Fitch: България вероятно ще получи положителен отговор за ERM II през юли

Международната агенция може да понижи оценката на страната, ако бъде прекратена активността по присъединяване към еврозоната

"При равни други условия Fitch вероятно ще повиши дългосрочния кредитен рейтинг на България с едно ниво при влизане в ERM II и с още едно ниво при официалното присъединяване към еврозоната"
"При равни други условия Fitch вероятно ще повиши дългосрочния кредитен рейтинг на България с едно ниво при влизане в ERM II и с още едно ниво при официалното присъединяване към еврозоната"
"При равни други условия Fitch вероятно ще повиши дългосрочния кредитен рейтинг на България с едно ниво при влизане в ERM II и с още едно ниво при официалното присъединяване към еврозоната"    ©  Reuters
"При равни други условия Fitch вероятно ще повиши дългосрочния кредитен рейтинг на България с едно ниво при влизане в ERM II и с още едно ниво при официалното присъединяване към еврозоната"    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди оценката си за България - ВВВ в чуждестранна и местна валута с положителна перспективата за страната. В плюс на България са фискалната политика, положителните данни за външната търговия и действията, предприети за включването на страната към европейския Банков съюз и валутния механизъм ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната). Минусите остават непроменени спрямо предходни доклади на Fitch - демографските тенденции и ниските доходи, които остават малко под медианните за други държави с ВВВ рейтинг.

Експертите на Fitch не очакват съществени промени по макроикономическите показатели на България през тази и следващата година. "Очакваме стабилен ръст на бюджетните приходи през следващите две години в резултат на силно вътрешно търсене", пишат от Fitch. Агенцията отбелязва и рекордния излишък по текущата сметка на платежния баланс. "Изненадващото представяне през 2019 г. се дължи на спад на вносните стоки и услуги, както и рязък спад на изплатените доходи от дивиденти. Същевременно отразява и по-силния експорт през последните няколко години", пише в доклада на международната агенция, която залага на икономически ръст от 3.3% през периода 2020 - 2021 г.

Еврозоната е ключова

Fitch отчита прогреса по едновременното присъединяване на България към европейския Банков съюз и валутния механизъм ERM II, като отбелязва, че всички ангажименти са изпълнени, а двете банки с капиталов недостиг - ПИБ и Инвестбанк, са в процес на набиране на средства. Резултатите в ПИБ са предизвикателство, но, "изглежда, има достатъчно воля двете банки да постигнат капиталовите си цели до крайния срок през април 2020 г.". Тази седмица обаче стана ясно, че Комисията за финансов надзор (КФН) е отказал да издаде потвърждение на проспекта за първично публично предлагане на акции на ПИБ. Банката възнамеряваше да увеличи капитала си с 200 млн. лв. от борсата. По този начин тя смяташе да попълни частично капиталовия недостиг, който откри ЕЦБ в средата на миналата година.

Според Fitch засиленият публичен дебат около приемането на еврото и курсът на лева при членство в ERM II повишава риска от допълнителни отсрочки, но експертите считат, че българското правителство и европейските институции все още имат воля да финализират процеса "с вероятно положително финално решение през втората половина на 2020 г. след преглед на постигнатото от ЕЦБ и европейски институции (вероятно през юли)", а това би означавало еврото да замени лева като национална валута най-рано през 2023 г.

"При равни други условия Fitch вероятно ще повиши дългосрочния кредитен рейтинг на България с едно ниво (от сегашните BBB до A - бел. ред.) при приемане в ERM II и с още едно ниво при формалното присъединяване на страната към еврозоната", пишат експертите на агенцията.

Същевременно паузиране на процеса към еврото е изведен като първият рисков фактор, който би понижил оценката на страната, следван от рязък ръст на публичния дълг, поява на външни дисбаланси или влошаване на външнотърговската позиция.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    voda avatar :-|
    The investor
    • + 1

    Червените реват...

    Нередност?
Нов коментар