Данните за вноса се оказаха непълни, предстои ревизия

Причината е нов начин на отчитане на някои видове борсови стоки, твърдят от НСИ и митниците

Основното подозрение за липсващия внос падна върху данните за горивата
Основното подозрение за липсващия внос падна върху данните за горивата
Основното подозрение за липсващия внос падна върху данните за горивата    ©  Георги Кожухаров
Основното подозрение за липсващия внос падна върху данните за горивата    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Данните за вноса за 2019 г. са непълни и ще бъдат ревизирани. Това става ясно от съобщение на Агенция "Митници" и Националния статистически институт (НСИ), които отричат данните да са манипулирани. Темата беше повдигната от депутата от БСП Румен Гечев, който обвини правителството, че чрез неотчитане на внос на горива умишлено завишава отчетения растеж на икономиката.

От двете институции посочват, че от началото на 2019 г. е в сила ново митническото законодателство в ЕС, по силата на което вносителите на определени борсови стоки, включително нефтопродукти, подават два вида митнически декларации - опростена и допълнителна. "Разликата във времето на подаване на двете декларации е над месец (а понякога и повече), като НСИ използва само окончателните данни. Това означава, че внос, осъществен например в края на май, ще бъде отчетен статистически окончателно през юли", посочват двете институции.

Обяснението им е доста объркано и от него не става съвсем ясно къде точно е проблемът. НСИ отчита огромен спад на количествата внесени нефтопродукти през 2019 г. (над 36%, без данните от ЕС за декември, но вносът е основно от Русия и Ирак), а ако проблемът е основно при тази стокова група, би трябвало и по двете декларации количествата да са едни и същи.

Обяснението

"За нуждите на статистиката всеки месец НСИ изтегля данни от информационната система на Агенция "Митници". Поради разминаването в графика на статистиката (изтеглянето се извършва до 28 дни след края на периода) с този на митниците в тези масиви не се съдържат данните от допълнителните декларации. Данните за всички тримесечия се ревизират едва след края на годината. Това е и причината за разликите във вноса в тримесечната статистика за БВП", посочват двете институции.

От съобщението им се разбира, че по-точни данни за вноса ще има скоро, като те ще се отразят и в предварителните данни за брутен вътрешен продукт (БВП) на България за 2019 г. на 5 март. От обясненията обаче остават и много неизяснени въпроси за естеството на разликите в двата вида декларации и защо се стига до такова голямо разминаване между данните в тях не само в стойности, а и в обеми.

Скандал с политически привкус

Темата беше повдигната от депутата от БСП Румен Гечев, който в петък заяви, че има "манипулация на статистически данни" за 2019 г. Те показват ръст на износа, спад на вноса и увеличение на вътрешното търсене. "Да обясня и за неикономистите - расте с 5% вътрешното потребление в страната, и то с еднаква динамика на фирмите и домакинствата. Расте износът, а вносът намалява. Извинете, ако расте вътрешното потребление, а намалява вносът, трябваше да се намали износът, за да има какво да се потребява. И тук студентите от първи курс си задават въпроса - за какво става дума, тъй като няма как с логиката на макроикономиката да се установят тези противоречия", твърди депутатът.

Гечев казва, че по негова информация става въпрос за неотчетени, "най-вероятно умишлено, внесени петролни продукти" на стойност от около 4 млрд. лв. Което пък означава, че трябва да се преизчисли и ръстът на БВП, и то в посока надолу с няколко пункта. Данните за увеличението на БВП (3.5% реален растеж) за последното тримесечие на миналата година са експресни и ще претърпят ревизия, като все още не е ясно дали друг компонент на БВП също няма да се промени. Т.е. годишният спад може да е по-малък.

Гечев обръща внимание и на последното прессъобщение на БНБ за платежния баланс за декември 2019 г. "Ако влезете на прессъобщението на БНБ за платежния баланс от 19 февруари, статия "Грешки и пропуски нето", пише: "По предварителни данни за януари - декември 2019 г. статията е отрицателна в размер на 3.345 млрд. евро." Давате ли си сметка за какво става въпрос - това е 6-7% от БВП. А предната година тази статистическа грешка е била само 359 млн. евро. Тоест БНБ пише, че грешката е 10 пъти по-голяма. Или колегите от БНБ не са забелязали тази грешка, или тя идва от погрешна информация от митниците и от Министерството на финансите", посочва депутатът от БСП.

В същото прессъобщение обаче специално е посочено, че предстои ревизия на данните за външната търговия на страната за 2019 г. Сравнението на числата в статия "Грешки и пропуски" също не е съвсем коректно, доколкото данните за 2018 г. вече са претърпели ревизия. Първоначалната им стойност е била 987 млн. евро, които впоследствие падат до 358.9 млн. евро. Но дори и не десет, а три пъти по-голяма, сумата е внушителна. Реално въпросната графа в платежния баланс се формира като остатъчна величина - сравняват се несигурната част (събраните данни и оценки за входящите и изходящите парични потоци в страната), съпоставят се със сигурната (изменението на резервните активи на БНБ) и разликата от тях се отдава на "грешки и пропуски".

И все пак - данните на НСИ (в които все още липсва информация за импорта от ЕС за декември) наистина показват осезателен спад на вноса на петролни продукти през миналата година спрямо 2018 г. - и като количество (с 36%), и като стойност (с 35.4%). Основната част от минуса идва от групата "Сурови нефтени масла и сурови масла от битуминозни минерали", внасяни от Русия. Намалението на внесения суров нефт от Русия на годишна база е с 65%, или с 2.24 млн. лв.

В същото време данните за износа (отново без ЕС за декември) показват ръст на продадените зад граница горива с 4.5% в стойност и с 11.7% на годишна база като обем.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Яко скатаване на акцизи и ддс. Плюс кражба на ддс. Едни фирмички с големи милиардни задължения към държавата ще останат... И после ще ги пишат несъбираеми.

    Нередност?
  • 3
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • + 1

    Ей тъй и Нефтохим лесно ще излезе на загуба. И ще има парички за мис(ир)ки.

    Нередност?
Нов коментар