и в сряда, след като с гласовете на "Патриотите" парламентът взе решение да привика премиера Борисов в Народното събрание в четвъртък за обяснение на проблемите с тол таксите. Това стана по предложение на лидера на БСП Корнелия Нинова. Направи впечатление, че при първото гласуване на предложението то беше отхвърлено като от страна на "Обединените патриоти" са гласували само трима депутати. При поисканото от Нинова повторно гласуване обаче са го подкрепили 11 народни представители от по-малкия коалиционен партньор.

Подразнен от това Борисов обвини "Обединените патриоти" в колаборация с БСП и ДПС. "С риск колегите...ама те много обичат да говорят...ДПС и патриотите влязоха в добра координация с БСП. Аз не се занимавам с тол такси, но ме викат да ме питат", заяви пред журналисти Борисов след съвместното заседание на българското и гръцкото правителства в Александруполис в присъствието на Каракачанов.

Вицепремиерът му опонира като му припомни гласуването за членове на КРС. "Г-н премиер, те миналата седмица нашите хора в парламента вероятно са научили как и ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно", каза Каракачанов.

Борисов се оправда, че не е информиран за акциите на МВР и прокуратурата. "Разбрали сме се преди месеци професионалното ръководство на МВР си работи пряко с наблюдаващите прокурори и не е моя работа да знам, не е моя работа да знам и не искам да знам", отговори Борисов. И заяви, че е останал изненадан от гласуването на депутатите от "Обединените патриоти" в парламента, защото след заседанието на коалиционния съвет "се разделили прекрасно".

"Вчера казах ли ви че ще върна в парламента, ще настоявам да прегласуват решението за КРС и на мястото на единия от ГЕРБ да сложат човека на патриотите. Това решихме ли го вчера? Станала е грешка. Бях тогава в Брюксел, поех ангажимент пред вас, пред вас разпоредих на Дариткова да седнат и намерят начин", продължи Борисов.

Единственият начин обаче да бъде сменен избран от парламента член на КРС е той да подаде оставка. Още повече, че имената на новите членове на регулаторния орган бяха вече публикувани в Държавен вестник във вторник. За зам.-председател на КРС от ГЕРБ беше избрана Кристина Хитрова, а за член - Ана Хаджиева.

Според депутати от ГЕРБ зад кандидатурата на Хаджиева, която беше дълги години член на Съвета за електронни медии стои Вежди Рашидов. Парадоксалното е, че при внасянето на кандидатурата й от ГЕРБ в парламента, тя е подписана и от лидера на НФСБ Валери Симеонов и от съпредседателя на парламентарната група на "Обединените патриоти" Искрен Веселинов от ВМРО. Според депутати от малката коалиция обаче те са били подведени от ГЕРБ, защото "обещанието" на ръководството на групата на формацията на Борисов било само една от двете да бъде избрана.

Ластикът като метафора за отношенията ГЕРБ - "Обединени патриоти"

Каракачанов определи изказването си за "ластика, който се опъва и може да се скъса" като метафора. Той се опита да тушира напрежението като обясни, че през по-голямата част от заседанието на коалиционния съвет партньорите са обсъждали политиката си до края на мандата. "Това, което се разбрахме на коалиционния съвет са много по-важни неща", каза Каракачанов. "Да, ама с тоя ластик - нито за пенсиите се чу. Три четвърти от времето правихме сметки...излезна накрая ластика", прекъсна го Борисов. "Нали се разбрахме да не го казваме отсега.", отговори Каракачанов.

В изясняването на отношенията между управляващите се намеси и главният прокурор Иван Гешев. "Чух, че танкове трябва да дойдат, но не зная, за съжаление, дали тези бойни машини работят", каза Гешев. Заплашителните му думи са в отговор на критиките на Каракачанов за акциите на МВР и прокуратурата срещу представителите на ВМРО във властта. "Това е безумие. Какви са тези акции от Цветаново време да пращат качулки с автомати срещу жена с писалка. Ми следващия път да пратя специалните сили с танковете.", заяви вицепремиерът.

Ще се стигне ли до разрив

Въпреки трусовете в редиците на управляващите обаче до разрив едва ли ще се стигне. Макар че разкритикува акциите на прокуратурата, депутатът от ВМРО и организационен секретар на партията Юлиан Ангелов каза в сряда в парламента, че ще напуснат властта само, ако видят, че "с определени действия и решения са застрашени националната сигурност и националните интереси на страната". "За момента не сме видели такива действия от страна на ГЕРБ", каза Ангелов.

"Винаги сме имали динамични взаимоотношения, но проблемите се решават в движение и е важно да спазваме коалиционната програма и споразумение, които не са променяни", коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • + 3

    Кокалът е важен, щото ще е за последно за малките партии. Всичко друго е ала-бала и бошлаф работа.

    Нередност?
  • 2
    ouz24631516 avatar :-|
    Червен дисибар
    • + 2

    Иска ви се , ама нема...

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Е-ей, само за постове във властта се разправят! А кой каква работа може да върши, няма значение.

    Нередност?
  • 4
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 3

    Карат се за пред нас -сиреч, публиката, после се потупват по рамо и си правят отстъпки.

    Нередност?
  • 5
    aussie avatar :-|
    aussie

    Тая тол система колко време ще я мъчат? Тия превозвачи как си плащат в Германия без да мрънкат а в Бг да е без пари?Слагайте таксите върху цената на товарите и толкова. Голяма мъка за всяко нещо, смотано правителство.

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    "Каракачанов определи изказването си за "ластика, който се опъва и може да се скъса" като метафора."

    Чудесна метафора, впрочем. Защото "ластикът" търпеше 3 г. ГЕРБ да управлява и изпълнява интересите на ДСП, без да кажат и гък. Даже помагаха. Сега ластикът ще се скъса. Техния електорат ще премине към Слави, а може би нито една партия от коалицията заедно или поотделно няма да стигне до парламента.

    Нередност?
Нов коментар