Ударният лов на глигани като превенция срещу африканската чума се провали

Ще бъдат въведени нови мерки в горите, след като през ловния сезон бяха отстреляни едва половината от заложения брой животни

Отстреляни са едва 40 хил. от планираните 80 хил. диви свине през ловния сезон
Отстреляни са едва 40 хил. от планираните 80 хил. диви свине през ловния сезон
Отстреляни са едва 40 хил. от планираните 80 хил. диви свине през ловния сезон    ©  Асен Тонев
Отстреляни са едва 40 хил. от планираните 80 хил. диви свине през ловния сезон    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от ключовите превантивни мерки срещу новото разпространение на африканската чума по свинете в България - интензивният лов на глигани, не е била успешна. Такъв извод може да се направи след края на активния ловен сезон, през който трябваше рязко да бъде свита популацията на дивите прасета, смятани за основен преносител на заболяването, което за по-малко от година успя да унищожи 1/3 от българското производство.

Макар че срокът за лов бе удължаван два пъти - последно до 16 февруари, в крайна сметка ловците са успели да отстрелят едва половината от заложения брой животни в кризисния план на агроминистерството.

Сега предстои въвеждане на нови мерки в горите, включващи санитарен отстрел на диви прасета в районите на големите индустриални свинекомплекси. Но реално рискът за тях остава изключително висок, тъй като вирусът на чумата е на територията на цяла България.

Неизпълнението на плана

След като през миналото лято в България имаше бум на африканската чума по свинете и за период от около 9 месеца бе унищожено една трета от свиневъдството в страната, земеделското министерство изготви план за ограничение на разпространението на заболяването. Една от основните мерки в него беше ударно намаляване на популацията на диви свине, които се смятат за основен преносител на болестта и чийто брой по оценки на агенцията по горите се движи между 90 и 100 хил. Идеята беше през активния сезон за групов лов, който стартира на 6 октомври, да бъдат отстреляни 80 хил. глигани, като за целта бе въведена и премия за ловците от 150 лв., а дружинките по места имаха право да излизат на лов три дни седмично вместо два преди това.

В края на сезона обаче става ясно, че мярката се е провалила. В отговор на поставени въпроси от агроминистерството съобщиха, че отстреляните диви прасета са близо 40 хил., което е едва 49% от заложения план.

Според ведомството причината за това е, че вследствие на върлуващата чума "по естествен път отпадна част от местната популация, особено в Северна България", както и че "част от животните мигрираха както в резултат на самото заболяване, така и като реакция на ловния натиск".

"Така се получи неравномерно разпределение на ловния запас и невъзможност да се достигнат планираните количества", се казва още в информацията на институцията в отговор на въпроси от "Капитал". В началото и по време на активния сезон обаче представители на различни ловни дружинки критикуваха ведомството заради ограниченията в горите, които бяха въвеждани периодично около чумата. През януари земеделското министерство реши да отмени изискването за ненавлизане на ловци в т.нар. инфектирани зони - територии, в които е установен случай на чума при глигани.

Нови мерки в горите

Междувременно земеделското министерство въвежда и нови мерки в горите. Около всички 65 индустриални свинекомплекса в България ще бъде определена 20-километрова зона, в която ще се извършва т.нар. санитарен отстрел на глигани, което ще се организира от горските предприятия и концесионерите на ловни стопанства. В тях ще се извършват и ежеседмични обходи и претърсвания за трупове на животни. Подобна мярка бе въведена и през лятото, в разгара на кризата с чумата по свинете.

През цялата година ще бъде разрешен и индивидуалният лов на диви свине, който обаче рядко се практикува от българските ловци.

Болестта е на територията на цялата страна

Всъщност от данните от приключилия ловен сезон на практика става ясно, че африканската чума е силно географски разпространена - заболяването е регистрирано при глигани на територията на цялата страна с изключение на област Хасково. Това увеличава и риска от пренасяне на болестта в свинекомплексите.

За периода от юли насам африканската чума проби в 10 големи свинекомплекса с общ оборот от над 228 млн. лв. Това пък доведе до унищожаването на над 200 хил. животни, което е около 1/3 от индустриално отглежданите в България. Ефектът от чумата се видя и през цените: заради международната криза, най-вече в Китай, и проблемите вътре в страната към края на годината поскъпването на различни етапи от веригата на доставки при свинското е между 23 и 32% по официални данни на Системата за агропазарна информация (САПИ).

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ibl1499956636527013 avatar :-|
    Venceslav Uzunov
    • + 2

    Другата половина са женски прасета, ловците принципно си пазят популацията

    Нередност?
  • 2
    ivanko77 avatar :-|
    ivanko77
    • + 3

    Че то си беше ясно, че така ще стане, както винаги министерството залага нереалистични цели, защото така им се иска. Гледайте този урок и си мислите какво ще стане, когато коронавируса влезе тук.

    Нередност?
  • 3
    ivanko77 avatar :-|
    ivanko77
    • - 1
    • + 1


    До коментар [#] от "
    Venceslav Uzunov
    ":

    Те ловците още преди три години искаха засилване на отстрела заради АЧС, но им отказаха. Те нямат вече какво да пазят, ясно е, че от нула ще се възстановява популация.

    Нередност?
  • 4
    iom1583315329640687 avatar :-(
    Todor Georgiev
    • - 1
    • + 2

    Отсттеляните са два пъти повече, но не са отчетени! Да не говорим за намерените умрели, които не са никак малко. Горите опустяха. Срещат се само единични екземпляри.

    Нередност?
Нов коментар